Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se poate rupe cercul vicios din zona euro

Marti, 26 Iunie 2012, ora 20:03
2445 citiri
Cum se poate rupe cercul vicios din zona euro
Foto: Arhiva

Majoritatea ideilor pentru a rupe cercul vicios din zona euro pornesc de la premisa ca liderul german, Angela Merkel, se va trezi maine dimineata si va spune "Mein Gott, am gresit in tot acest timp. Germania trebuie sa isi deschida portofelul pentru tarile din sudul Europei".

Putin probabil, scrie Bloomberg Business Week.

Intr-un discurs recent, la Berlin, Merkel a respins obligatiunile europene, sistemul de asigurare a depozitelor si multe alte astfel de propuneri, numindu-le gresite din punct de vedere economic, contraproductive si impotriva constitutiei Germaniei.

Aceasta atitudine reprezinta o problema pentru avansarea conceptului de uniune bancare cu ocazia summit-ului european din aceasta saptamana de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si alti lideri.

Totusi, identificarea unei solutii este mai necesara decat oricand, criza fiind intretinuta de tandemul dintre guvernele slabe si bancile slabe, fiecare parte tragandu-se pe cealalta in jos.

Economistul Perry Mehrling de la Universitatea din Columbia are o idee indrazneata, care incepe ca un experiment neconventional si se dezvolta treptat intr-o propunere reala.

Ideea vizeaza crearea unei distinctii clare intre cele doua, banci si guverne. Se construieste un fond urias de bani privati, un instrument special pentru investitii. Banii vor fi folositi pentru a cumpara toate obligatiunile guvernamentale detinute de bancile din zona euro. Operatiunea s-ar ridica la mii de miliarde de dolari. Cumpararea actiunilor la valoarea lor de piata ar forta bancile spaniole, italiene si ale altor tari sa recunoasca pierderi uriase. Insa, aceste pierderi existau deja, dar ele au fost ascunse.

Conceptul lui Mehrling nu presupune doar "suferinte". Bancilor li s-ar permite, de asemenea, sa recunoasca valoarea pe care o primesc din asigurarea guvernamentala a depozitelor, pe care o pot trece drept activ. Vor fi fortate sa vanda acest activ catre instrumentul special de investitii pentru lichiditati, imbunatatindu-si astfel bilanturile. Ce ar ramane in final ar fi doar banci private, fara obligatiuni guvernamentale si fara asigurarea depozite bancare de catre stat.

Investitorii ar atribui o mai mare valoare bancilor daca acestea nu ar mai detine obligatiuni guvernamentale nesigure si o mai mare valoare obligatiunilor daca acestea nu ar mai fi expuse pe bancile nationale. Spre deosebire de alte concepte vizand o uniune bancara, aceasta idee nu necesita finantare din partea Germaniei sau a unei alte natiuni creditoare si ar putea sa fie pe placul Angelei Merkel, din punct de vedere politic.

Raman, desigur, semne de intrebare, legate in special de modul in care poate fi strans suficient capital privat pentru a cumpara toate obligatiunile din Europa, chiar si cu reduceri uriase.

Insa Mehrling considera ca ideea sa are avantajul "puritatii".

"Tentativele de a face transferuri in spatele usilor inchise este ceea ce a impiedicat rezolvarea acestei probleme. Oamenii suspecteaza ca se incearca transferarea de bani de la Germania la Italia. In propunerea mea este foarte clar ca nu vor exista transferuri intre state natiuni. Va fi transparent", a conchis acesta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza zona euro, #solutii criza zona euro, #uniune bancara europeana , #zona euro