Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj

Luni, 04 Iunie 2012, ora 17:44
6717 citiri
Zona euro, un fiasco total - Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica? Sondaj
Foto: nytsyn.com

Zona euro - uniunea fiscala a 17 state din Uniunea Europeana care au adoptat moneda unica euro - traverseaza, de ceva vreme, o criza care are o singura directie: marginea unei prapastii numite esec.

Inca de la inceput, introducerea monedei unice euro in statele Uniunii Europene s-a vrut o incercare de a crea un spatiu asemanator Statelor Unite si, evident, crearea unei unitati monetare care sa reprezinte un adversar pe masura dolarului.

Insa europenii au vrut sa puna in acelasi ring, de pe pozitii comune, un dolar adoptat de Congresul Confederatiilor Statelor Unite in anul 1785 cu un euro conceput in 1995 si nascut in 1999.

Soros: Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro

De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca dolarul este moneda unica a ceea ce se cheama Statele Unite ale Americii. Euro, in schimb, este moneda unica a 17 dintre cele 27 de tari ale UE, intr-un continent care are, in total, 49 de tari. Se putea, oare, o Europa mai divizata!?

Asa cum s-a tot spus, criza din zona euro tine, intr-adevar, de datoriile suverane si de criza sistemului bancar. Insa mai exista si o alta cauza: Europa nu este o uniune fiscala, acesta fiind principalul motiv al esecului euro.

Zona euro, acest turn Babel al Europei, nu avea cum sa dea, peste noapte, o moneda puternica pentru ca euro nu a venit ca ceva natural, ci mai degraba ca ceva fals si fortat, in care europenii spun ca au incredere, insa doar la nivel verbal.

O moneda nu are cum sa fie puternica si stabila intr-un spatiu unde nu exista o politica monetara comuna. Si, dupa cum stau lucrurile in acest moment, sunt slabe sanse ca acest deziderat european sa devina realitate.

In primul rand, nu exista un guvern federal european care sa aiba puteri depline. Angela Merkel, doamna de fier a Germaniei - principalul contributor la bugetul UE - a refuzat din start introducerea eurobondurilor - obligatiuni comune ale statelor europene emise in schimbul datoriilor din care ar urma sa fie alimentate bugetele nationale - singura sansa pentru o uniune fiscala inchegata.

Iar miliardarul american George Soros a subliniat, recent, ca Germania mai are trei luni pentru a stopa criza euro, dar ca este foarte putin probabil ca Germania sa-si asume rolul de lider si sa scoata zona euro din criza. Mai mult, Soros a avertizat ca orice interventie a Germaniei dupa cele trei luni pe care le mai are la dispozitie va fi tardiva.

Concret, problema majora pentru moneda euro este strans legata de interesele europene versus cele nationale. Si, indiferent de miscarile lui Merkel, euro nu are indeajuns de multa putere fara Germania.

Spania cere infiintarea unei autoritati fiscale in zona euro

Desi zona euro se indreapta, usor-usor, spre faliment, inca exista discutii ca Romania sa adere la ceva care este intr-o continua dezintegrare. Pe de alta parte, Joan Hoey, senior analist pentru Europa in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU), crede ca Romania ar trebui sa-si imbunatateasca competivitatea inainte sa adere la Uniunea Economica si Monetara (UEM).

"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro - n. red.) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey.

Criza din zona euro si o eventuala aderare a Romaniei la moneda unica in aceste conditii au starnit o serie de discutii pro sau contra. Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Ar trebui sa mai adere Romania la moneda unica in contextul in care viitorul euro este atat de incert?

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Romania aderare euro, #Romania moneda euro, #criza euro, #sondaj aderare Romania euro , #zona euro