De ce nu are nevoie Europa de banii Chinei

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 08:07

   

De ce nu are nevoie Europa de banii Chinei
Liderii din zona europeana par sa creada ca banii din afara Europei i-ar putea ajuta sa-si rezolve problemele, insa aceste probleme pot fi controlate numai din interior, sugerand astfel ca nu si-au pierdut nervii, sau macar simtul politic.

Beijingul a iesit clar in fata in ultima perioada, cum Uniunea Europeana i-a dat o lovitura uriasa de propaganda, permitand Chinei sa se prezinte ca elementul cheie pentru stabilitatea financiara globala si sa castige rolul de parghie pe plan politic si comercial, pe cheltuielile Europei, opineaza Wall Street Journal.

Cererea de capital strain intra in conflict si cu ingrijorarea Europei fata de Japonia, care incearca sa-si slabeasca yenul, cumparand partial si euro.

Cererile de ajutor ale Europei sunt cu atat mai derutante cu cat Franta este cea care gazduieste summitul G20. Presedintele Sarkozy a vorbit la telefon cu presedintele Hu Jintao, incercand sa convinga liderii chinezi sa investeasca in bugetul de salvare, tocmai fiindca e un mijloc prin care se poate trece peste diferentele de politica ale membrilor zonei euro. Intre timp, Klaus Regling, seful Fondului European pentru Stabilitate Financiara, a jucat rolul calugarului cersetor in Asia, luandu-si castronasul de cersit prin capitalele zonei.

Injosirea Europei vine la doar cateva saptamani dupa ce liderii europeni nu au reusit sa managerieze iesirea din criza. Primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a incercat sa forteze managerii rezervelor externe chineze sa cumpere obligatiuni italiene, determinandu-l pe premierul Wen Jingbao sa ceara Europei sa-si rezolve problemele inainte sa ceara bani Chinei.

Nimeni nu ar trebui sa dea vina pe China pentru acest joc. In trecut, chinezii pareau sa castige prieteni europeni comentand pozitiv despre obligatiunile portugheze si spaniole, fara sa dea, in schimb, foarte multi bani. Acum China asteapta concesii pe o lista de probleme de comert: tratament de economie de piata, ridicarea restrictiilor pentru vanzarea de tehnologie inalta, usurarea presiunii pentru aprecierea yuanului, si un rol mult mai mare la Fondul Monetar International. Rusia si Brazilia asteapta, de asemenea, sa vada daca isi pot folosi rezervele generoase ca o parghie politica si economica.

Criza Europei, politica si interna

Faptul ciudat este ca zona euro, privita ca intreg, nu are nevoie de chinezi, rusi sau de banii oricui altcuiva. Europa nu este in pozitia Statelor Unite, cu o uriasa datorie externa si un deficit de cont de 450 de miliarde de dolari. Zona euro este in echilibru extern si multe din datoriile guvernelor regiunii se afla in Europa.

Criza este una politica si interna, rezultand din lipsa de vointa a celor puternici sa-i sustina pe cei slabi. Germania, in particular, este responsabila ca a facut din euro o moneda puternica intr-o zona careia ii lipsesc mecanismele sau vointa ca sa asigure o disciplina fiscala.

China va investi in Fondul de Salvare European numai ca parghie pentru alte probleme. Europa este, acum, cea mai mare piata unica a Chinei, asa ca aceasta are nevoie sa-si sustina exporturile, cand cererea din partea Europei este slaba.

Pentru a tine yuanul jos, China va trebui sa cumpere euro intr-o forma sau alta. Intr-adevar, puterea relativa a monedei unice europene in ultimii ani, in ciuda problemelor cu datoriile nationale, a fost in folosul Chinei. In ciuda unei aprecieri mici fata de dolarul american, yuanul este exact unde se afla acum un an de zile fata de euro, si mai jos decat alte monede asiatice. Castigul monedelor cum este yenul, exceptand raportarea la dolarul american, se datoreaza, partial, dorintei Chinei de a-si diversifica rezervele si a se asigura ca yuanul nu se ridica impotriva lor.

Cu cat forta de cumparare a Chinei sustine mai mult euro, cu atat devine mai greu pentru tarile cu probleme, ca Grecia sau Portugalia sa isi rezolve problemele de deficit. Acestea vor ramane mult dupa ce abisurile fiscale vor fi acoperite de reducerea datoriilor si finantarea de la fondul de salvare.

Invitand China sa investeasca bani pentru Fondul European de Stabilitate financiara nu este sigur ca viata economica nu va fi mai dificila pentru tarile mai slabe din zona.

Apelurile europene pentru sprijin extern nu fac decat sa afecteze planul de salvare atat in zona, cat si in China. Sa investesti fonduri publice in Europa, chiar daca obtii importante concesii comerciale, nu este o masura populara pentru chinezul de rand, care e deja speriat de pierderile pe care le are China Investment Corporation, fondul national chinez, dupa ce a investit in Morgan Stanely si Blackstone in 2007. Intre timp, perspectiva concesiilor facute comertului, pentru a compensa esecurile bancilor si polticienilor europeni, lasa producatorii din zona nesatisfacuti.

Puterea financiara a Chinei are si ea slabiciunile ei, China fiind o tara in dezvoltare, cu multe reforme care trebuiesc facute, si nu ar trebui asteptat sa ridice economii necompetitive care, ele insele, nu se pot reforma.

Nici nu ar trebui ca liderii unor astfel de economii sa fie incurajati sa creada ca pot face cereri unor parteneri cu probleme, in timp ce dezvolta o economie bazata pe export, care solicita sistemul comercial.

Europa trebuie sa aiba o atitudine mai inteleapta fata de China si sa o trateaza cu respect, mai degraba, decat cu umilinta izvorata din ignoranta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2749 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Siguranta Rutiera
rank 1
Siguranta Rutiera = Retinerea pe 24h este acum posibila
Forumul Siguranta Rutiera 2011 : organizat AVAC si FRAVA

Cetateanul poate avea opinia sa. Demonstratie efectuata.

FORUMUL 2011 Sala Brancusi; Manifestatie la Parcul Izvor

Joi 3.11.2011 a avut loc Forumul Siguranta Rutiera 2011 organizat de AVAC si FRAVA la Palatul Parlamentului Sala Brancusi, a prilejuit abordarea profesionala si taioasa a accidentelor de circulatie existand propuneri, solutii.

Forumul 2010 a fost condus de gen vochin cu multe laude.

Forumul 2011 a avut multe dezvaluiri si propuneri bune, asta dupa ce AVAC a scapat de diktatura generalilor.

Propunerea Nr 1 la Forumul 2011: Retinerea ptr 24 ore!

Media A3Tv, RTv, Radio Romania, au dat ceva dar cenzura ramane un faktor de rezistenta; de exem RTv (saracii au probleme) au fost prezenti cat a cuvantat seful PR care
folosind limbajul de lemn nu a propus nimic ca lumea si plecand domnu sef a plecat si RTvul. Apoi tacere. Halal Media ce are frica continua de a da informatia pe piata

A3Tv si Radio RO au dat cate ceva, dar prea putin. Deci
Forumul Ziare va completa informatia sa stie tot targul

Lumea care a participat la Forumul SR 2011 a fost putin surprinsa de propuneri (au fost multe) dar la sfarsit a existat un sentiment rar, de apreciere a ADEVARULUI

Propunerea "Retinerea pe 24 ore" a fost continuarea unei propuneri din tara Botezatu la RTv, Regele Cioaba Sibiu,
deoarece PR (politia rutiera) poate legal retine 24 ore, apoi va decide judele daca se impune sau nu arestarea!

Finalul la forum: PR are nevoie de catuse si de cojones!

Ceea ce vedeti la floreasca este refren politia rutiera:

- avem catuse
- avem cojones

Soferii care incalca grav legea vor invata refrenul PR!
Musatin
rank 1
China... o bula de sapun
In China trecerea de la feudalismul comunist la epoca capitalismului salbatic se face pe seama unui miliard de sclavi care lucreaza pe un dolar zilnic. Nevoile mereu crescande ale sclavilor fac ca in China sa se construiasca, de pilda, cate o termocentrala in fiecare saptamana.
Cresterea economiei chineze este fictiva, realizarile lor de fatada nu impresioneaza pe marii economisti ai lumii care anunta deja iminenta explozie a bulei de sapun chinezesti. Conducatorii Chinei stiu lucru acesta de aceea se tem a face "investitii" in Europa sau USA. Asta este adevarul. Cand aceasta bula de sapun va face "Plici!" aveti cuvantul meu ca veti auzi inclusiv de canibalism in minunata si fascinanta China!
Mai informati-va ca putina stiinta nu o sa va dauneze!
19cornel
rank 5
Si eu,
percep china asemanator cu d.-voastra. Dar intrbarea este care vor fi urmarile imploziei, faceti vorbire de miliard chinezi x 1$ + probleme etnice si religioase serioase + discrepante sociale si culturale formidabile. Sa nu mai vorbim de cele politice. ,,Hibridul,, in opinia mea are combustie exclusiv conjuncturala. Eu i-mi reamintesc 1989, cu acea celebra piata din pekin. Dar pana la china, avem dimensiunea interna, cu tabloul ei, partial imobil, care este si presanta si directa.
MORTON
rank 3
Deoarece...
Chinezi refuza sa ajute Europa, i-am auzit la stiri la tv spunand acest lucru.
Moldoveanu
rank 5
De ce ?
Pentru ca sint mindrii,nu se lasa incalecati,si stiu ca li se vor pune conditii...grele !
ALTERNANTZA
rank 4
Sa traiasca pekinezii, au bani de nu stiu ce face,...
...in ce sa-i mai investeasca, in ce biznis sa se bage!
Traiasca si Oiropa c-a trait pe datorie,
Iar acum intinde mana, chiar si spre Kinezarie!!
srelu
rank 5
...
Pe la inceputul articolului aveam impresia ca vrei sa spui ceva. La sfarsitul articolului am constatat ca intr-adevar voiai sa spui ceva. Doar ca nu stiai ce anume.

Articol incoerent, in care franturi de idei dezlanate sunt amestecate de-a valma si care nu duc nicaieri, nici macar catre concluzia din titlu.

Autorul a facut un efort vizibil de a se documenta, pacat ca rezultatul final este torpilat de lipsa de logica si coerenta.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor