Zona euro, din nou aproape de colaps?

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 08:16
4133 citiri
Zona euro, din nou aproape de colaps?
Foto: The Economist

Planul presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, de a cumpara nelimitat obligatiuni si intrarea in vigoare a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al tarilor cu probleme, au dus la scaderea costurilor de imprumut in Italia si Spania.

Insa acest efect a fost doar pe termen scurt, astfel ca zona euro pare ca s-a intors pe marginea prapastiei, comenteaza Kemal Dervis, fostul ministru de Economie al Turciei, pentru Project Syndicate

Anuntul BCE a redus costul de imprumut al Italiei aproape imediat, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 2 ani scazand de la 5%, la 3,78%, dupa doar doua zile.

Insa pentru ca aceste efecte pozitive sa se mentina pe termen lung, Kemal Dervis recomanda ca programul lui Draghi sa fie urmat de o mai mare integrare a zonei euro, prin infiintarea unei autoritati fiscale, a unei uniuni bancare si printr-o oarecare impartire a datoriilor.

"Exista mici progrese in acest sens. Ideea de uniune bancara incepe sa fie acceptata de tot mai multi politicieni, iar bugetul Uniunii Europene ar putea fi marit prin fonduri care pot fi atrase doar in anumite conditii, idee vazuta de germani si de aliatii nordici ca o alternativa la impartirea datoriei tarilor din zona euro. MES, sprijinit de BCE, ar putea deveni versiunea europeana a Fondului Monetar International (FMI).

Insa acest proces necesita timp, dar s-au facut multi pasi inainte in acest sens", a scris Kemal Dervis.

Totusi, fostul ministru al Turciei avertizeaza asupra faptului ca austeritatea aplicata in tarile din sudul Europei conduce la scaderea rapida a produsului intern brut, iar continuarea ei nu va rezolva problema datoriilor suverane si nici nu va reduce deficitul bugetar.

"In consecinta, euro pierde teren tot mai mult in fata dolarului, astfel ca datoriile atarna tot mai mult de bugetul acestor natiuni", mai observa Kemal Dervis.

Nord contra Sud

In timp ce tarile mediteraneene o duc din ce in ce mai rau, situatia din Germania si din statele nordice este exact pe dos.

Berlinul a avut un surplus bugetar de 216 miliarde de dolari, mai mare decat cel al Chinei, in ultimul an. Iar daca mai luam in considerare si pe cel al Austriei, Olandei si al unor tari care nu fac parte din zona euro, adica Elvetia, Suedia, Danemarca si Norvegia, surplusul bugetar al Europei de Nord a ajuns la 511 miliarde de dolari, in ultimele 12 luni.

Consecinta dezastruoasa a acestei situatii este faptul ca cererea pentru restul Europei a scazut mult, astfel ca tarile sudice, si asa slabite din cauza austeritatii, au si mai mult de suferit, pentru ca nu mai au piete de desfacere pentru exporturi.

Insa este nevoie de timp pentru ca reformele aplicate in Spania, Italia si Grecia sa functioneze, iar tarile nordice ar trebui sa isi mareasca importurile din aceste state, pentru a le ajuta, sustine Kemal Dervis.

In schimb, liderii lor considera ca, daca cresc salariile si impulsioneaza cererea interna, vor scadea competitivitatea si vor incuraja comertul.

Insa fostul ministru turc precizeaza ca aceasta gandire a politicienilor din tarile nordice nu va aduce beneficii statelor sudice, astfel ca zona euro se va destrama, din cauza diferentelor uriase.

"Nu e vorba despre necesitatea reformelor in sud, ci despre a le lasa se isi faca treaba", conchide fostul ministru turc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#prabusire zona euro, #destramare zona euro, #criza zona euro , #zona euro