Ziare.com

De ce sa te gandesti de doua ori inainte de a lua un imprumut extern?

Miercuri, 22 August 2012, ora 07:07

   

De ce sa te gandesti de doua ori inainte de a lua un imprumut extern?
La prima vedere pare ciudat: Spaniei ii este oferit un imprumut mare la rate de dobanda sub media pietei, precum si sprijin aditional semnificativ din partea unei banci centrale dispuse sa cumpere titluri de stat spaniole pe piata secundara. Totusi, guvernul evita sa ceara oficial ajutor.

Rezistenta Spaniei este rationala, mai degraba decat o reflectare a unei mandrii nationale incapatanate sau a lipsei de intelegere din partea guvernului. Este ezitarea intemeiata de a-i urma pe ceilalti in a deveni unul dintre "protejatii" zonei euro, scrie Financial Times.

Pana cand liderii europeni nu vor rezolva contradictiile care insotesc pachetele financiare, criza va continua sa reprezinte o amenintare la adresa eforturilor istorice ale Europei de integrare regionala.

In teorie, exista patru avantaje imediate ale asistentei oferite statelor membre ale zonei euro aflate in dificultate: furnizeaza finantare directa si ieftina pentru a facilita implementarea masurilor de reforma; deblocheaza finantarile din partea Fondului Monetar International, acordate la costuri scazute; ajuta indirect la reducerea costurilor datoriei guvernamentale; faciliteaza accesul la creditare al companiilor si populatiei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Impreuna, aceste avantaje ajuta beneficiarii sa minimalizeze efectele crizei. Totusi, judecand dupa primii trei ani de derulare a pachetelor financiare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, teoria inca trebuie transpusa in practica.

Tarile care au acceptat sprijin financiar extern au fost excluse de pe pietele private de capital. In consecinta, costurile de imprumut au ramas ridicate, iar accesul la imprumuturi noi a fost drastic limitat. Deloc suprinzator, obiectivele privind cresterea economica si piata muncii nu au fost atinse.

Contrastul dintre terorie si practica poate fi explicat prin doi factori majori.

In primul rand, pachetele oficiale de finantare din partea Bancii Centrale Europene, a Uniunii Europene si a Fondului Monetar International au inlocuit imprumuturile private. In plus, acestea au fost insotite de schimbari structurale care reduc sansele ca acest capital sa revina curand.

In al doilea rand, programele trebuie inca sa atinga acel echilibru delicat intre austeritate bugetara si crestere. Aceasta limiteaza abilitatea tarilor de a genera venituri viitoare si de a-si consolida pozitia pentru a putea rambursa imprumutul.

De asemenea, mareste rezistenta populatiei fata de pachetele financiare europene, incurajand exodul capitalului.

Cu siguranta, cei doi factori se afla in topul agendei premierului spaniol Mariano Rajoy, care va fi prezent in Germania pentru o vizita oficiala.

Intr-o conferinta de presa sustinuta luna trecuta, Mario Draghi, presedintele BCE, a indicat ca analizeaza posibilitatea de a minimaliza problema subordonarii capitalului privat, ceea ce ar implica relaxarea statului de creditor preferential al BCE. Prin aceasta, insa, este riscata credibilitatea unei institutii de la care se asteapta sa acorde finantare in conditii de creditare extrem de dificile.

In acelasi timp, echilibrarea pachetelor de sprijin financiar existente este dificil de realizat avand in vedere inconsistenta temporala dintre masurile imediate de austeritate si aspectele privind cresterea. In plus, este necesara mai multa asistenta externa intr-un moment in care creditorii se intreaba daca nu irosesc pur si simplu banii contribuabililor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inculpatul Traian Basescu trebuie arestat

Justitia: Inculpatul Basescu Traian trebuie sa raspunda penal pentru savarsirea infractiunilor de:

- Tradare - Art. 155 - Cod penal
- Atentat care pune in pericol siguranta statului - Art. 160 - Cod penal
- Atentat contra unei colectivitati - Art. 161 ? Cod penal
- Subminarea economiei nationale - Art. 165 - Cod penal
- Propaganda in favoarea statului totalitar - Art. 166 Cod penal
- Actiuni impotriva ordinii constitutionale - Art. 166 indice 1 Cod penal
- Complot Art. 167 - Cod penal
- Comunicarea de informatii false, Art. 168, indice 1 Cod penal
- Amenintare Art. 193 Cod penal
- Santaj Art. 194 Cod penal
- Inselaciune Art. 215 Cod penal
- Ultraj Art. 239 Cod penal
- Abuz in serviciu contra intereselor publice Art. 248 Cod penal
- Abuz in serviciu in forma calificata Art. 248, indice 1 Cod penal
- Purtare abuziva Art. 250 Cod penal
- Trafic de influenta Art. 257 Cod penal
- Asocierea pentru savarsirea de infractiuni Art. 323 Cod penal
- Instigare publica si apologia infractiunilor Art. 324 Cod penal
- Genocid Art. 357 Cod penal

Pentru incalcarea:

- art. 52 alin 1 si 3 - din Legea 3/2000 ? privind organizarea si desfasurarea referendumului
- art. 2 - din Legea nr. 14/2003 - a partidelor politice
- art. 54 - din Constitutia Romaniei - Fidelitatea fata de tara
- art. 80 - din Constitutia Romaniei - Rolul Presedintelui

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor