Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce n-au pus umarul tarile emergente la salvarea euro?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 10:53
2766 citiri
De ce n-au pus umarul tarile emergente la salvarea euro?
Foto: challenges.fr

Desi niciuna din marile tari emergente n-au oferit ceva bani pe tava, ca sa faca salvata moneda europeana, cam stransa cu usa, toate isi ofera sprijinul moral, exprimandu-si chiar convingerea ca euro va supravietui prin forte proprii.

Sunt oare aceste tari interesate ca euro sa se salveze cu propriile lor forte sau nutresc ganduri ascunse, pentru ca, dintr-un eventual dezastru financiar european, sa-si poate alege fiecare propria felie de avantaj?

Intr-un interviu publicat de Challenges, economista Celine Antonin, de la OFCE (Observatorul Francez pentru Conjuncturi Economice), apreciaza ca stabilitatea zonei euro intereseaza toate aceste tari, in primul rand Rusia si China.

Motivele sunt multe. In primul rand, aceste tari detin rezerve valutare si fonduri suverane exprimate partial in euro. O degradare a monedei ar insemna degradarea propriilor rezerve si fonduri.

Iar fondurile nu sunt deloc o bagatela. Tarile emergente au tot interesul sa fie grijulii cu excedentele lor comerciale (indeosebi Rusia si tarile din Golf) sau cu intrarile de capital (Europa emergenta, Brazilia).

In etapa actuala, doua treimi din rezervele mondiale apartin emergentilor. Conform datelor furnizate de FMI pentru trimestrul II 2011, 56% din aceste rezerve sunt exprimate in dolari si 29% in euro. Pentru Rusia, de exemplu, euro reprezinta 41% din rezervele valutare ale tarii.

Interesele Rusiei, sau ale tarilor din Golf, exportatoare de hidrocarburi si materii prime, ar primi o lovitura grea prin eventuala prabusire a monedei europene.

La asta se mai adauga, fireste, si numeroasele parteneriate comerciale intre aceste tari, indeosebi in domeniul energetic si al circulatiei materiilor prime, toate avand la baza moneda eurpeana.

N-a sosit momentul potrivit, din trei motive

Apare insa intrebarea fireasca: daca respectivele tari sunt interesate in stabilitatea monedei europene, de ce nu se implica direct si concret, stiind efectul salvator pe care l-ar putea avea o injectie de fonduri?

La prima vedere, s-ar parea normal ca asemenea puteri eonomice, inclusiv China sau Brazilia, sa fi oferit deja Europei ceva credite, dar n-au facut-o. Explicatia e simpla: n-a sosit momentul potrivit. N-a sosit, din trei motive:

Primul. Unele tari europene au demonstrat public ca stiu sa risipeasca propria avere, sa apeleze la imprumuturi, sa le faca si pe acestea praf, asteptand ajutoare in continuare. Este periculos sa pui banii tai in buzunarul spart al altuia.

Al doilea. Europa mai are resurse interne, cu care poate nu numai sa astupe gaurile propriilor ei risipitori, ci sa-i si controleze pe acestia, prin mecanisme politice sau financiare - lucru pe care il faci mai greu cand te afli pe alt continent.

Al treilea. Poate gandesc meschin, dar trebuie s-o spun: cel mai avantajos este sa "ajuti" pe cineva, atunci cand respectivul se afla la inghesuiala maxima, cand este strans cu usa si cand poti negocia cu el de pe pozitii de forta. Pana atunci, astepti.

Solutia pentru Europa: prin noi insine

Europa n-a ajunsa inca acolo (din fericire pentru noi). In ceasul al doisprezecelea, Europa a inteles ca trebuie sa apuce singura taurul de coarne, iar cele hotarate la 9 decembrie ar putea reprezenta momentul de cotitura privind soarta euro.

Chiar daca rezultate imediate n-au cum sa apara, efectul psihologic s-a produs. Asa cum mentioneaza economista de la OFCE, Rusia se arata dispusa sa investeasca 20 miliarde de dolari in zona euro.

Alte tari nu s-au pronuntat cu privire la vreo cifra, dar nu este timpul pierdut. Tarile emergente au fost si raman interesate ca zona sa devina credibila, pentru ca ele sa poata investi in afaceri si numai in afaceri, nu in salvarea celor rataciti, sarcina ce revine exclusiv participantilor la acest club.

Intre timp, zona euro reuseste sa trimita lumii un dublu semnal: nu-si pierde capul, atunci cand unul din membri se arunca singur in prapastie (Grecia) si ramane unita, chiar daca altuia i se face pofta sa navigheze solitar, ca Olandezul Zburator (Regatul Unit).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza zona euro, #criza datorii zona euro, #solutii criza zona euro , #zona euro