Grecia, la mana creditorilor. Dar cum s-au descurcat celelalte tari care au luat imprumuturi de urgenta?

Luni, 17 August 2015, ora 15:19
2670 citiri
Grecia, la mana creditorilor. Dar cum s-au descurcat celelalte tari care au luat imprumuturi de urgenta?
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul recentelor evenimente din Grecia, care au readus in prim plan subiectul statelor care au contractat imprumuturi de urgenta, merita sa aruncam o privire la evolutia statelor de la periferia zonei euro, care au avut nevoie de ajutor financiar.

Economistii PwC au analizat cele 5 tari europene care au apelat la astfel de imprumuturi: Cipru, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Cea mai importanta remarca este ca desi statul elen a fost primul care a apelat la imprumuturi de urgenta, la momentul actual se regaseste in aceeasi ipostaza din care a plecat, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Criza din Grecia: 5 pericole care pandesc dupa colt

Cadou de la zei? Veste neasteptat de buna pentru economia Greciei

Dar cum s-au descurcat celelalte tari?

Sursa: Analiza PwC Romania

Irlanda - cea mai performanta

Irlanda a tinut "capul de afis" al reformei economiei statelor de la periferia zonei euro.

Aceasta a inregistrat o crestere in termeni reali de 5,2% in anul 2014, economistii PwC estimand o crestere economica de pana la 3,9% in decursul acestui an. De fapt, Irlanda a fost prima dintre economiile periferice al carei PIB a depasit nivelul de dinainte de criza.

Spania - restructurarea sectorului financiar functioneaza

Economistii PwC arata ca economia Spaniei va creste cu aproximativ 3% in acest an, iar acest lucru va imbunatati treptat profitabilitatea sistemului financiar si va contribui la reducerea numarului de credite neperformante.

Tara iberica si-a pastrat de asemenea cadenta reformelor structurale in ultimele 12 luni, cu politici menite sa reduca nivelul somajului, pe termen mediu. Din aceste motive, Spania este de asteptat sa-si depaseasca nivelul PIB-ului pre-criza pana in 2017.

Portugalia mai are inca de lucru

Portugalia a facut de asemenea progrese de la momentul imprumutului, dar nu in aceeasi masura ca Irlanda si Spania.

Economia inregistreaza o crestere ciclica, raportand o crestere a PIB in 2014, pentru prima data din 2010. Dar in continuare mai are cateva probleme structurale de depasit. De exemplu, datoria sa publica raportata la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat imprumuturi de urgenta.

Cipru continua reformele

Grecia a ramas in urma Ciprului, care si-a mutat atentia de la reforma finantelor publice - guvernul afisand deja un surplus primar sanatos de 2,9% din PIB - asupra reformelor structurale din sectoare precum sanatatea si telecomunicatiile. Cipru este asadar inca in etapa de "reforma" a programului sau, dar face progrese rezonabile.

Sursa: Analiza PwC Romania

Ce urmeaza pentru statele periferice din zona euro?

Potrivit economistilor PwC, sunt 3 procese din zona euro la care companiile ar trebui sa fie atente in urmatoarele saptamani si luni:

  • In primul rand, evolutia negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finantare pentru Grecia.
  • In al doilea rand, orice semne de consolidare a cresterii economice in tarile de la periferia zonei euro;
  • In al treilea rand, testele de stres pregatite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) programate pentru anul viitor.

"Pe termen lung, mare problema este cea a nivelului ridicat al datoriei publice si, in anumite cazuri, a datoriei private.Realizarea de excedente bugetare primare ar trebui sa contribuie la stabilizarea nivelurilor datoriei publice. Insa adevaratele beneficii vor aparea la momentul accelerarii cresterii PIB-ului nominal, in mod special dupa ce nivelul inflatiei va reveni in apropierea tintei de aproximativ 2% anual", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
    Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
    Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
    TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
    #evolutie tari perfierie zona euro, #evolutie tari ajutor financiar, #evolutie zona euro, #Grecia comparatie zona euro , #zona euro