Cum poate scapa Europa de criza?

Joi, 24 Mai 2012, ora 18:22
2793 citiri
Cum poate scapa Europa de criza?

Criza din zona euro ar putea iesi de sub control, mai ales ca liderii europeni au amanat, inca o data, luarea unei decizii, in timpul reuniunii informale a Consiliului European.

De altfel, dupa doi ani de reuniuni, summit-uri si alte intalniri, nu exista, inca, nici o propunere concreta pentru a rezolva adevaratele probleme structurale din zona euro. Avand in vedere intrevederea unei crize bancare la periferia zonei euro, este mai important ca niciodata ca liderii europeni sa faca mutarea spre o integrare economica totala, sunt de parere analistii internationali.

Pentru a fi implementate unele din propunerile aparute pentru rezolvarea crizei, ar fi nevoie de o reala integrare fiscala si monetara. Pentru a se intampla asa ceva, tarile din inima zonei euro, in special Germania, trebuie sa accepte sa preia datoriile tarilor de la periferie. De asemenea, atat tarile de la periferie, cat si cele din centru, trebuie sa renunte la controlul asupra bugetelor nationale, in favoarea unei autoritati monetare europene, condusa de Germania. O asemenea schimbare nu ar fi usor de realizat, insa ar spori investitiile in tarile cu probleme financiare si ar conduce la cresterea economica atat de necesara in Europa.

De la inceputul crizei din Grecia, in 2010, clientii si-au retras incontinuu banii din banci. La acea data, existau depozite in valoare de 250 de miliarde de euro, iar, in prezent, au coborat la doar 177 de miliarde de euro, aproape cu o treime mai putin.

Nesiguranta recenta cu privire la viitorul politic al tarii a accelerat procesul de retragere a banilor din banci, mai ales ca unii politicieni au vorbit despre scoaterea Greciei din zona euro. Un asemenea scenariu ar forta Banca Centrala Europeana sa stopeze finantarea bancilor elene, cauzand un colaps.

Intre timp, in Spania, nationalizarea uneia din cele mai mari banci si scaderea ratingului intregului sistem bancar, de catre agentia de evaluare financiara Moody's, au condus la retragerea a miliarde de euro si mutarea lor in alte tari.

Premierul italian, Mario Monti, a avut o propunere indrazneata, in timpul summit-ului G8, desfasurat la Camp David, pentru a rezolva problema exitului de bani din zona euro: crearea unei scheme de depozit bancar in Europa, prin care BCE ar garanta, preactic, depozitele tuturor bancilor din uniunea monetara. Acest lucru ar insemna ca bancile elene si spaniole ar beneficia de acelasi nivel de protectie precum cele germane si olandeze.

Totusi, analistii citati de CNN nu cred ca aceasta solutie ar fi de ajuns. Grecia si Spania au, deja, propriile scheme de garantare a depozitelor, comparabile cu cele din tarile mai dezvoltate din zona euro. Insa, in special grecii, retrag banii din banci de teama unei posibile iesiri din zona euro, nu de frica prabusirii sistemului bancar.

Daca Grecia ar renunta la moneda unica europeana, depozitele ramase in banci ar fi transformate in moneda nationala si ar fi devalorizate instantaneu. Cu alte cuvinte, un euro depus intr-o banca elena nu valoareaza la fel de mult ca un euro depus intr-o banca germana.

Problema nu poate fi rezolvata usor. Pur si simplu, mutarea unui depozit dintr-o banca elena intr-o banca din alta tara din zona euro este extrem de facila, avand in vedere ca se utilizeaza aceeasi moneda.

In plus, chiar daca planul lui Monti ar fi aplicat si ar stopa panica din prezent, nu ar opri si scurgerile de depozite din Grecia spre alte parti ale zonei euro, ceea ce ar conduce, in cele din urma, la prabusirea bancilor elene si la condamnarea oricarei sperante de crestere economica in aceasta tara.

O alta solutie, sustinuta de presedintele Frantei, Fracois Hollande, este emiterea de euroboduri. Aceastea ar transfera riscul de la periferie spre inima uniunii monetare si ar permite tarilor periferice sa imprumute sume mai mari, la dobanzi mai mici decat in prezent.

Pe de alta parte, prudenta Germanie se opune vehement ideii unui instrument financiar comun, mai ales ca ar avea de pierdut: in timp ce costurile pentru imprumuturi ar scadea la periferie, acestea ar creste pentru Germania si alte state sanatoase din punct de vedere financiar si fiscal.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com