Comisia Europeana: Apartenenta Greciei la zona euro este irevocabila

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 19:00
3377 citiri
Comisia Europeana: Apartenenta Greciei la zona euro este irevocabila
Foto: Greek Reporter

Apartenenta unei tari la zona euro este irevocabila, a afirmat luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), raspunzand unei intrebari privind eventuala renuntare de catre Grecia la moneda unica europeana.

"Apartenenta la euro este irevocabila", a spus Annika Breidthardt in cursul conferintei de presa cotidiene a CE, precizand ca aceasta chestiune este reglementata de "articolul 140, paragraful 3" al Tratatului de la Lisabona, transmite AFP.

"Nu vom intra in speculatii si scenarii ce risca sa fie interpretate intr-un context care nu se potriveste", a adaugat Margaritis Schinas, principalul purtator de cuvant al executivului UE.

Precizarea CE survine in contextul informatiilor publicate sambata de saptamanalul german Der Spiegel potrivit carora guvernul german considera inevitabila o iesire a Greciei din zona euro daca partidul de stanga Syriza castiga alegerile legislative din 25 ianuarie.

Aceste informatii au nascut controverse in Germania, unde au fost considerate o modalitate prin care cancelarul Angela Merkel si ministrul de Finante Wolfgang Schauble exercita presiuni asupra electoratului grec.

Comisia Europeana a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind ca Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adopta moneda euro.

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare si impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel catre cetatenii greci sa sustina la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile cresterii, considerate "esentiale pentru ca Grecia sa prospere din nou in interiorul zonei euro".

"Grecii sunt liberi sa-si aleaga in mod suveran conducatorii", a declarat luni presedintele francez Francois Hollande, care a precizat ca doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenta la zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Grecia renuntare moneda euro , #zona euro