Ziare.com

Cresterea inflatiei, dovada ca Romania nu va adera la zona euro prea curand - analiza

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 16:23

   

Cresterea inflatiei, dovada ca Romania nu va adera la zona euro prea curand - analiza
Cresterea accentuata a inflatiei reprezinta un argument in plus ca Romania nu va adera la zona euro intr-un viitor apropiat, se arata intr-o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securties.

"Presupunand totusi ca Romania ar ajunge cumva sa indeplineasca la timp toate criteriile de convergenta nominala (ceea ce nu este deloc usor), anul 2015 ramane inca intr-o perspectiva de risc din punct de vedere al convergentei reale si deci al dezechilibrelor care ar putea sa apara.

In plus, criza din zona euro este departe de a fi rezolvata si nu avem un orizont de timp in acest sens, astfel incat a avea o politica monetara proprie pare sa ramana un avantaj in urmatorii ani", a aratat Victor Safta, director general la Noble Securities Romania, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Institutului National de Statistica, a publicat, miercuri, rata anuala a inflatiei, care a atins maximul din acest an, de 5,33%, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%.

Inflatia, la nivelul maxim din 2012 - cartofii s-au scumpit cu 26% in septembrie

Criteriile de convergenta cer ca rata medie a inflatiei, monitorizata pe o perioada de un an inainte de efectuarea verificarii, sa nu depaseasca cu peste 1,5% rata inflatiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preturilor.

Pentru comparatie, in raportul de convergenta al Bancii Centrale Europene din luna mai, pentru perioada de referinta de 12 luni cuprinsa intre aprilie 2011 si martie 2012, valoarea de referinta utilizata pentru criteriul stabilitatii preturilor a fost de 3,1%.

In ceea ce priveste convergenta reala cu zona euro, aceasta se refera la structura economiei, PIB-ul pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, costul fortei de munca, gradul de intermediere financiara, etc.

"Sigur ca Romania a facut anumite progrese in ceea ce priveste convergenta reala, dar problemele majore raman in sfera alinierii structurale: economia nu are inca perspectiva de a fi capabila sa functioneze eficient fara sprijinul unei politici monetare independente la nivel national, in conditiile unor socuri care ar putea sa apara. O aderare prematura poate fi catastrofala, iar realitatea din zona euro confirma acest principiu. In plus, aderarea la moneda euro a devenit in mod clar un act cu doua capete de decizie- nu mai trebuie doar 'sa fii primit', ci 'sa vrei sa intri'", a precizat Victor Safta.

Lucian Croitoru: Adoptarea euro de catre Romania va fi amanata

Unele din criteriile pentru aderarea la zona euro sunt ca fluctuatiile cursului de schimb valutar sa nu depaseasca, timp de doi ani inainte de aderare, o valoare de 15% in plus sau in minus fata de paritatea stabilita.

De asemenea, deficitul bugetar nu trebuie sa fie mai mare de 3%. Aceste doua criterii sunt indeplinite, in prezent, de Romania.

Ce tari mai vor sa adere la zona euro

Aderarea Lituaniei si Letoniei la moneda unica in 2014 este "in carti" oficial, dar este inca posibil ca momentul sa fie amanat din cauza crizei din zona euro, se mai precizeaza in comunicat.

Dintre tarile din regiune inca neincluse in zona euro, Ungaria are ca tinta aderarea la uniunea monetara in anul 2018, Cehia in 2020, iar Bulgaria si Polonia au amanat datele de aderare pe termen nelimitat.

"Romania trebuie sa ajunga la standarde care i-ar permite sa evolueze fara probleme dupa aderarea la euro. Momentul aderarii trebuie privit insa in sensul exercitarii unei optiuni: Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile si sa fie in postura in care poate spune 'daca vreau sa ader, pot', judecand in functie de situatia din zona euro la momentul respectiv", a aratat Victor Safta.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2525 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cresterea inflatiei este dovada cea mai palpabila

ca economistii lui Ion Iliescu au revenit la butoanele finantelor publice si BNR. In curand se va da vina pe taranii din piata si comercianti pentru cresterea preturilor, Oprea se va plimba prin piete flancat de gardieni si cu mercuriale in brate, Ponta va calcula cosuri zilnice imaginare, ma rog, tot circul socialisto-pagubos practicat in anii 90.

 

ohohohooo

Stati asa ca nu a inceput campania..cum care campanie?? Cea de pomeni electorale pentru care va plati o tara intreaga 4 ani de acuma..
Conform traditiei.
Tot inainte!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor