Germanii se indeparteaza de zona euro

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 08:32
4017 citiri
Germanii se indeparteaza de zona euro
Foto: Arhiva

In ciuda eforturilor depuse de Angela Merkel de a-i convinge pe germani ca zona euro este un proiect viabil, prosper si care trebuie protejat, cancelarul german intampina rezistenta chiar din interiorul propriului partid, ce s-a aflat, in mod traditional, in radul celor mai mari sustinatori ai uninii monetare.

Parlamentul german a aprobat acordarea unor atributii mai mari fondului de stabilitate financiara, un pas esential spre rezolvarea crizei datoriilor, insa criticile la adresa programului de salvare a tarilor cu datorii au continuat.

Wolfgang Bosbach, unul din cei mai mari sustinatori germani ai integrarii europene, cu multa influenta in Uniunea Crestin Democrata, a devenit si unul din cei mai importanti critici ai programului de salvare. "Primul medicament nu a functionat si acum nu facem decat sa dublam doza", a declarat acesta despre criza din Grecia. "Cand va avea loc big bang-ul, mi-e teama ca nu vom plati doar noi, ci generatii intregi", a adaugat acesta.

Clasa politica nu face decat sa reflecte schimbarea mentalitatii unei intregi natiuni despre rolul pe care ar trebui sa il aiba Germania in rezolvarea crizei, izbucnite in urma cu aproape doi ani.

Desi majoritatea germanilor continua sa simta o responsabilitate pentru Europa, multi au inceput sa aiba indoieli daca merita sau nu sa salveze euro, din propriile buzunare. Putini germani sau europeni se mai tem, astazi, de izbucnirea unui conflict armat in Europa. In schimb, prosperitatea si stabilitatea economica au devenit motivul principal pentru uniunea monetara, insa acesta devine un argument cu putina greutate, avand in vedere instabilitatea resimtita din 2009.

Incapabila sa convinga scepticii sa fie de acord cu masurile de salvare a Greciei, Merkel risca sa conduca o Germanie din ce in ce mai izolata de euro, spun analistii citati de The Wall Street Journal.

"Avem nevoie de euro. Euro este bun pentru noi", a incercat Merkel sa-si convinga electoratul, dar si colegii de partid. Insa, daca germanii vor fi nevoiti sa ofere si mai multe resurse pentru rezolvarea crizei datoriilor, cancelarul german s-ar putea confrunta cu mari probleme in interiorul tarii.

"Nu vreau sa fiu cooptat intr-o miscare anti-euro. UE este un proiect politic important", a spus Wolfgang Bosbach. "Dar ceea ce am promis oamenilor este o uniune a stabilitatii, nu o uniune a datoriilor", a adaugat acesta.

Parlamentul a votat impotriva dorintei poporului

Potrivit unui sondaj realizat de ZDF, la inceputul lunii septembrie, trei sferturi din germani se opun extinderii fondului european de stabilitatea financiara. Totusi, aceasta masura a obtinut sustinere in Parlament.

Pe masura ce criza datoriilor s-a agravat, Merkel a inceput sa fie criticata pentru punerea in pericol a mostenirii lasate de Helmut Kohl, cancelarul care a construit Germania de astazi, precum si Uniunea Europeana.

Germanii inca vad in Europa unificata o cale spre prosperitate si pace, pe un continent cu traditie in conflicte armate, insa multi se tem ca vor fi obligati sa priveasca prabusirea monedei comune sau sa isi sacrifice austeritatea traditionala, in schimbul unui stat european ce accepta tari indatorate precum Italia sau Grecia.

Ca multi germani, Bosbach nu este de acord cu motivatia potrivit careia zona euro poate supravietui doar daca o tara atat de indatorata precum Grecia este mentinuta in uniune. In schimb, el sustine ca zona euro are nevoie de reguli stricte, care sa permita unei tari aflate in insolventa sa iasa din uniunea monetara, si ca stabilitatea financiara nu poate fi obtinuta decat daca aceste reguli sunt respectate. "Problema nu este daca Grecia vrea sa-si schimbe situatia. Problema este daca poate", a comentat el.

Pe de alta parte, elita politica si economica a Germaniei se opune unei masuri radicale, sustinand ca stoparea ajutoarelor financiare ar cauza prabusirea zonei euro. "Nu exista solutii bune si rapide", au spus liderii federatiilor industriale, intr-o scrisoare adresata Parlamentului. "Dar, fara un fond de stabilitate extins, consecinte incalculabile ameninta Uniunea Europeana si moneda comuna", au adaugat acestia.

O mare problema pentru restul zonei euro, spun analistii, este faptul ca germanii de rand nu mai vad beneficiile tangibile ale unei monede comune. Economia Germaniei, care a iesit in crestere din criza financiara globala, este locomotiva Europei, insa o mare parte din crestere provine din castiguri in productivitate si reduceri salariale. In ultimul deceniu, salariul mediu a stagnat, in ciuda "boom-ului" profiturilor, mai ales din exporturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#criza zona euro, #criza datorii suverane, #Germania zona euro, #fond stabilitate financiara , #zona euro