Ziare.com

De ce ar fi mai bine sa iasa Germania din zona euro

de Teodora Bodeanu
Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 08:20

   

De ce ar fi mai bine sa iasa Germania din zona euro
In cele mai multe discutii despre destramarea zonei euro se presupune ca Grecia si alte state cu dificultati financiare ar putea abandona moneda unica. Insa exista o alternativa neconventionala: adevaratele probleme ale zonei euro ar putea fi rezolvate daca Germania ar renunta la moneda, insotita, poate, de alte cateva state bogate, sunt de parere analistii.

Argumentul pentru ca tarile slabe din punct de vedere financiar sa iasa din zona euro este ca aceastea sa scape de politicile de austeritate impuse de Germania. Odata ce abandoneaza euro, monedele lor nationale s-ar putea deprecia rapid, rezultand in economii mai competitive pe plan international, deoarece exporturile lor ar fi mai ieftine.

In acest proces, desigur, statele respective ar putea fi nevoite sa-si declare incapacitata de plata pentru datoriile denominate in euro. Ulterior, tarile europene bogate ar putea incerca sa stabileasca o zona euro mai mica si mai viabila.

Problema acestui scenariu conventional, sustin analistii de la revista Time, este faptul ca se bazeaza pe doua idei preconcepute: in primul rand, ca dificultatile statelor slabe din punct de vedere financiar sunt deficitele bugetare si datoriile, iar, in al doilea rand, ca, daca deficitul s-ar echilibra si datoriile ar scadea, aceste tari ar fi capabile sa se finanteze din pietele financiare, iar bancile nu ar avea mari pierderi de suferit.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In realitate, adevarata problema nu o reprezinta datoriile, ci costurile foarte mari cu forta de munca. Creditele facile au permis, in ultimii zece ani, majorarea rapida a acestor costuri in unele tari, care nu au reusit sa-si exporte bunurile sau sa concureze cu importuri ieftine.

Din 2000 in 2007, costurile mari cu forta de munca au redus competitivitatea cu 10 - 20 la suta in Italia si Spania. Chiar si cu masurile de austeritate implementate din 2008, nu au reusit sa recupereze decat cateva procente. Prin urmare, aceste tari, nu vor reusi sa concureze din punct de vedere economic pana nu isi coboara semnificativ costurile cu forta de munca. Iar acest lucru este deosebit de greu de realizat, avand in vedere ca angajatii ar trebui sa accepte o taiere a salariilor cu 10 - 20 la suta.

Exista, insa, o cale: tarile cu dificultati financiare si-ar putea devaloriza monedele, metoda prin care s-ar diminua toate salariile, insa in mod aproape invizibil, prin urmare ar fi mai usor de acceptat de populatie.

In plus, in lipsa devalorizarii, salariile ar trebui sa scada in mod constant in urmatorii zece ani, intr-o atmosfera ce ar aminti de Marea Depresiune. Problema este ca euro are exact menirea de a preveni devalorizarile.

Chiar daca aceste tari ar iesi din zona euro, euro ar continua sa ramana puternic, iar, de cum ar prevedea o devalorizare, oamenii ar incepe sa-si retraga banii din bancile locale, mutandu-i in tarile unde ar ramane in euro.

De asemenea, tarile ar avea, in continuare, datorii in euro, dar ar trebui sa le plateasca din propria moneda devalorizata, ceea ce ar insemna o crestere si mai mare a datoriilor. In cel mai bun caz, rezultatul ar fi iesirile de capital si costuri mai mari de finantare. Iar, cel mai probabil, nu si-ar putea plati datoriile si ar ajunge in incapacitate de plata oricum, cu efecte negative majore asupra sistemului bancar global si asupra propriilor economii, evident.

Nu este nevoie de Germania?

In schimb, daca Germania ar iesi din zona euro, moneda unica ar pierde din valoare, relativ la noua moneda nationala germana si la dolar. Astfel, tarile cu dificultati financiare din Europa ar putea sa-si pastreze si moneda euro si sa realizeze devalorizarea de care au nevoie, ceea ce ar cobori costurile cu forta de munca intr-un mod mai putin dureros decat prin taierea salariilor.

De asemenea, valoarea datoriilor s-ar reduce, odata cu devalorizarea euro, si ar putea si sa efectueze platile mai usor, evitand incapacitatea de plata.

Argumentul impotriva acestei solutii este ca multe banci ar avea pierderi masive. Pe de alta parte, pierderile cauzate de scaderea preturilor obligatiunilor sunt de preferat celor cauzate de intrarea in incapacitate de plata.

