De ce ar fi mai bine sa iasa Germania din zona euro

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 08:20
3998 citiri
De ce ar fi mai bine sa iasa Germania din zona euro
Foto: Arhiva

In cele mai multe discutii despre destramarea zonei euro se presupune ca Grecia si alte state cu dificultati financiare ar putea abandona moneda unica. Insa exista o alternativa neconventionala: adevaratele probleme ale zonei euro ar putea fi rezolvate daca Germania ar renunta la moneda, insotita, poate, de alte cateva state bogate, sunt de parere analistii.

Argumentul pentru ca tarile slabe din punct de vedere financiar sa iasa din zona euro este ca aceastea sa scape de politicile de austeritate impuse de Germania. Odata ce abandoneaza euro, monedele lor nationale s-ar putea deprecia rapid, rezultand in economii mai competitive pe plan international, deoarece exporturile lor ar fi mai ieftine.

In acest proces, desigur, statele respective ar putea fi nevoite sa-si declare incapacitata de plata pentru datoriile denominate in euro. Ulterior, tarile europene bogate ar putea incerca sa stabileasca o zona euro mai mica si mai viabila.

Problema acestui scenariu conventional, sustin analistii de la revista Time, este faptul ca se bazeaza pe doua idei preconcepute: in primul rand, ca dificultatile statelor slabe din punct de vedere financiar sunt deficitele bugetare si datoriile, iar, in al doilea rand, ca, daca deficitul s-ar echilibra si datoriile ar scadea, aceste tari ar fi capabile sa se finanteze din pietele financiare, iar bancile nu ar avea mari pierderi de suferit.

In realitate, adevarata problema nu o reprezinta datoriile, ci costurile foarte mari cu forta de munca. Creditele facile au permis, in ultimii zece ani, majorarea rapida a acestor costuri in unele tari, care nu au reusit sa-si exporte bunurile sau sa concureze cu importuri ieftine.

Din 2000 in 2007, costurile mari cu forta de munca au redus competitivitatea cu 10 - 20 la suta in Italia si Spania. Chiar si cu masurile de austeritate implementate din 2008, nu au reusit sa recupereze decat cateva procente. Prin urmare, aceste tari, nu vor reusi sa concureze din punct de vedere economic pana nu isi coboara semnificativ costurile cu forta de munca. Iar acest lucru este deosebit de greu de realizat, avand in vedere ca angajatii ar trebui sa accepte o taiere a salariilor cu 10 - 20 la suta.

Exista, insa, o cale: tarile cu dificultati financiare si-ar putea devaloriza monedele, metoda prin care s-ar diminua toate salariile, insa in mod aproape invizibil, prin urmare ar fi mai usor de acceptat de populatie.

In plus, in lipsa devalorizarii, salariile ar trebui sa scada in mod constant in urmatorii zece ani, intr-o atmosfera ce ar aminti de Marea Depresiune. Problema este ca euro are exact menirea de a preveni devalorizarile.

Chiar daca aceste tari ar iesi din zona euro, euro ar continua sa ramana puternic, iar, de cum ar prevedea o devalorizare, oamenii ar incepe sa-si retraga banii din bancile locale, mutandu-i in tarile unde ar ramane in euro.

De asemenea, tarile ar avea, in continuare, datorii in euro, dar ar trebui sa le plateasca din propria moneda devalorizata, ceea ce ar insemna o crestere si mai mare a datoriilor. In cel mai bun caz, rezultatul ar fi iesirile de capital si costuri mai mari de finantare. Iar, cel mai probabil, nu si-ar putea plati datoriile si ar ajunge in incapacitate de plata oricum, cu efecte negative majore asupra sistemului bancar global si asupra propriilor economii, evident.

Nu este nevoie de Germania?

In schimb, daca Germania ar iesi din zona euro, moneda unica ar pierde din valoare, relativ la noua moneda nationala germana si la dolar. Astfel, tarile cu dificultati financiare din Europa ar putea sa-si pastreze si moneda euro si sa realizeze devalorizarea de care au nevoie, ceea ce ar cobori costurile cu forta de munca intr-un mod mai putin dureros decat prin taierea salariilor.

De asemenea, valoarea datoriilor s-ar reduce, odata cu devalorizarea euro, si ar putea si sa efectueze platile mai usor, evitand incapacitatea de plata.

Argumentul impotriva acestei solutii este ca multe banci ar avea pierderi masive. Pe de alta parte, pierderile cauzate de scaderea preturilor obligatiunilor sunt de preferat celor cauzate de intrarea in incapacitate de plata.

In plus, aceste pierderi deja au aparut, chiar daca nu au fost pe deplin recunoscute. Scopul nu este atat sa se previna pierderile, ci sa se gaseasca o metoda prin care bancile si alte institutii financiare internationale sa absoarba pierderile, fara a exista falimente sau o criza financiara.

Pe scurt, nu este vorba despre bani, ci despre stabilitate, iar aceasta ar fi mai usor de mentinut fara ajutorul Germaniei.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#iesire zona euro Germania, #destramare zona euro , #zona euro