Criza din zona euro: Seful Bancii Mondiale deplange 'lipsa de viziune' a Angelei Merkel

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 14:56
1537 citiri
Criza din zona euro: Seful Bancii Mondiale deplange 'lipsa de viziune' a Angelei Merkel
Foto: zimbio.com

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a criticat-o indirect pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, deplangand "lipsa de viziune" a acestei tari in ceea ce priveste criza din zona euro.

"In urma cu peste 20 de ani, cand blocul estic se prabusea, cancelarul german Helmut Kohl dezvoltase o viziune privind modul in care lucrurile ar putea evolua. Ceva asemanator lipseste in mod stringent astazi si cu cat mai mult dureaza aceasta stare de fapt, cu atat mai scump costa aceasta si cu atat mai tare se reduc posibilitatile de solutionare", a declarat Zoellick intr-un interviu oferit saptamanalului WirtschaftsWoche, informeaza AFP.

Germania si Franta s-au aflat, in ultima vreme, in dezacord in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa se faca recapitalizarea bancilor europene. Presedintele francez Nicolas Sarkozy urmeaza sa aiba duminica aceasta, la Berlin, o intrevedere cu Angela Merkel, in incercarea de a ajunge la un acord.

"Pana la ora actuala, europenii au incercat sa-si regleze problemele prin infuzii de lichiditati. Nu vreau sa adopt o atitudine critica, insa aceasta nu a rezolvat problema, ci doar a amanat-o", a atentionat Zoellick, care a avut la randul sau, joi, o intrevedere cu Angela Merkel.

Zoellick este de parere ca solutia trebuie sa vina tocmai dinspre Germania, in conditiile in care in Franta se apropie alegerile prezidentiale, Italia "traverseaza o zona de turbulente", iar Marea Britanie nu face parte din zona euro. Mai ales ca, potrivit presedintelui BM, Germania "joaca deja, in virtutea dimensiunilor sale teritoriale, un rol important in Europa".

In ceea ce priveste reticentele populatiei germane, care nu vrea sa plateasca pentru alte tari, Zoellick a declarat ca, dupa parerea sa, contribuabilii germani "regreta in special faptul ca liderii politici nu le spun in ce directie ar trebui sa mearga Europa".

Potrivit lui Zoellick, "este o chestiune fundamentala sa se stie daca cetatenii si guvernele Europei doresc sa construiasca o uniune politica si financiara, care sa completeze uniunea monetara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#presedinte Banca Mondiala, #Angela Merkel cancelar, #criza economica, #Statele Unite Europei , #zona euro