Criza din Grecia: Plasa de salvare pentru bancile elene

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 13:16
6873 citiri
Criza din Grecia: Plasa de salvare pentru bancile elene
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene, a declarat ministrul de stat Alekos Flabouraris.

"BCE nu va lasa bancile din Grecia sa intre in colaps. Ei stiu ca daca sistemul bancar elen se prabuseste, va exista un efect de domino", a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega, transmite Reuters.

Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara

Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Saptamana aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar saptamana trecuta, cu 2,3 miliarde de euro.

Conform agentiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finantarea de urgenta pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.

Grecii sunt convinsi ca vor gasi o solutie luni, la summitul de la Bruxelles

"Majorarea ELA a fost aprobata, toti membrii Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene se asteapta la evolutii pozitive dupa summitul de luni", cand Eurogrupul va analiza situatia Greciei, sustin sursele.

Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare.

Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei.

Grecia cauta disperata vinovati: Exista un complot pentru subminarea economiei

Oficialii BCE si-au exprimat ingrijorarea ca bancile elene vor putea luni sa-si deschida sucursalele, sustin sursele. Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut pana la aproximativ doua miliarde de euro in ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii.

Masura disperata in Grecia: Bancile vor fi inchise

Cele doua miliarde de euro retrase din banci de deponentii greci incepand de luni si pana miercuri reprezinta aproximativ 1,5% din depozitele populatiei si companiilor in valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la bancile grecesti la finele lunii aprilie.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Grecia criza banci, #banci Greci BCE, #criza Grecia , #zona euro
Comentarii