De ce trebuie salvat euro?

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 08:34
3740 citiri
De ce trebuie salvat euro?

Avand in vedere contextul european dificil, multi se intreaba acum daca criza datoriilor din Grecia va duce la destramarea zonei euro? Unii economisti par sa creada ca acest lucru se va intampla cat mai curand. Nouriel Roubini, celebru pentru ca a prezis criza financiara din 2008, a declarat ca tarile de la periferia Europei - Grecia, Spania, Portugalia - ar putea parasi zona euro in termen de 5 ani.

In luna mai 2010, economistul Joseph Stiglitz estima, la randul sau, ca Europa nu are capacitatea institutionala de a depasi criza din Grecia si are in vedere sfarsitul termenului de "euro". Altii, mai optimisti, in schimb, cred ca zona euro ar putea chiar sa iasa mai puternica din aceasta criza.

Semne de intrebare se ridica si in ceea ce priveste moneda unica. Cata viata va mai avea? Desi nu se stie exact ce se va intampla cu ea, exista insa mai multe motive pentru care trebuie salvata moneda unica.

In primul rand, istoria monedei euro este un succes. Cine ar fi crezut, atunci cand euro a fost introdus in urma cu doisprezece ani, ca ar putea castiga in fata dolarului si a multor alte valute? Moneda euro s-a impus ca moneda de referinta, insa de pe o pozitie secundara, dupa dolar. Totusi, a reusit sa consolideze rolul Europei ca o putere economica.

Cu moneda euro s-a creat o piata comuna, iar fara o fluctuatie a ratei de schimb a aparut bogatia si prosperitatea in Europa. De la introducerea sa, aproape 9 milioane de noi locuri de munca au fost create in zona euro. Companiile europene beneficiaza de aceasta dezvoltare. Ele si-au extins capacitatile de finantare si s-a ajuns la cresterea competitivitatii la nivel international, scrie Le Monde.

In schimb, incetinirea economiei mondiale a determinat ca unele tari ale uniunii monetare sa se indatoreze. Pe termen scurt, aceste tari trebuie sa fie ajutate sa-si recastige independenta financiara si sa creeze conditiile pentru un viitor mai bun pentru popor. A reveni la o situatie financiara stabila va costa multe miliarde de euro, dar Uniunea Europeana si moneda unica vor reusi sa faca asta. De aceea, Europa trebuie sa lupte pentru mentinerea euro ca moneda unica.

In schimb, pentru a se ajunge aici, este nevoie de o politica economica europeana si normele de stabilitate mai stricte. Pentru a evita, in viitor, o criza ca cea actuala, trebuie sa se consolideze normele stabilitatea existente si sa se puna in aplicare. O solutie in acest sens, de exemplu, o reprezinta excluderea unor tari membre ale zonei euro sau o impartire intre o Uniune de Nord si una de Sud.

Poate fi salvata moneda?

Cei mai optimisti spun ca da, si asta pentru ca Europa s-a "construit" pe crize succesive. Criza de anii 1992-1993, de exemplu, a accelerat discutia privind unificarea monetara. Mario Monti, fost comisar european si presedinte la Universitatea Bocconi, a declarat ca problemele din Europa au fost legate de faptul ca statele au fost "prea respectuoase" si "prea politicoase" si pana de curamd au intervenit foarte putin in "bucataria interna" a celorlalte.

In schimb, acum, exista acum mai multi bani in joc si Statele Unite sunt implicate mai mult, mai ales prin intermediul fondului de stabilitate. La inceputul lunii iunie, Comisia Europeana a facut recomandari foarte specifice legate de politicile economice. Toate acestea marcheaza o schimbare de ton. Climatul actual, dar si cresterea populismului si nationalismului nu conduc la consolidarea integrarii europene.

"Posibilitatea aparitiei unui focar in zona euro nu poate fi inca complet exclusa. Ne jucam cu focul. Problema reala este ca insolvabilitatea Greciei nu este rezolvata. Explozia zonei euro ar face rau proiectului european. Moneda unica, care a intrat in vigoare in 1999, a adus foarte multe beneficii.

In Franta, de exemplu, a garantat rate scazute ale dobanzii si inflatie scazuta. Banca Centrala Europeana a facut, de asemenea, o treaba remarcabila in timpul crizei. Nu au existat deprecieri sau reactii dezordonate", a declarat Agnes Benassy-Quere, director al Centrului de Studii si Informare Internationala (CEPII), pentru France 24.

Germania putea face mai mult?

De alta parere este Jorgo Chatzimarkakis, deputat german, membru al conducerii Partidului Liberal, care critica dur modul cum cancelarul Angela Merkel a gestionat criza si salvarea zonei euro.

"Daca Angela Merkel ar fi spus de la inceputul crizei, in decembrie 2009, ca va face totul pentru a asigura stabilitatea monedei unice si va ajuta tarile din zona euro care au probleme, desigur, probabil ca ar fi fost suficient pentru a calma pietele financiare. Dar reticenta in a oferi sprijin Greciei a lasat usa deschisa larg pentru atacul investitorilor. Pietele au innebunit", este de parere acesta, conform Liberation.fr.

In acest moment, doua cai sunt disponibile pentru Europa: fie aceea de reintegrare, fie de dezintegrare. Planul de Stabilitate Financiara Europeana, din 2010, cu o valoare totala de 750 de miliarde de euro, care ar trebuie sa permita asistenta pentru tarile in nevoie, este un prim pas catre prima varianta si, implicit, catre salvarea euro.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#economie euro, #salvare euro, #zona euro, #de ce salvam euro , #zona euro