Cum vor liderii UE sa salveze Grecia - prin incapacitate de plata?

Joi, 21 Iulie 2011, ora 16:42
2306 citiri
Cum vor liderii UE sa salveze Grecia - prin incapacitate de plata?
Foto: Daylife

Liderii europeni ar fi de acord sa permita Greciei sa intre in incapacitate de plata, in cadrul unui program care ar include achizitia de bonduri, restructurare financiara, insa nu si o taxa asupra bancilor.

Maturitatile pentru imprumuturile acordate statelor din zona euro care au probleme financiare vor fi extinse la 15 ani, de la 7,5, iar rata dobanzii se va reduce la aproximativ 3,5 la suta, de la 4,5 - 5,8 la suta, potrivit unui draft privind masurile pentru salvarea Greciei, care se discuta in cadrul summit-ului european inceput joi, obtinut de Reuters.

De asemenea, in draft se propune si modificarea rolului Fondului de stabilitate financiara (EFSF), astfel incat sa se permita ajutarea altor state care ar putea avea probleme inainte ce acestea sa se trasforme intr-o criza, precum si pentru recapitalizarea bancilor si interventiile in pietele de obligatiuni, pentru a stopa contagiunea.

Astfel, EFSF ar putea oferi imprumuturi preventive, fara sa astepte ca unei tari sa ii fie blocat accesul la pietele financiare, chiar daca nu se incheie un acord cu FMI si UE, ca in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Germania a blocat toate aceste masuri cand au fost propuse de Comisia Europeana in luna februarie, intr-un moment cand criza era mai putin acuta, potrivit unor surse europene.

Acestea au adaugat ca achizitia de obligatiuni elene ar fi cea mai sigura cale de a reduce datoriile Atenei si de a-i face pe investitorii privati sa contribuie la salvarea Greciei.

Pe de alta parte, agentiile de rating au sustinut inca de la inceput ca schimbarea obligatiunilor cu maturitate mai redusa cu unele care vor avea maturitate in 30 de ani va fi considerata incapacitate de plata.

De atlfel, ministrul Finatelor din Olanda, Jan Kees de Jager, a declarat ca un default selectiv "este potential inevitabil", relateaza BBC News. Olanda a propus restructurarea datoriilor Greciei, iar de Jager a adaugat ca obiectiile Frantei, precum si ale Bancii Centrale Europene (BCE), la adresa unui default "au fost aruncate sub covor".

La randul sau, Jean-Claude Juncker, presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, a declarat, la inceputul summit-ului, ca nu poate fi exclusa posibilitatea intrarii in incapacitate de plata, insa "se va face totul pentru a se evita acest lucru".

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, guvernele din zona euro ar putea garanta pentru obligatiunile grecesti, astfel incat BCE sa accepte default-ul selectiv (cand o tara nu isi mai poate plati una sau mai multe garantii, fata de un default total, cand tara respectiva nu poate plati nici o datorie).

Sursa respectiva a precizat ca autoritatile europene vor face tot posibilul ca perioada de incapacitate de plata sa fie cat mai scurta. Pana in prezent, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat, in repetate randuri, ca nu este de acord cu intrarea in incapacitate de plata a Greciei, deoarece nu ar mai putea accepta obligatiunile sale drept garantie pentru operatiunile din pietele financiare, ceea ce ar determina taierea accesului la fonduri pentru bancile elene.

Bancile scapa de taxa

Jean-Claude Juncker a precizat, la venirea la summit, ca, probabil, se va renunta la ideea aplicarii unei taxe asupra bancilor din zona euro, astfel incat sa se faca rost de o parte din bani pentru salvarea Greciei.

De altfel, in timpul unei sedinte de miercuri seara dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, se pare ca s-a luat aceeasi decizie, potrivit unor surse, avand in vedere ca atat discutiile dintre cei doi, cat si summit-ul, sunt confidentiale.

Taxa era propusa de Franta, prin urmare Berlinul se pare ca face jocurile in acest moment. "Ma astept sa fim in stare sa facem un nou program pentru Grecia. Este un semnal important. Si, cu acest program, vrem sa taiem problema de la radacina", a comentat Angela Merkel, la sosirea in Bruxelles, pentru summit, citata de Le Figaro.

Marea Britanie nu da nici un ban

Ministrul Finantelor britanic, George Osborne, a cerut liderilor din zona euro sa "controleze" criza datoriilor, deoarece, in caz contrar, aceasta ar putea declansa o criza economica la fel de serioasa precum recesiunea din 2008.

El s-a declarat "foarte ingrijorat" despre posibilitatea scaparii de sub control a datoriilor, care ar pune in pericol economia Marii Britanii.

Oficialul britanic a cerut mai multa integrare in zona euro, adaugand ca ideea unor obligatiuni ale acestei zone ar trebui luata in serios. In plus, el a cerut si detinatorilor privati de obligatiuni sa suporte o parte din costurile salvarii Greciei, insa a precizat ferm ca Marea Britanie nu va lua parte, indiferent de hotararile luate in timpul summit-ului.

"Contribuabilii britanici sunt fideli lirei, cei din Europa trebuie sa fie fideli monedei euro", a declarat el, pentru Financial Times.

Toate discutiile privind Grecia au avut si un efect pozitiv. Datorita posibilitatii ca EFSF sa garanteze obligatiunile elene, moneda euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani fata de dolar. Pe piata din New York, euro a castigat 1,2 procente, ajungandu-se la un curs de 1,4388 dolari/unitate, dupa ce, in timpul sedintei de tranzactionare, atinsese nivelul de 1,4396 dolari/euro. De asemenea, euro s-a apreciat cu un procent si fata de yen, pana la 113,08 yeni/unitate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ajutor Grecia, #summit Uniunea Europeana, #criza datorii Grecia , #zona euro