Grecia o va duce si mai rau in 2013. Ce estimari face guvernul?

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 18:59
2095 citiri
Grecia o va duce si mai rau in 2013. Ce estimari face guvernul?

Situatia din Grecia nu da semne de ameliorare, dimpotriva, guvernul elen estimand ca anul viitor va fi chiar mai prost decat se credea initial.

In proiectul de buget pentru 2013, guvernul estimeaza o recesiune adanca, economia urmand sa scada cu 4,5 la suta, in loc de 3,8%, cat se preconizase anterior.

Datoriile vor atinge, de asemenea, cote mult peste cele anticipate, de 189 la suta din produsul intern brut, fata de 179% in estimarea precedenta, pe fondul cresterii valorii imprumuturilor la 5,2 la suta din PIB, fata de 4,2%.

Autoritatile elene, impreuna cu sefii finantelor din zona euro, reprezentati ai Fondului Monetar International si ai Bancii Centrale Europene discuta pe baza reformelor si reducerilor de cheltuieli necesare pentru a primi urmatoarea transa din ajutorul financiar, o decizie urmand a fi luata, cel mai probabil, pe 12 noiembrie, la intalnirea grupului ministrilor de Finante din uniunea monetara.

Intre timp, cele mai mari doua sindicate din Grecia vor organiza o greva generala de 48 de ore, pe 6 - 7 noiembrie, pentru a protesta fata de masurile de austeritate. "Scopul si cerinta principala a sindicatelor este respingerea, de catre Parlament, a masurilor inacceptabile, distructive si coercitive impuse de troika (Comisia Europeana, FMI si BCE - n.red.)", au spus reprezentantii sindicatului GSEE, citat de BBC News.

Surplus in 2013?

Daca estimarile guvernului sunt corecte, pana la sfarsitul anului 2013, economia elena va fi scazut cu un total de 22 la suta, incepand din 2008, conform institutului european de statistica, Eurostat.

Rata somajului din Grecia nu este deloc imbucuratoare, ridicandu-se la 25 la suta, in timp ce, in zona euro, aceasta s-a majorat la 11,6 la suta, pentru luna septembrie.

Totusi, chiar daca deficitul bugetar a fost revizuit in urcare, la 5,2%, pentru 2013, va fi mai bun decat cel din acest an, estimat la 6,6% din PIB.

Cheltuielile in plus de anul viitor sunt cauzate de plata dobanzilor la imprumuturile deja contractate. Excluzand aceste plati, guvernul estimeaza ca va avea un mic surplus net, egal cu 0,4% din PIB.

Proiectul de buget include si reduceri a cheltuielilor in valoare de 13,5 miliarde de euro.

Intre timp, premierul Antonis Samaras a avertizat ca Grecia va ramane fara bani luna viitoare, daca nu primeste transa de 31,2 miliarde de euro din partea UE si FMI, dupa ce parlamentarii au amanat votul asupra pachetului de reforme, inclusiv asupra bugetului.

Grecia ar putea primi o amanare de plata

Thomas Wieser, care coordoneaza grupul ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca Grecia ar putea primi o extensie de pana la doi ani pentru imprumuturi, daca implementeaza reformele.

Acesta a precizat ca intarziere reducerilor de cheltuieli inseamna nevoie de si mai multe imprumuturi de catre guvernul elen. Totusi, el a sustinut ca acestea pot fi acoperite de programul existent in prezent.

De asemenea, exista speculatii conform carora Grecia ar putea primi o amanare de plata pentru datorii, poate prin rate ale dobanzii mai reduse sau prin acordarea unei perioade mai lungi de timp.

Cu toate acestea, ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, s-a opus, in mai multe randuri, oricarei intarzieri de plata, avand in vedere ca tara sa acopera o mare suma din imprumut.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#recesiune Grecia 2013, #scadere economica Grecia 2013, #buget Grecia 2013 , #zona euro