Zona euro isi pune gard. Cum ramane cu Romania?

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 07:14
5936 citiri
Zona euro isi pune gard. Cum ramane cu Romania?
Foto: Arhiva

Daca Romania nu doreste o Europa cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua in Uniunea Europeana, format din state care nu sunt membre ale zonei euro, potrivit presedintelui Traian Basescu, statele europene puternice par sa aiba o alta viziune asupra viitorului continentului.

"Viitorul nostru consta intr-o mai multa Europa si o mai buna Europa(...) Nu dorim o Europa cu mai multe viteze", a declarat presedintele in fata a peste 1.000 de reprezentanti politici reuniti la Bucuresti cu ocazia congresului Partidului Popular European, cea mai importanta forta politica din Europa in prezent, printre care si liderii momentului, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

De la Bucuresti, insa, mai marii Europei s-au indreptat spre Bruxelles, unde a avut loc summitul european de toamna in cadrul caruia principala tema de discutie a reprezentat-o viitorul zonei euro. Sefii de stat si de guvern au decis acum infiintarea unui buget unic pentru statele din uniunea monetara, dand curs unei propuneri a presedintelui Consiliului European privind asa-numita "capacitate fiscala".

Decizia vine sa consolideze, alaturi de proiectul privind stabilirea unui mecanism unic de supraveghere bancara si a unui mecanism unic de garantare bancara, tocmai ideea unei Europe in doua viteze, respinsa de presedintele Basescu.

Tara noastra isi mentine, in continuare, ca obiectiv aderarea la zona euro intr-un viitor apropiat, insa singurul angajament asumat ferm de statele "avansate" din UE este de a consolida si a securiza cel mai important proiect al continentului, zona euro, in timp ce cele 10 state "sarace" raman pe tusa.

"Acesta este viitorul clar al Europei, o Uniune Europeana cu doua viteze: cu nucleul bogat si cu statele periferice ale acestuia, printre care si Romania. Se observa clar ca nu putem sa punem in acelasi cos statele foarte bogate si statele foarte sarace din UE.

Liderii din Uniunea Europeana 'bogata' anticipeaza de acum noua constructie si iau masurile de rigoare", a spus consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, statele puternice din zona euro fac eforturi pentru consolidarea uniunii monetare, in care va fi foarte greu de intrat.

"Nu este vorba atat de o Europa cu doua viteze, cat de o Europa cu doua fete: fata saraca si fata bogata a Uniunii Europene. Niciodata cele doua fete nu au putut sa convietuiasca, zona bogata isi pune gard, iar celelalte zece state stau pe tusa si incearca sa supravietuiasca", a completat Ionel Blanculescu.

In opinia analistului Aurelian Dochia, tendinta de separare a Europei este ingrijoratoare, in special daca zona euro reuseste sa depaseasca criza.

"Daca lucrurile se indreapta in Europa, atunci va fi un mare dezavantaj pentru tarile care nu sunt in zona euro, accentuand izolarea acestora", a spus Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, daca lucrurile se deterioreaza in zona euro, atunci tarile din afara uniunii pot privi cu detasare criza, incercand, in acelasi timp, sa se protejeze folosind instrumentele pe care le au la indemana, inclusiv instrumente de politica monetara, a incheiat analistul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania zona euro, #summit Uniunea Europeana, #Europa doua viteze, #masuri zona euro , #zona euro