Cum scapa italienii de criza? Se muta in Elvetia

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 16:52
4871 citiri
Cum scapa italienii de criza? Se muta in Elvetia
Foto: interchalet.com

Panica privind impactul crizei datoriilor suverane ale Italiei face Elvetia - traditionalul refugiu financiar al bogatilor lumii - din ce in ce mai atractiva pentru oamenii obisnuiti din Peninsula, speriati de masurile de austeritate si eventuala cadere a zonei euro.

Italienii sunt cei mai interesati in deschiderea de afaceri in Elvetia, informeaza Reuters.

"Sunt ingrijorat in legatura cu viitorul meu si cred ca in Italia o sa curga multe lacrimi in contextul in care guvernul cere sacrificii de la toata lumea", a declarat Marco, un producator de mozzarella.

"Francul elvetian pare sa fie relativ sigur acum, in comparatie cu euro si voi vinde mozzarella in Elvetia, de acum incolo. Nu ma intereseaza sa ajung miliardar, vreau doar un pic de liniste", a continuat Marco.

Gianluca Marano, seful unei firme de consultanta pentru afaceri cu sediul in Elvetia, vrea sa deschida in tara cantoanelor o filiala sau sa se mute cu totul acolo, spunand ca a fost asaltat de italieni care vor sa-si deschida afaceri acolo.

Marco este unul dintre clientii sai.

"In conditiile in care bancile italiene au inchis robinetul pentru credite, companiile cauta solutii alternative, transferandu-si parti sau in intregime afacerile aici, pentru a avea in continuare la lichiditati", declarat Morano.

Italia are acum un nou guvern, condus de fostul comisar european Mario Monti, care trebuie sa implementeze masuri dure de austeritate, pentru a reduce datoria suverana a tarii. Printre acestea s-ar numara o posibila taxa pe bogatie.

Aceasta temere, cuplata cu nervozitatea privind sanatatea bancilor italiene si o eventuala implozie a monedei euro, a convins italienii de rand sa se indrepte catre vecinul de la nord, cautand un depozit pentru banii lor.

Potrivit unei asociatii a contribuabililor italieni, numarul platitorilor de taxe care si-au deschis un cont bancar in Elvetia sau si-au constituit depozite a crescut cu 7% din iunie 2011.

Adapost in Elvetia

Un consilier fiscal din Tara Cantoanelor noteaza si el numarul in crestere de italieni care sunt hotarati sa-si faca bagajele si sa se mute in Elvetia.

"Sunt pensionari si oameni de afaceri care vor sa obtina rezidenta in Elvetia sau sa-si mute operatiunile aici. Am avut mai multe cereri in acest sens decat am avut in zece ani".

Massimiliano Brasile, un inginer italian care are ca hobby finantarea personala si-a deschis in 2008 un blog specializat in economii si mici oportunitati de investiti. Acesta declara ca, incepand din iunie, numarul de accesari pe site s-a triplat, cei mai multi noi utilizatori dorind sa stie cum sa-si deschida un cont bancar in Elvetia.

"Oamenii sunt ingrijorati, le este teama ca Italia ar putea avea soarta Argentinei, si le este teama sa nu-si piarda agoniseala de-o viata", a declarat Brasile.

Potrivit unui studiu realizat de site-ul SuperMoney in noiembrie, 35,4% din cei intervievati nu mai cred in bancile italiene si nu se mai simt in siguranta sa-si lase banii in banca.

65% dintre acestia au declarat ca nu mai cred deloc in bancile lor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#zona euro Italia Elvetia, #italieni afaceri criza Elvetia, #afaceri Elvetia bani italieni, #faliment Italia banci Elvetia , #zona euro