Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile

Luni, 16 Februarie 2015, ora 20:40
12563 citiri
Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile
Foto: Hepta.ro

Grecia nu a ajuns, luni seara, la un acord cu restul zonei euro si cu creditorii internationali, astfel ca soarta sa ramane inca incerta.

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul statului elen, in conditiile in care planul de salvare in valoare de 172 miliarde de euro expira la sfarsitul lunii.

Negocierile anterioare au esuat, cele doua parti tinand cu dintii de ideile lor, astfel ca un compromis parea inca de la inceput ceva greu de realizat.

Pe de o parte, elenii vor ca actualul program sa se incheie. Ei s-au saturat de masuri de austeritate si pe deasupra mai cer si renegocierea datoriei.

Ei propun stabilirea unui program intermediar de asistenta financiara (program-punte), pe 6 luni, care sa le dea timp celor doua parti sa discute fara a mai fi presate de timp. Insa celelalte state din zona euro nu concep o renegociere, ci doar o extindere a programului actual.

O noua intalnire intre ministrii de Finante din zona euro pe aceasta tema ar putea avea loc vineri.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT ce s-a intamplat la summit:

20:51 - Seful ministrilor de Finante din zona euro Jeroen Dijsselbloem a explicat ca, saptamana trecuta, s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste 70% din program, insa discutiile tehnice nu au dus la o concluzie despre cum va arata restul de 30%. In consecinta, din cauza acestui esec, zona euro a cerut elenilor sa extinda programul de asistenta actual.

20:50 - Grecia va pierde 10,9 miliarde de euro pentru bancile sale daca programul ce se termina pe 28 februarie nu va fi extins.

20:43 - Dijsselbloem a spus ca draft-urile intelegerilor nu trebuie luate in seama, deoarece in discutiile tehnice din ultimele zile nu s-a ajuns la un punct comun. Asa ca s-au intors la ideea de baza, aceea de a extinde programul existent.

20:40 - Christine Lagarde, sefa Fondul Monetar International (FMI), explica ce diferenta e intre extinderea unui program si implementarea unui program-punte, asa cum au cerut elenii.

"Extinderea unui program inseamna continuarea unor lucruri care au fost deja aprobate", a spus sefa FMI.

20:39 - Seful ministrilor de Finante din zona euro Jeroen Dijsselbloem explica faptul ca trebuie sa existe o angajare din partea Greciei, care trebuie sa accepte principalele puncte ale programului, dar si ca tintele bugetare nu pot deraia.

20:35 - Dijsselbloem a punctat faptul ca aceasta este ultima saptamana in care se poate decide daca Grecia va ramane in program sau nu. O alta intalnire la nivel inalt ar putea avea loc vineri.

20:33 - La randul sau, comisarul european Pierre Moscovici a spus ca flexibilitatea este importanta si a recomandat grecilor sa nu ia masuri unilaterale, insistand asupra faptului ca trebuie sa se bazeze pe colaborare.

20:25 - Dijsselbloem explica faptul ca mingea se afla in terenul Greciei, care trebuie sa ceara extinderea programului actual. Insa acest lucru include si cateva angajamente din partea elenilor:

  • Sa nu anuleze masurile existente
  • Sa indeplineasca angajamentele fata de creditorii sai si sa asigura stabilitate financiara
  • Grecia va putea beneficia de flexibilitatea programului, inlocuind unele masuri cu altele, de exemplu.

20:23 - "Astazi, sentimentul general in randul ministrilor de Finante din zona euro a fost ca cel mai bun lucru ar fi ca autoritatile din Grecia sa fie de acord cu o extindere a programului actual. Avem nevoie de mai mult timp pentru a examina propunerile Greciei, asa ca o extensie ne va da posiblitatea sa facem acest lucru", a spus olandezul Jeroen Dijsselbloem.

20:10 - Jeroen Dijsselbloem sustine o conferinta de presa.

19:57 - Negocierile de la Bruxelles au luat sfarsit, iar cele doua parti nu au ajuns la un acord.

19:30 - Oficialii greci au respins draftul intelegerii venit din partea sefului ministrilor de Finante din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, arata sursele Reuters.

18:16 - O alta caricatura a aparut pe tema negocierilor. De data aceasta, Merkel si Tsipras se ameninta reciproc cu niste pistoale uriase.

Foto: Twitter/The Guardian

18:10 - Pentru a arata cate probleme are Grecia, Morgan Stanley a publicat un grafic care demonstreaza ca aceasta tara are cea mai mare economie subterana din lume (27% din PIB).

