Diferentele dintre Germania si Franta, la nivel maxim. Cand va scapa zona euro de recesiune?

Joi, 21 Februarie 2013, ora 18:45
3531 citiri
Diferentele dintre Germania si Franta, la nivel maxim. Cand va scapa zona euro de recesiune?

Zona euro este mai divizata decat oricand, iar analistii sunt de parere ca sansele de redresare economica in viitorul apropiat sunt foarte scazute, in special din cauza Frantei.

In februarie, diferenta dintre primele doua economii din zona euro, Franta si Germania, a atins cel mai ridicat nivel din 1998 pana in prezent, firmele franceze inregistrand cea mai slaba luna din ultimii patru ani, in contrast cu prosperitatea din Germania.

Din aceasta cauza, sperantele ca zona euro va iesi din recesiune in curand au fost spulberate, sentimentul de incredere al investitorilor luand o turnura negativa in luna februarie.

"Imbunatatirea din pietele financiare nu va fi de ajuns pentru a da startul unei redresari economice", a explicat Ben May, de la Capital Economics, citat de Reuters.

In timp ce firmele din Germania au inregistrat o rata de crestere sustenabila, companiile din domeniul serviciilor din Franta au avut cea mai abrupta scadere de la inceputul anului 2009 pana in prezent. Potrivit firmei de cercetare Markit, datele economice din Franta seamana mai mult cu cele din Spania sau Italia, decat cu cele din Germania.

"Exista probleme in economia franceza care sunt demascate de severitatea crizei", a explicat Peter Dixon, economist la Commerzbank. Potrivit spuselor sale, Franta are probleme structurale majore, iar companiile ar fi putut inregistra scaderi din cauza confuziei privind politicile economice guvernamentale.

De asemenea, in Olanda, increderea consumatorilor a atins cel mai scazut nivel istoric, in timp ce rata somajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, iar preturile la proprietatile imobiliare au inregistrat cea mai importanta scadere din 1995.

Germania, singura fara probleme

Spre deosebire de Franta si Olanda, Germania s-a bucurat de un inceput de an prosper. Increderea investitorilor din aceasta tara se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, in timp ce nivelul angajarilor este cel mai ridicat de la reunificare, in al patrulea trimestru din 2012.

"Germania se descurca foarte bine. In privinta exporturilor, probabil are cea mai mare expunere pe pietele emergente din Asia decat orice alta economie majora din Europa", a explicat Dixon. "Din acest motiv, cred ca este posibil sa beneficieze de pe urma cresterii cererii din Asia", a adaugat el.

Totusi, exista limitari in ceea ce poate face Germania pentru restul uniunii monetare, afectata de bugete de austeritate si cresterea somajului. "Imbunatatirea situatiei din Europa se vede doar in pietele financiare, in timp ce economia reala ramane demoralizata", a spus Peter vanden Houte, economist sef pentru zona euro la ING.

Acest lucru are si consecinte benefice: avand in vedere ca investitorii si-au dat seama ca economia nu creste, presiunea de crestere a monedei euro va disparea, spre bucuria exportatorilor.

Euro s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din ultimele sase saptamani, de 1,32 dolari/unitate, joi.

Citeste si:
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a anunţat vineri că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un "congres ratat" şi că nu este normal ca în...
Sursa: Ziare.com