Curtea Constitutionala germana, adevaratul lider european

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 19:02
3908 citiri
Curtea Constitutionala germana, adevaratul lider european
Foto: Business Insider

Soarta zonei euro nu depinde de ceea ce vor decide liderii europeni, asa cum crede toata lumea, ci de hotararea pe care o va lua Curtea Constitutionala germana, cu privire la legalitatea masurilor pe care Germania ar trebui sa le aplice pentru a putea ajuta Grecia si alte state cu probleme financiare.

Pe 12 septembrie, Curtea Constitutionala Germana va decide daca Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de urgenta permanent al Europei, poate fi acceptat conform Constitutiei germane. Politicienii nemti au aprobat MES in luna iunie, insa trebuie asteptata ratificarea din partea CC.

Desi si celelalte tari din zona euro au curti similare, acestea au deferit problema catre Curtea Europeana de Justitie, cum a fost cazut Irlandei. In cazul Frantei, Curtea Constitutionala s-a declarat in favoarea MES, considerand ca respecta constitutia tarii.

Insa decizia din Germania este cea mai importanta si va determina actiunile care vor urma in zona euro. Avand in vedere ca aceasta decizie este esentiala pentru supravietuirea uniunii monetare, nu mai este vorba doar de o problema legala, ci si de economie si politica.

Cele mai multe discutii despre criza din zona euro nu iau in calcul aceasta decizie, prin urmare sunt pur teoretice, potrivit analistilor de la Project Syndicate. De exemplu, se vorbeste despre o uniune fiscala, care ar lasa tarile membre fara suveranitate pe acest domeniu. Insa Curtea Constitutionala, nu politicienii din Germania, are ultimul cuvant de spus in aceasta privinta.

Soarta Europei depinde de germani

Economistii si politicienii care au luat in calcul si acest factor se asteapta, in mod eronat, ca aceasta curte sa creeze si niste reguli pentru rezolvarea crizei din zona euro. De fapt, ghidul stabilit, in septembrie 2011, privind precursorul MES, Fondul European pentru Stabilitate Financiara, era inacceptabil.

De exemplu, CC a hotarat ca Parlamentul german sa fie consultat de fiecare data cand un stat membru cere ajutor financiar, argumentand ca suveranitatea fiscala reprezinta miezul suveranitatii nationale. Daca Parlamentul nu ar fi consultat, ar insemna ca alegatorii nemti nu mai au nicio putere, ceea ce ar reprezenta o incalcare a constitutiei.

De asemenea, CC a interzis infiintarea unui fond permanent de ajutor financiar, daca as insemna ca Germaniei sa-i revina obligatii asupra carora parlamentul sa nu aiba un control direct. Drept rezultat, deciziile luate pana acum de liderii europeni in timpul multiplelor summit-uri ar putea fi schimbate, mai ales daca submineaza autoritatea fiscala a Germaniei.

Ar fi o greseala sa ne inchipuim ca guvernul german ar putea ignora decizia Curtii Constitutionale. Publicul german sprijina in mod deosebit aceasta institutie si niciun politician nu ar indrazni sa-i incalce deziciile. Astfel, daca hotararea CC va fi impotriva MES, ar fi un pas decisiv in determinarea viitorului Europei.

Pe scurt, toate solutiile care vor fi propuse dupa 12 septembrie de liderii europeni trebuie sa ia in calcul hotararile curtii.

In plus, aceasta institutie a decis cu mult timp in urma ca doar publicul german - nu guvernul - poate transfera suveranitatea statului catre Bruxelles, cu alte cuvinte este nevoie de un referendum. Insa, in toate sondajele din ultima perioada, germanii s-au aratat nu numai impotriva acordarii unui sprijin financiar suplimentar Greciei, dar s-au exprimat chiar si in favoarea iesirii acestei tari din zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Curtea Constitutionala Germana zona euro, #decizii Curtea Constitutionala Germana, #fond salvare zona euro , #zona euro