Criza din zona euro este reala? Vezi ce spun oamenii de afaceri

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 09:31
3416 citiri
Criza din zona euro este reala? Vezi ce spun oamenii de afaceri
Foto: Telegraph

Criza din zona euro isi face simtita prezenta din ce in ce mai pregnant si asupra Romaniei, un semnal fiind si scaderea ratingului pentru datoriile in lei de catre agentia Standard & Poor's. Va reusi Romania sa treaca peste problemele cauzate de criza si, mai ales, sa invete ceva?

Opiniile oamenilor de afaceri romani variaza intre "criza nu depinde de noi" si "nu este criza".

Marius Cristescu, presedintele Bega Grup, considera ca ceea ce se intampla in Europa poate afecta Romania, insa vede in aceasta cadere economica o oportunitate pentru noi.

"Poate asa ne vom trezi si noi in sfarsit la realitate; daca se va trezi toata lumea, vor merge si lucrurile putin mai bine in Romania", a declarat omul de afaceri din Timisoara, pentru Ziare.com.

Ilie Carabulea, presedintele grupului Atlassib, considera ca, in Europa, nu avem de-a face cu o criza reala, ci una formala.

"Este o criza creata de panica. Tot apare ca tarile sunt sarace, ca tarile nu au bani si ca sunt in pragul falimentului, in conditiile in care, efectiv, in economia tarii respective nu s-a intamplat nimic. Sunt situatii artificial create, cu anumite scopuri, pentru a instaura o noua ordine economica internationala," este parerea inedita a omului de afaceri sibian.

Carabulea este de parere ca aceasta criza are si consecinte bune. "Ne-a invatat pe toti sa fim mai gospodari, mai economi, pe cale de consecinta o sa inceapa sa apara si rezultatele invatamintelor trase din criza", concluzioneaza patronul Atlassib.

Marius Ghenea, fondatorul multor afaceri de succes, cum ar fi Flamingo si PCFun, este de parere ca, la nivelul perceptiei internationale, Romania este asociata cu problemele Europei aflate in criza.

"Asa incat, si cu o datorie externa mica, si cu alti indicatori macroeconomici echilibrati, este posibil ca, din strainatate, Romania sa fie inca perceputa cu un risc mai mare decat este acesta in realitate. Iar aceasta este o perceptie cu care trebuie sa ne luptam, sa o schimbam. Iar rolul acesta este si al guvernului, dar si al societatii civile, al nostru al tuturor", a indeamna Ghenea.

Radu Enache, actionarul majoritar al Continental Hotels, crede ca, intr-adevar, contextul european ne pune o reala problema, deoarece suntem simpli beneficiari ai unor situatii pe care nu le putem influenta nicicum.

"Macar daca am stimula creativitatea interna, pentru stimularea economiei prin masuri curajoase si lipsite de echivoc", conchide acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#criza zona euro, #criza Romania, #Ilie Carabulea, #Marius Ghenea, #Radu Enache , #zona euro