Comisia Europeana: Apartenenta Greciei la zona euro este irevocabila

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 19:00
3292 citiri
Comisia Europeana: Apartenenta Greciei la zona euro este irevocabila
Foto: Greek Reporter

Apartenenta unei tari la zona euro este irevocabila, a afirmat luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE), raspunzand unei intrebari privind eventuala renuntare de catre Grecia la moneda unica europeana.

"Apartenenta la euro este irevocabila", a spus Annika Breidthardt in cursul conferintei de presa cotidiene a CE, precizand ca aceasta chestiune este reglementata de "articolul 140, paragraful 3" al Tratatului de la Lisabona, transmite AFP.

"Nu vom intra in speculatii si scenarii ce risca sa fie interpretate intr-un context care nu se potriveste", a adaugat Margaritis Schinas, principalul purtator de cuvant al executivului UE.

Precizarea CE survine in contextul informatiilor publicate sambata de saptamanalul german Der Spiegel potrivit carora guvernul german considera inevitabila o iesire a Greciei din zona euro daca partidul de stanga Syriza castiga alegerile legislative din 25 ianuarie.

Aceste informatii au nascut controverse in Germania, unde au fost considerate o modalitate prin care cancelarul Angela Merkel si ministrul de Finante Wolfgang Schauble exercita presiuni asupra electoratului grec.

Comisia Europeana a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind ca Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adopta moneda euro.

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare si impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel catre cetatenii greci sa sustina la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile cresterii, considerate "esentiale pentru ca Grecia sa prospere din nou in interiorul zonei euro".

"Grecii sunt liberi sa-si aleaga in mod suveran conducatorii", a declarat luni presedintele francez Francois Hollande, care a precizat ca doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenta la zona euro.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...