Ziare.com

De ce n-au pus umarul tarile emergente la salvarea euro?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 10:53

   

De ce n-au pus umarul tarile emergente la salvarea euro?
Desi niciuna din marile tari emergente n-au oferit ceva bani pe tava, ca sa faca salvata moneda europeana, cam stransa cu usa, toate isi ofera sprijinul moral, exprimandu-si chiar convingerea ca euro va supravietui prin forte proprii.

Sunt oare aceste tari interesate ca euro sa se salveze cu propriile lor forte sau nutresc ganduri ascunse, pentru ca, dintr-un eventual dezastru financiar european, sa-si poate alege fiecare propria felie de avantaj?

Intr-un interviu publicat de Challenges, economista Celine Antonin, de la OFCE (Observatorul Francez pentru Conjuncturi Economice), apreciaza ca stabilitatea zonei euro intereseaza toate aceste tari, in primul rand Rusia si China.

Motivele sunt multe. In primul rand, aceste tari detin rezerve valutare si fonduri suverane exprimate partial in euro. O degradare a monedei ar insemna degradarea propriilor rezerve si fonduri.

Iar fondurile nu sunt deloc o bagatela. Tarile emergente au tot interesul sa fie grijulii cu excedentele lor comerciale (indeosebi Rusia si tarile din Golf) sau cu intrarile de capital (Europa emergenta, Brazilia).

In etapa actuala, doua treimi din rezervele mondiale apartin emergentilor. Conform datelor furnizate de FMI pentru trimestrul II 2011, 56% din aceste rezerve sunt exprimate in dolari si 29% in euro. Pentru Rusia, de exemplu, euro reprezinta 41% din rezervele valutare ale tarii.

Interesele Rusiei, sau ale tarilor din Golf, exportatoare de hidrocarburi si materii prime, ar primi o lovitura grea prin eventuala prabusire a monedei europene.

La asta se mai adauga, fireste, si numeroasele parteneriate comerciale intre aceste tari, indeosebi in domeniul energetic si al circulatiei materiilor prime, toate avand la baza moneda eurpeana.

N-a sosit momentul potrivit, din trei motive

Apare insa intrebarea fireasca: daca respectivele tari sunt interesate in stabilitatea monedei europene, de ce nu se implica direct si concret, stiind efectul salvator pe care l-ar putea avea o injectie de fonduri?

La prima vedere, s-ar parea normal ca asemenea puteri eonomice, inclusiv China sau Brazilia, sa fi oferit deja Europei ceva credite, dar n-au facut-o. Explicatia e simpla: n-a sosit momentul potrivit. N-a sosit, din trei motive:

Primul. Unele tari europene au demonstrat public ca stiu sa risipeasca propria avere, sa apeleze la imprumuturi, sa le faca si pe acestea praf, asteptand ajutoare in continuare. Este periculos sa pui banii tai in buzunarul spart al altuia.

Al doilea. Europa mai are resurse interne, cu care poate nu numai sa astupe gaurile propriilor ei risipitori, ci sa-i si controleze pe acestia, prin mecanisme politice sau financiare - lucru pe care il faci mai greu cand te afli pe alt continent.

Al treilea. Poate gandesc meschin, dar trebuie s-o spun: cel mai avantajos este sa "ajuti" pe cineva, atunci cand respectivul se afla la inghesuiala maxima, cand este strans cu usa si cand poti negocia cu el de pe pozitii de forta. Pana atunci, astepti.

Solutia pentru Europa: prin noi insine

Europa n-a ajunsa inca acolo (din fericire pentru noi). In ceasul al doisprezecelea, Europa a inteles ca trebuie sa apuce singura taurul de coarne, iar cele hotarate la 9 decembrie ar putea reprezenta momentul de cotitura privind soarta euro.

Chiar daca rezultate imediate n-au cum sa apara, efectul psihologic s-a produs. Asa cum mentioneaza economista de la OFCE, Rusia se arata dispusa sa investeasca 20 miliarde de dolari in zona euro.

Alte tari nu s-au pronuntat cu privire la vreo cifra, dar nu este timpul pierdut. Tarile emergente au fost si raman interesate ca zona sa devina credibila, pentru ca ele sa poata investi in afaceri si numai in afaceri, nu in salvarea celor rataciti, sarcina ce revine exclusiv participantilor la acest club.

Intre timp, zona euro reuseste sa trimita lumii un dublu semnal: nu-si pierde capul, atunci cand unul din membri se arunca singur in prapastie (Grecia) si ramane unita, chiar daca altuia i se face pofta sa navigheze solitar, ca Olandezul Zburator (Regatul Unit).
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2558 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

N-au pus umarul pentru ca n-au fizic !

.

 

nu au pus umarul

fiindca nu vor sa trow good money after bad money. euro in forma actuala este terminal. singura solutie pentru euro sa supravietuiasca este sa arunce peste bord balastul numit PIIGS, si sa nu mai primeasca nici o alata tara care nu este solventa (eg rrumanika).

varianta trei......

asteapta sa ajungi la stransoare dureroasa exteriorizata sonor.Da se va ajunge si acolo pt ca afacerile nu sunt intotdeauna curate.Russia si China vor salva zona euro tocmai pt ca cei ce sapa la prabusire sunt amerlocii si ai lor lingai englezii.Asta se va intampla mai curand decat ar preconiza unii.......

 

varianta patru

singura solutie pentru euro sa supravietuiasca este sa arunce peste bord balastul numit PIIGS, si sa nu mai primeasca nici o alata tara care nu este solventa (eg rrumanika). hai noroc si la gara.

Bre nea pitigoi

Mancasi prea multe sarmale de ti s-au urcat la cap?
Pai mneata nu stii ca romanica machitorului a trimis deja aproape UN MILIARD de euro FMI-ului?
Esti in urma!!

 

bun articol ...La multi ani Nea Pitigoi ,

Interesanta evaluare ....acuma ar mai ramane de vazut impartirea acestor economii emergente ...cele puternice si cele care au doar rol de jucator .
Cele puternice sunt angajate deja , mai mult ca sigur , numai ca temporizarea nu ne este noua cunoscuta .
Rusia joaca cu UE ....asta e foarte clar .Cit despre China , eu nu as avea incredere in ei . Este hilar si ridicol cit de mare este risipa facuta in interiorul Chinei datorita excedentului pe care il au si in contrapartida sustinerea voita al unui nivel de trai foarte scazut precum si a unor constrangeri sociale extreme . Se cam bat cap in cap lucrurile ceea ce nu ma face sa ma gandesc decit la,... cine conduce China ?, de fapt .
Deocamdata , ceea ce se evita a se spune de catre presa , Europa ( o parte a ei ) a cam aratat pisica globalistilor . Despre asta e vorba , ce sa-o mai tot lungim ....presa scrie la comanda , se vede de la o posta .
A zis nu eurobondurilor , a aratat ca poate etatiza banci mari ( vezi Germania ) ....deci ideea e ca nu vrea ocupatie globalista ...nu se aliniaza .
Abundenta analistilor financiari transoceanici si englezi , in a da verdicte , este de-a dreptul furibunda .....Europa incurca planurile .
Grecia ?....se va vinde pe bucati ....asta e ....nu e ok dar nu va avea alta scapare .Nu reprezinta o problema de nerezolvat .
Ei , nu stim noi multe ... si nici n-o sa stim .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor