De ce Spania va iesi din zona euro inaintea Greciei

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 10:13
6647 citiri
De ce Spania va iesi din zona euro inaintea Greciei
Foto: The Telegraph

Spania are mai multe sanse sa iasa din zona euro decat Grecia sau decat oricare alta tara. Economia sa este prea mare pentru a putea fi salvata, politicienii nu au legaturi prea stranse cu cei din restul Europei, iar populatia este satula de austeritate.

In plus, afacerile din statul iberic au destula piata de desfacere, avand in vedere ca exista multe alte natiuni care vorbesc limba spaniola.

Exista cateva motive bune pentru care ar trebui sa ramana in zona euro, insa sacrificiile pe care acest lucru le implica ar putea fi prea greu de indurat pentru populatie, scrie Market Watch.

Chiar daca alegerile din Grecia ar putea provoca un dezastru pentru zona euro, toate ingrijorarile s-au mutat catre Spania si exista toate sansele ca aceasta tara sa ramana in centrul crizei financiare, cel putin pana la toamna. Economia sa este din ce in ce mai fragila, iar dobanda la obligatiunile pe 10 ani a crescut la 6,45%, extrem de aproape de nivelul nesustenabil, de 7%.

Sistemul bancar se afla pe marginea prapastiei. Bankia a trebuit sa fie salvata de catre stat si exista temeri ca si alte banci vor avea nevoie de acest tratament.

In intreaga istorie a capitalismului, s-a observat ca o prabusire a pietei imobiliare este mereu urmata de o criza a sistemului bancar, fapt ce se va intampla si in cazul Spaniei.

Germania lasa Spania in mijlocul furtunii?

Economia sa este deja in recesiune si este posibil ca aceasta sa continue si in perioada urmatoare. Rata somajului este de 24%, iar una din patru familii nu are cu ce sa se intretina. In plus, vanzarile din secotrul de retail au scazut cu 10%.

Insa mesajul primit de Spania de la Bruxelles si Berlin a fost acelasi ca in cazul Greciei sau Irlandei: indurati austeritatea, lasati somajul sa creasca, scadeti salariile si veti creste competitivitatea.

In acest context, se remarca cinci motive pentru care Spania va fi prima tara care va iesi din zona euro:

1. Economia Spaniei este prea mare pentru a fi salvata

UE va prefera sa salveze Grecia, iar si iar, doarece acest lucru costa doar 230 milioane de euro. Insa, in cazul Spaniei, care este a patra cea mai mare economie a zonei euro, va fi imposibil, iar Madridul va trebuie sa suporte singur consecintele expulzarii din zona euro.

2. Spania s-a saturat de austeritate

In aceasta tara, reformele au fost aplicate deja de un an, iar populatia a inceput sa protesteze inca de atunci. Spaniolii incep sa dezvolte o adevarata repulsie fata de austeritate, astfel ca guvernantilor le va fi din ce in ce mai dificil sa impuna alte taieri.

3. Spania are o economie reala

Daca grecii sunt frustrati cand se gandesc la viata in afara zonei euro, avand in vedere ca nu fac prea multe, economia Spaniei este una de succes, bazata pe o industrie infloritoare. Exporturile sale reprezinta 26% din PIB, procent similar cu cel inregistrat in Marea Britanie, Franta sau Italia, astfel ca va reusi sa isi revina dupa iesirea din zona euro.

4. Situatia politica a Spaniei este stabila

Pentru multe tari, calitatea de membru al zonei euro tine mai mult de politica decat de economie. De exemplu, Grecia prefera acest statut deoarece astfel se leaga mai mult de Europa, alternativa, adica sa fie in sfera de influenta a Turciei, nefiind o optiune pentru ei.

De asemenea, pentru Letonia, uniunea monetara inseamna ca a scapat de Rusia, iar pentru Irlanda, ca s-a separat de Marea Britanie. Insa Spania nu are acest gen de probleme, astfel ca poate iesi din zona euro daca nu mai reprezinta un avantaj pentru ea.

5. Spania are o piata mare de desfacere

Economia Spaniei depinde doar partial de Europa, aceasta tara avand legaturi comerciale si cu America Latina. Spre deosebire de Marea Britanie, afacerile iberice au avut intotdeauna si alte piete de desfacere decat statele de pe batranul continent, acest lucru fiind un avantaj pentru Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Spania iesire zona euro, #Spania zona euro, #criza economica Spania , #zona euro
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
La moda sunt scenariile catastrofice si toti cei ce au mancarime la