Sursa: Morgan Stanley

18:08 - "Grecia nu va fi tratata ca o colonie indatorata ce trebuie sa sufere", a transmis ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis.

17:53 - Majoritatea europenilor, in frunte cu germanii, stramba din nas la cererile elenilor, insa ce crede populatia tarii din sudul continentului despre aceste negocieri?

Potrivit unui sondaj realizat de MacroPolis, 58% dintre greci cred ca ambitiile Guvernului sunt corecte, 23,5% sustin ca probabil sunt corecte, iar 14% nu sunt de acord cu acestea. Restul sunt nehotarati sau nu au vrut sa raspunda.

17:40 - Grecia versus UE, o varianta moderna a povestii biblice David versus Goliat? Asa par sa gandeasca participantii la un carnaval care are loc in orasul german Koln.

Foto: Twitter/Maxime Sbaihi

17:19 - Yanis Varoufakis: "Nu vom incalca limitele pe care le-am discutat anterior".

17: 14 - Seful Guvernului de la Atena, Alexis Tsipras, a precizat ca "Grecia va fi o tara cu totul noua peste 6 luni", informeaza Reuters. El este increzator ca negocierile de la Bruxelles se vor finaliza cu succes, insa a precizat ca elenii vor avea nevoie de timp pentru a putea implementa reformele.

17:10 - La negocieri a ajuns si ministrul de Finante elen, Yanis Varoufakis.

16:58 - In Grecia, oamenii se pregatesc sa iasa iar in strada, ca dovada ca sustin cererile facute de liderii eleni la Bruxelles.

Zeci de mii de oameni au iesit pe strazi in Grecia (Video)

16:54 - Caricaturile pe tema negocierilor au inceput sa devina virale pe Twitter. Cotidianul elen Ekathimerini a distribuit un desen in care cancelarul german Angela Merkel, care conduce un autobuz, urmeaza sa se ciocneasca cu masina in care se afla ministrul de Finante grec si premierul de la Atena.

Sursa: Twitter/Ekathimerini

16:52 - Se pare ca Grecia nu este singurul subiect de discutie de pe agenda oficialilor europeni, spre deosebire de saptamana trecuta.

16:50 - Surse citate de Financial Times sustin ca discutiile au inceput fara ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis. "Inca nu a ajuns", a spus un oficial prezent la discutii.

16:34 - Luis De Guindos, ministrul de Finante spaniol, a insistat asupra faptului ca tara sa nu va accepta ca Grecia sa nu isi plateasca in intregime datoriile.

16:30 - Nu toata lumea e pesimista. "Sunt in toane bune", a mentionat Rimantas Sadzius, ministrul de Finante din Lituania, cel mai nou membru al zonei euro.

16:27 - Antti Rinne, ministrul finlandez de Finante, a fost intransigent: "Nu suntem pregatiti sa discutam despre un program nou. Programul actual reprezinta baza negocierilor".

16:21 - Slovacul Peter Kazimir a dat si el de inteles ca va exista o noua intalnire a ministrilor de Finante din zona euro pe tema negocierilor cu Grecia.

16:15 - "Vom identifica liniile rosii astazi, inca nu exista propuneri concrete", a spus Pierre Gramegnam, ministrul de Finante din Luxemburg.

16:11 - Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, sustine ca negocierile care au avut loc in weekend reprezinta un pas inainte, insa nu stie care vor fi cerintele exacte ale grecilor. In plus, el a sustinut ca ar putea avea loc o noua runda de negocieri vineri, daca cele de astazi nu vor oferi o solutie.

16:08 - Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a spus ca ar fi bine ca actualul program sa fie extins, pentru ca sa existe timp suficient pentru discutii.

16:03 - Ministrul austriac de Finante, Hans Joerg Schelling, a explicat ca Grecia nu poate renegocia termenii actualului program de asistenta financiara. "Se incearca gasirea unei solutii, dar timpul este limitat", a spus acesta.

16:00 - Oficialii europeni au inceput sa ajunga la locul unde are loc intalnirea. Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, a declarat jurnalistilor la intrare ca mingea este in terenul elenilor. "Din ce mi-a ajuns la urechi pana acum... nu a fost nimic care sa imi intareasca optimismul legat de situatia Greciei. De vreme ce Guvernul de la Atena nu vrea un program, nu trebuie sa ma gandesc la optiuni", a spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#discutii Grecia zona euro, #Grecia soarta zona euro, #summit Grecia zona euro, #ministrii Finante zona euro Grecia , #zona euro