Cum va arata Europa dupa alegerile de Germania

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 18:41
3187 citiri
Cum va arata Europa dupa alegerile de Germania
Foto: Associated Press

In Germania vor avea loc duminica alegeri nationale pentru prima data de la declansarea crizei din zona euro, in 2010.

Cancelarul Angela Merkel si Uniunea Crestin-Democrata, partidul sau de centru-dreapta, urmaresc sa obtina al treilea mandat. Rezultatul scrutinului este important pentru intrega Europa.

CNNprezinta cinci lucruri importante pe care trebuie sa le stim despre alegerile din Germania.

De ce conteaza?

Germania este cea mai mare economie a Europei, principala putere industriala si exportatoare. Produsul intern brut al tarii este de 2,7 trilioane de euro, fiind echivalentul a 30% din cel al zonei euro. Iar influenta tarii s-a amplificat ca urmare a rolului sau de principal finantator in programele europene de asistenta.

Cine va castiga cel mai probabil?

Pana de curand, Merkel si aliatii sai de coalitie au condus detasat in sondaje, insa sprijinul pentru partidul sau si pentru aliatii din Partidul Liber Democrat s-a redus. Daca acesta din urma scade sub pragul de 5% necesar pentru a intra in parlament, Merkel isi va pierde partenerul preferat de coalitie.

Aliatii lui Merkel castiga in Bavaria cu o saptamana inaintea alegerilor din Germania

Potrivit analistilor, repetarea scenariului din 2005-2009, cand Merkel a format coalitia cu social-democratii, ar putea fi cel mai probabil rezultat din urma alegerilor de duminica, in special daca noul partid Alternativa pentru Germania (AfD), centrat pe destructurarea zonei euro, va reusi sa se impuna.

Care este miza in Europa?

In contextul in care recesiunea a luat sfarsit, iar pietele s-au calmat, ritmul reformelor a incetinit in zona euro.

Insa, avand in vedere cresterea economica lenta din regiune, rata record a somajului, imbatranirea populatiei si cresterea nivelului de indatorare, raman in continuare riscuri mari.

Grecia are nevoie de mai mult ajutor, iar in cazul Portugaliei se vorbeste de un nou imprumut. Si mai important, progresele in directia stabilitatii sistemului bancar european au incetinit.

Cu siguranta ca Germania va avea in continuare rolul principal in solutionarea viitoarelor crize din zona euro. Insa politica europeana nu se va schimba daca Merkel va continua sa guverneze cu liberalii. Si chiar daca va fi obligata sa intre intr-o coalitie mai mare, este putin probabil sa asistam la o turnura.

Desi social-democratii au fost mai flexibili in ceea ce priveste masurile de austeritate, ei au sustinut toate deciziile majore ale lui Merkel din timpul crizei.

Ce se intampla cu economia Germaniei?

Germania ocupa locul al doilea in topul celor mai productive economii din G7, dupa Statele Unite, conform produsului intern brut/numarul total de ore lucrate. Are o rata a somajului redusa, a doua din Europa, si a inregistrat o crestere de 0,7% in trimestrul al doilea, reusind sa evite recesiunea care a afectat cea mai mare parte a zonei euro in ultimele 18 luni.

Un ministru francez vrea salarii mai mari pentru germani - afla motivul

Totusi, economistii avertizeaza ca lucrurile nu stau atat de bine dincolo de aparente.

Una dintre probleme este faptul ca milioane de angajati germani nu reusesc sa isi acopere cheltuielile zilnice. Social-democratii sunt inclinati sa majoreze impozitul pe profit, sa introduca salariu minim national si sa limiteze utilizarea contractelor temporare de munca.

"In timp, Germania ar putea sa-si piarda pozitia actuala ca una dintre cele mai avantajoase locuri in care sa faci afaceri. Acest lucru ar putea fi costisitor", considera economistii Berenberg.

Cum vor reactiona pietele?

O ampla coalitie condusa de Merkel, cel mai probabil rezultat in alegerile de duminica, va avea un impact redus pe piete. Insa daca Merkel va suferi o infrangere neasteptata, iar social-democratii vor incerca sa formeze o coalitie cu Verzii, va declansa un val de neincredere din partea investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#alegeri Germania miza, #Merkel alegeri duminica, #alegeri Germania economie, #Germania economie Europa , #zona euro
Comentarii