Irlanda - prima poveste de succes din criza europeana in 2013?

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 12:07
4733 citiri
Irlanda - prima poveste de succes din criza europeana in 2013?
Foto: Stock-clip.com

Daca perspectivele pentru cea mai mare parte a periferiei zonei euro raman nefavorabile, 2013 prezinta deja semne incurajatoare pentru viitorul Irlandei.

Guvernul de la Dublin ar putea sa finalizeze, pana la sfarsitul acestui an, programul de asistenta financiara externa si sa se bazeze din nou pe propriile forte, noteaza The Economist.

Performanta Irlandei, care a preluat pe 1 ianuarie presedintia rotativa a UE, ar stimula cresterea in intreaga Europa si ar demonstra eficacitatea controversatei retete impuse de Angela Merkel, combinatia de austeritate si reforme structurale, in schimbul ajutorului. De asemenea, ii va incredinta pe alegatorii din centrul Europei, in special pe contribuabilii germani care sunt asteptati la urne in toamna, ca sacrificiul lor financiar nu a fost in van, asa cum pare sa fie in cazul Greciei.

Revenirea Irlandei pe pietele internationale va consolida increderea generala, imbunatatind perceptia cu privire la alte tari aflate in situatii dificile, precum Spania si Portugalia.

Desigur, spre deosebire de alte tari europene coplesite de probleme financiare, povestea Irlandei este una exemplara.

Anul trecut, aceasta a reusit sa evite recesiunea care a luat in stapanire zona euro. Costurile cu forta de munca au coborat puternic, facand tara mai competitiva. Imaginea Irlandei s-a imbunantatit in ochii companiilor straine, si ca umare a taxelor scazute.

Cu toate acestea, nu exista certitudini ca finalul va fi unul fericit. Dependenta Irlandei de firmele straine creeaza vulnerabilitati economice si fiscale. Astfel, daca economia globala va avea un an prost, Irlanda va fi puternic afectata, in contextul in care exporturile sale depasesc economia. Chiar daca nu vor fi consemnate derapaje majore, datoria publica a Irlandei, care era de doar 25% din PIB in 2007, va urca la 120% in 2013.

Daca lucrurile se agraveaza, o datorie atat de ridicata nu va mai fi sustenabila.

In consecinta, Irlanda are in continuare nevoie de ajutorul tarilor europene. Are nevoie in special de interventia Angelei Merkel pentru a permite Mecanismului European de Stabilitate sa cumpere participatii in bancile irlandeze, care au beneficiat de cea mai mare parte a imprumutului, miscare care ar contribui la reducerea datoriei guvernamentale.

Aceasta ar reprezenta, practic, concretizarea angajamentului asumat de liderii europeni in vara anului trecut cu privire la ruperea cercului vicios dintre bancile vulnerabile si guvernele slabite care a exacerbat criza datoriilor.

Ministrii de Finante din Germania si alte tari creditoare au convenit ca ESM sa poata fi folosit intr-un astfel de scop doar in cazul in care vor fi semnate noi programe de asistenta. Prin urmare, va fi greu pentru cacelarul german sa schimbe din nou regulile, in special in an electoral.

Totusi, zona euro trebuie sa gaseasca mai devreme sau mai tarziu solutii pentru tarile care nu mai pot face fata singure datoriilor covarsitoare. In plus, ajutorul ar fi o forma de recompensare a Irlandei pentru modul in care a respectat conditiile imprumutului si va incuraja alte tari care au adoptat masuri dur criticate de populatie sa ramana angajate fata de obiectivele asumate.

Nu in ultimul rand, Germania si alte tari europene vor beneficia in conditiile in care investitorii vor putea vedea lumina de la capatul programului de asistenta.

La randul lor, irlandezii sunt increzatori ca vor reusi sa se elibereze de sub tutela creditorilor internationali, desi sunt constienti ca au nevoie in continuare de sprijin.

Potrivit ministrului irlandez al Muncii, Richard Bruton, citat de The Guardian, Irlanda este pe cale sa puna capat dependentei sale de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana pentru sustinerea finantelor publice. Oficialul nu a precizat cand estimeaza ca se va intampla acest lucru.

"Irlanda a atins toate tintele financiare stabilite, iar acest lucru a avut loc chiar si intr-un context economic neperformant", a declarat Bruton.

Ministrul irlandez a adaugat, insa, ca redresarea completa depinde de un acord cu privire la datoria bancilor, iar, in calitate de presedinte al UE, Irlanda va face presiuni pentru o intelegere in acest sens.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Irlanda criza economica, #Irlanda 2013, #criza datorii zona euro , #zona euro