In plus, aceste pierderi deja au aparut, chiar daca nu au fost pe deplin recunoscute. Scopul nu este atat sa se previna pierderile, ci sa se gaseasca o metoda prin care bancile si alte institutii financiare internationale sa absoarba pierderile, fara a exista falimente sau o criza financiara.

Pe scurt, nu este vorba despre bani, ci despre stabilitate, iar aceasta ar fi mai usor de mentinut fara ajutorul Germaniei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dermania ar trebui sa plateasca tot

Ca numai ei beneficiaz ade colectivizarea iuropi lu peste.
Partea proasta ca deficitul germaniei este enorm. Fondurile de pensii ( 5000 de miliarde ) sint evaporate, cheltuite in speranta ca vor lua procente de la greci si italieni.
Germania a stricat totul si in plus este falimentara. Singura scapare e sa sufoce pe toti in uniune cu exporturile ( ruginiturile ) lor . Avalansa de produs e de tehnica inalta din Asia nu mai poate fi oprita. la microelectronica germania e depasita.

 

Auzi?

Daca ti-e rau, du-te si vomita!

@tractoristu

tu de unde le sti pe toate astea daca ai 2 clase ca trenul si ai ajuns numai tractorist ?? Ai cumva vreo plingere ca nu te au primit ca refugiat si te ai dus in SUA ? Ca departe de casa ?? Si acum mori ??!! Pai daca Germania iasa din Hora si eventual Franta se duce totul de Ripa ca din Oala UE numai Germania baga 60 % din tot potul si tu zici ca nu au bani ?? Mai ce socoteala mai ai tu !!

doamneee...ce mai abereaza unii.

..asa la prima ora.
Vina nemtilor e ca MUNCESC! Mai nou sa muncesti a ajuns ceva condamnabil in lumea asta.
Eu zic sa mutam totul in Asia, ca restul lumii poate trai din speculatii financiare cu bule imobiliare. Nu-i asa ca esti de acord?

@Traftorel Spaima-Kibutzului

S-a dat chenzina la voi la Kosher-Kolhoz, iar venishi beut pe la Ziare.com, sa te dai "siuptil".
Vezi bre ca-i Sabatul, du-te da-tzi cu capatzana de paretzi...

De cand cu criza economistii lanseaza teorii care mai de care mai

ciudate!
In definitiv fiecare are dreptul sa vorbeasca indiferent de numarul de prostii debitate.
Poate ca e mai bine asa, pana acum economistii nu prea erau subiect de bancuri, acum sunt!

 

Unde v-ati alfabetizat , la liceul agricol ???

Dupà ce scrieti cà Germania ar tb sà iasà din zona €, scrieti despre cum ar fi ca ei sà ràmabnà, si sà iasà ceilalti. Dacà Ge ar iesi maine din €, ati da buluc toti sà cumpàrati màrci, asa cà nu stiu de ce-i criticati asa de abitir.
Ge a creat multà inflatie inainte de WW2, ceea ce a dus la si mai multà mizerie, un ràzboi infioràtor, numai necazuri, asa cà ei STIU cà tipàrirea de bani fàrà acoperire ( inflatie = impozit ascuns, plàtit de popoare), nu duce la nimic bun.

Banksterii tb sà inteleagà o realitate f simplà : s-au terminat paraii, dupà 30 de ani de ingràsat, azi o s-o ia in dinti. Punct.

Nu Ge e de vinà pt situatia creatà, ci banksterii nesàtui.

 

Cam subreda afirmatia!

Dupa 2008, Germania (sau UE-ul!) ar fi putut impune masuri de simplificare si control financiar bancilor, deci implicit bursei! Bursa a devenit izvorul raului, mai bine zis, investitiile riscante ale bancilor in goana dupa profit! E usor sa risti miliarde, pe care (eventual!) s-ar putea sa le pierzi, cand stii ca ai sa fii ajutat cu bani de la bugetul national in cazul in care catastrofa devine certitudine! Daca masurile de regularizare a sistemului financiar preconizate si mult asteptate dupa criza din 2008 ar fi fost introduse, bancherii n-ar mai fi avut posibilitatea sa speculeze pana la ridicol la bursele mondiale! Deci Germania, Franta, Anglia (care s-a opus vehement acestor masuri!) etc au toate o vina importanta in proliferarea "raului financiar"!

