Romania, copilul orfan al summitului UE - Basescu si Ponta s-au luptat pentru nimic?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:01
4406 citiri
Romania, copilul orfan al summitului UE - Basescu si Ponta s-au luptat pentru nimic?
Foto: redicecreations.com

Desi presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta duc un adevarat razboi al ambitiilor in ceea ce priveste participarea Romaniei la summitul Uniunii Europene (UE), care incepe joi, tara noastra are un rol aproape inexistent in luarea unor decizii la nivel regional.

Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, masurile care se iau la o intalnire la nivel inalt vizeaza, in special, zona euro, astfel ca tara noastra nu poate sugera lucruri care nu o privesc in mod direct.

In plus, Romania nu este una din marile puteri economice, astfel ca orice propunere ar emite, nu ar fi luata in seama.

Summitul UE: Integrarea, singura solutie pentru criza?

"Nu se uita nimeni la noi, ca sa fim realisti, indiferent de cine am fi reprezentati la Bruxelles. In general, din perspectiva statelor dezvoltate, cei care stau cu mana intinsa nu au niciun cuvant de spus. S-a creat o chestie falsa cum ca noi, precum si alte popoare ca noi, ar trai din ceea ce li se arunca de la Bruxelles, ceea ce este complet gresit, deoarece lucrurile stau fix pe dos", a evidentiat analistul Ilie Serbanescu.

El considera ca, dimpotriva, centrul vest-european traieste pe seama periferiilor estice, dar s-a creat ideea ca cei din vest sunt atat de generosi, incat dau bani celor nevoiasi din sud si est, pentru ca sa echilibreze decalajele.

"Desi este o minciuna, pe baza ei s-a creat ideea ca oamenii din est, care sunt agresati si terminati din punct de vedere economic, cersesc la vest si atunci marile puteri isi pot permite sa faca orice", a continuat acesta.

Astfel, in acest context, Romania a ales sa nu ceara nimic de la Bruxelles.

Analistul Ionut Dumitru sustine ca tara noastra nu are un rol hotarator la aceste summit-uri, deoarece cele mai importante decizii privesc zona euro.

"Noi nu putem decat sa ne raliem si noi la hotarari care se iau la nivelul uiunii monetare, asa cum a fost si in cazul pactului fiscal, care era, initial, pentru zona euro, iar ulterior a fost extins la nivelul intregii UE, pentru a intari aceasta decizie. Discutiile sunt concentrate in zona euro, deoarece, de fapt, problema este acolo", a explicat analistul.

Unde se situeaza Romania in razboiul Franta contra Germaniei

Presedintele francez Francois Hollande s-a aliat cu premierul italian Mario Monti si cu cel al Spaniei, Mariano Rajoy, in incercarea de a o convinge pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa accepte masuri rapide, agresive si decisive pentru iesirea din criza.

Berlinul insista insa pe austeritate, pe disciplina fiscala si controale stricte, considerand ca schimbari radicale, precum introducerea unor eurobonduri, garantarea in comun a depozitelor bancare sau salvarea directa a bancilor aflate in dificultate de catre fondurile de urgenta ale UE, nu sunt sustenabile si potrivite inainte ca zona euro sa devina o uniune fiscala si economica strans integrata.

Merkel: Euroobligatiunile repeta vechile greseli

Insa, aceste masuri respinse de Merkel beneficieaza de o sustinere masiva in partea Frantei, Spaniei si Italiei. Daca pana in acest an, cancelarul german a reusit sa isi impuna viziunea, fostul lider al Hexagonului, Nicolas Sarkozy, fiind mai usor de manipulat, Hollande pare sa nu poata fi induplecat.

In acest razboi economic la nivel inalt, care, pana la urma, va decide soarta intregii Uniuni Europene, Romania nu are, nici de aceasta data, niciun cuvant de spus si nu poate alege sa lupte pe un anumit front.

"Cred ca nu exista optiune pentru Romania decat cea europeana, adica ce se hotaraste la nivelul UE, noi trebuie sa aplicam. Nu putem sa avem alta parere, nu ne putem separa de drumul european, pentru ca este unul fara intoarece pentru noi, adica nu putem sa facem noi nota discordanta", a precizat analistul Ionut Dumitru.

Aceeasi idee este intarita de Ilie Serbanescu. "Nu avem ce parte sa tinem, pentru ca nu suntem din zona euro si nici nu vom fi dupa dezastrul cu Grecia, nimeni nu va mai fi primit in zona euro si noi, ca si altii, precum Polonia sau Cehia, ar trebui sa fugim de euro, deoarece te leaga la cap fara sa te doara".

Inca un summit fara masuri concrete?

Cel de-al 20-lea summit UE ar putea ramane, la fel ca precedentele, fara obtinerea unor solutii concrete, din cauza ca liderii politic nu se vor intelege.

"Orice masura se ia in momentul de fata, este prea departe de ceea ce ar trebui sa se faca. Adica, sa se mai preia de catre organismul de la Bruxelles o parte din prerogativele de decizie bugetara ale statelor nu va fi suficient. Uniunea monetara are doua probleme mari si nu vad cum vor putea fi rezolvate, in general, si in niciun caz, la acest summit", a mentionat Ilie Serbanescu.

Liderii UE dezvaluie viziunea privind viitorul uniunii monetare

"Euro a plecat la drum cu banca centrala emitenta, dar fara trezorerie, adica in loc de un singur minister de Finante, exista 17, pentru fiecare natiune. Cealalta problema, care este imposibil de solutionat, este structura sa complet neomogena de dezvoltare. Nu poti sa pui in acelasi loc Germania cu Grecia, pana la urma va esua. Ori accepta Berlinul sa tina in zona euro Atena, ori elenii vor iesi fara indoiala din zona euro. Altfel nu se poate, e ceva imposibil", a continuat acesta.

Ionut Dumitru considera ca lucrurile sunt prea incerte, in momentul de fata, deoarece nu exista vointa politica pentru a face progrese mari catre o uniune fiscala.

"Zona euro are nevoie, in acest moment, de o uniune fiscala, in sensul in care sa se pune resurse mai mari la comun, decat acum, cand Comisia Europeana are la dispozitie cam 1% din PIB-ul UE, cu care poate face niste transferuri fiscale, care ar putea atenua niste dezechilibre intre diverse state si sa mai reduca din socurile asimetrice care se produc", a spus acesta.

El considera ca este nevoie sa se mearga catre emitere de datorie la comun, care este iar un subiect sensibil, din cauza ca nu exista o decizie comuna politica, mai ales ca Merkel a delcarat zilele trecute ca nu este de acord cu emiterea de eurobonduri.

"Este poibil sa se mai faca niste pasi in directia corecta, dar nu cred ca vor fi cei decisivi. De fapt, tocmai aceasta este problema, ca s-au facut doar niste pasi mici, nu s-a ajuns acolo unde trebuie. Se stie ca o uniune monetara nu poate rezista fara una fiscala, iar in acest moment, aceatsa nu exista, desi s-au gandit cadrul institutional si setul de reguli inca de la bun inceput, insa ele au fost incomplete", a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#decizii summit ue, #summit UE masuri, #propuneri summit UE , #zona euro