De la Grexit la Grecovery - Grecia devine o sursa de vesti bune

Luni, 03 Iunie 2013, ora 20:17
1846 citiri
De la Grexit la Grecovery - Grecia devine o sursa de vesti bune

Economia Greciei si-a schimbat decisiv cursul pe parcursul ultimului an, realitate reflectata de indicatorii macroeconomici pozitivi, a sustinut guvernatorul bancii centrale a tarii, George Provopoulos.

"Progresul reformelor in economia Greciei reflecta hotararea guvernului de implementa programul de redresare a tarii", a spus Provopoulos, potrivit Greek Reporter.

Potrivit ministrului grec de Finante, Yiannis Stournaras, trebuie indeplinite mai multe conditii pentru iesirea din recesiune si revenirea la crestere: stabilitatea politica, la care se pare ca s-a ajuns dupa cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare de anul trecut, si imbunantatirea bilanturilor bancilor, care, de asemenea, are loc in prezent.

In plus, sunt necesare imbunantatirea calitatii serviciilor in sectorul public, utilizarea eficienta a fondurilor europene, cresterea competitivitatii, eliminarea distorsiunilor din piata energiei si simplificarea sistemului fiscal.

Semne clare

Varful tensiunilor financiare pare sa fi fost atins, observandu-se imbunatatiri specifice in climatul economic.

Astfel, pretul actiunilor la bursa este de doua ori mai mare comparativ cu anul precedent, diferenta dintre randamentele obligatiunilor germane si ale celor grecesti s-a redus cu 2.500 de puncte, in timp ce depozitele au avansat cu 12%.

Randamentele obligatiunilor cu maturitate la zece ani sunt in prezent de 10 centi.

Dependenta bancilor elene de sistemul european a scazut cu aproape 35%, iar deficitul bugetar se va apropia de zero pana la sfarsitul anului.

In acelasi timp, companiile grecesti au reusit sa reintre pe pietele de capital, iar Standard & Poor's a avansat ratingul de credit al Greciei la B- cu perspectiva stabila. Pentru anul 2014 este asteptata crestere economica.

In acest context, tara continua sa primeasca ajutor de la Fondul Monetar International.

Guvernul a prezentat recent un program ambitios de vanzare a companiilor de stat si a mai multor active, care vor aduce statului 23,5 de miliarde de euro pana in 2020, jumatate din suma estimata initial, dar reprezentand totusi un progres.

Willem Buiter, economistul care a inventat celebra sintagma "Grexit", a afirmat recent ca iesirea Greciei din zona euro, desi inca posibila, nu mai este o parte din scenariul sau de baza, scrie Financial Times.

Desigur, succesul nu este inca o certitudine. Tara tocmai a intrat in cel de-al saselea an de recesiune, iar situatia sociala si politica este inca fragila.

Piata muncii ramane slaba. La sfarsitul anului 2012, rata somajului era de 24%, situatie care submineaza consumul. Pe de alta parte, costul mediu cu forta de munca a scazut cu 14% fata de 2009, cand atinsese cel mai ridicat nivel.

Grecia a inceput sa fie o sursa de vesti bune. Reusita ei, in urma aplicarii dureroaselor masuri de austeritate, va oferi o sustinere importanta agendei de reforme a Bancii Centrale Europene si a FMI.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...