De la capra de Tatcher si actorasul ala american

...care-i lingea din palma betzivei si era Trompeta Zionului, ni se trage noua in Europa toata porkaria asta financiara [Ptr ca PRESEDINTELE de facto al USA era traficantul de droguri si armament, criminalul-CIA aka Vicepreshul Herbert Bush-Sr].
Si cam CINE crezi ca i-a "sugerat" betzivancei Margareta lu' Tatcher, escrocheria asta? Cine-i p'acolo Lord Eveline de Rothschild ? ;-)...
[Acum sa vezi ca mai vine careva sa ne spuna ca ...Australia-i de vina, ptr c-a "furnizat-o" Europei pe tanti casatorita Tatcher :-)) ].
Ai dreptate, deregularizarea pietzei monetare__cum spun nemtzii__ a dus la imbecilitatea asta dgydaneaska cu PONZI-scheme globalizata.

Germania, scuze, dar nu are nicio vina ptr ca este O TZARA INCA sub ocupatzie dgydowo-amerloca, asa cum era si Ungaria sub cizma URSS.
Se apara si Germania cum poate dar, la o adica, uite cum pe tacute javrele au RIDICAT de la 550 de miliarde la peste 800 sau chiar 1000 de miliarde "umbrela EU" ==> mai pe shleau au stors IARASHI de pe NEMTZI halca a mai grasa.
Nemtzii, (dupa ce dai la oparte tot hokuds-pokus-ul cu "plata altor tzari la Fondul Comun" .. din care iau mai mult decat baga in el), sunt singurii platitori NETTO. Ca restul sunt TOTZI, Frantza inclusiv la 2000 de miliarde datorie, din care 5-6 sute la Germania __in afara de Scandinavi__ DATORI-VANDUTZI Banksterimii Internatzionale.

DIN ASTA SUPRAVIETZUIESTE toata Finantza Londoneza Dgydowita si toate LEPRELE Internatzionale cautate de Justitziile din tzarile lor = din misculatzii cu bani, hedgefonds (cam ca in "Pretty Woman" acel Mr. Lois Richard Gere) si alte ploshnitze si lacuste care "vand pielea ursului din padure" in Finantze.

Anglia s-ar prabushi financiar, daca n-ar avea aceste "metode "sraeliene" de a trage de pe Comunitatea Europeana.
In schimb Wall-Street-ul ar mai avea 1)FED sa mai traga de pe USA vreo 1000-2000 de miliarde de USD si 2) Worldbank + FMI ca sa stoarca restul Lumii.

Dar ANGLIA practic traieste doar din taxele de pe ce trage Finantza London-City/ alias Clanul Rothschild, precum capusha de pe E.U si in special Germania.

Ar fi bine ca Germania sa iese din EUROZONE, pana-si regleaza ceilaltzi mascariile financiare cu London-City & Wall-Street/Jew-York.
ca uite deja stau si incep s aintinda mana spre RFG alde SPANIA, ITALIA, Portugalia... in curand si Frantza daca ies eSocialistii invingatori si ii torpileaza Dgydoiwimea la bani cum au facut cu socialistu' lu' pe$te Zappatero in Madrid (ca asta de Dreapta de-acum parca-i mai breaz, tot cu palaria la biserica germana sta la pomana).

mai otomanule mai linistestete cu germanita ta

nu-i mai plinge ca nu tine pe nimeni in spate germania,este chiar invers fata de cum iti imaginezi tu,realitatea etse ca majoritatea datoriilor la fiecare tara este in dolari,acum mai decurind a inprumutat grecia si putin italia in euro ,dar germania, faranta si ceilanti au in dolari datoriile lor nationale,deci americani au cel mai mult de colectat,de ce crezi ca SUA a inprumutat gemania in ultimi 3 ani cu vero 600 de miliarde de dolarii,nu au interesul SUA sa cada EU findaca au de colectat de la toti europeni(tot pamintul de fapt).

@pasco

Vezi ca gresesti socoteala , daca China scoate toti Dolari care i au la pusculita pe piata atunci valoarea dolarului scade la ca. 27-30 centi si atunci sa te vad cu ce bagi benzina in ciurul tau care consuma 20 litri la suta de km ?
Ai grija sa nu ajungi printre cei 7 ( tot al saptelea ) american traieste in saracie si merge la cantina saracului ( studiu american nu nemtesc sau europea ) sa traiesti bine

....

Sa traiti cu totii bine! In Germania singurele lucruiri care se dezvolta, este cantina saracului, si locuri de munca platite prost!!
Ce faina parere aveti voi despre De, da a fost o data ca nici o data.... sa terminat, si va venii din nou dar avem nevoie de noi capete de noi idei, si de cirmarea spre un nou orizont. Hi, hi, de il citea care-va pe Marx stia ca capitalismul a fost bun, si ca a contribuit mult de tot la dezvoltare, dar se si gata, cind este vorba doar de concureta in bani si in mimica altceva, se autodistruge. Iar dupa Marx ar urma un sistem fara clase economice.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor