Devalorizarea - ultima optiune pentru salvarea euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 09:23
4449 citiri
Devalorizarea - ultima optiune pentru salvarea euro
Foto: Arhiva

In timp ce dezbaterile cu privire la excluderea Greciei din zona euro se amplifica, criza europeana atinge un punct critic.

Exista trei surse pentru problemele Greciei si ale altor natiuni europene periferice, potrivit Financial Times.

In primul rand, este teama ca bancile grecesti vor converti depozitele in euro in noua moneda greceasca. Aceasta a declansat un adevarat exod atat al clientilor bancilor grecesti, cat si ai celor spaniole si portugheze, care si-au mutat banii in bancile in Germania si in obligatiunile guvernamentale germane.

In al doilea rand, este vorba de deficitele bugetare si de cont curent nesustenabile ale multor tari periferice.

Cea de-a treia sursa, si cea mai importanta, vizeaza costul cu forta de munca din tarile periferice, foarte ridicat si necompetitiv comparativ cu tarile nord-europene, in special cu Germania.

De-a lungul istoriei, costul ridicat al pietei muncii a fost remediat printr-o masura dureroasa, devalorizarea monedei, care nu este insa valabila pentru economiile din uniunea monetara.

Daca Grecia iese din zona euro si introduce o noua moneda, investitorii se tem ca depozitele si datoria Greciei vor fi convertite intr-o noua moneda abrupt depreciata fata de moneda unica. In cazul in care Grecia va intreprinde aceasta actiune, clientii bancilor din Portugalia, Spania si chiar Italia isi vor retrage banii din depozite pe fondul temerilor ca guvernele lor ar putea face acelasi lucru.

In continuare, bancile din aceste state ar avea nevoie de imprumuturi masive din partea Bancii Centrale Europene pentru a preveni un colaps financiar total. Din acest motiv, daca Grecia paraseste zona euro si converteste depozitele in euro in propria sa moneda, este necesar ca BCE sa garanteze rapid toate depozitele din sistemul bancar din zona euro.

Cel mai putin perturbatoare ruta pe care Europa o poate urma este devalorizarea puternica a monedei euro. Astfel, deficitul comercial se va imbunatati in tarile periferice, va impinge surplusul comercial al Germaniei mai sus si va declansa presiuni inflationiste in acele cateva tari cu o rata foarte redusa a somajului.

Cu o piata a muncii puternica in Germania, deprecierea euro ar putea sa conduca la majorarea salariilor germanilor si sa ajute la reducerea diferentei dintre costurile muncii din Germania si celelalte tari europene.

Efectul inflationist usor ca urmare a unei monede euro mai aproape de paritate cu dolarul ar fi mult mai putin dureros decat fortarea masurilor de austeritate sau devalorizarea interna in tarile periferice.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#depreciere euro, #iesire Grecia zona euro, #costuri forta munca , #zona euro
Comentarii
Poza Onesti
Onesti
rank 5
Poza gustasinghite
gustasinghite
rank 1
1E=0.35Lei....scapati urgent de verzitura !