Ziare.com

Divergentele dintre Germania si Franta, principala amenintare pentru zona euro

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 19:20

   

Divergentele dintre Germania si Franta, principala amenintare pentru zona euro
Economia zonei euro pare ca isi revine, insa discrepantele dintre principalele doua economii ale regiunii se accentueaza, arata rezultatele unui sondaj, potrivit carora optimismul mediului de afaceri din regiune se afla la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Indicele compozit Markit al zonei euro (PMI), bazat pe activitatea a mii de companii, prin care este masurata cresterea economica, a urcat, in ianuarie, la nivelul maxim al ultimelor 10 luni, de 48,6 puncte de la 47,2 puncte in decembrie, potrivit Reuters.

Desi se afla, in continuare, din februarie anul trecut, sub nivelul de 50 de puncte care separa contractia economica de crestere, indicele PMI este in urcare pentru a treia luna consecutiva.

Industria privata reprezinta aproape doua treimi din economia zonei euro.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pe de alta parte, rezultatele indica adancirea diferentelor dintre primele doua economii ale zonei euro, Germania si Franta.

Indicele PMI al Germaniei a inregistrat cel mai puternic avans lunar din august 2009, atingand nivelul maxim din iunie 2011, in timp ce, in cazul Frantei, indicele s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. Indicele PMI privind activitatea din sectorul serviciilor in Franta a fost chiar mai scazut decat in cazul Spaniei si Italiei.

"Acesta este un semn cu adevarat ingrijorator. Va genera mai multe tensiuni intre Germania si Franta legate de numeroase aspecte privind administrarea zonei euro. Franta va continua sa ceara mai multe masuri de sprijin, nu doar pentru statele de la periferie, ci pentru intreaga zona euro. Germania adopta o atitudine mult mai ferma", a spus Jennifer McKeown, economist la Capital Economics.

Dupa esecul inregistrat in noiembrie anul trecut, liderii europeni reiau discutiile pe marginea cadrului bugetar multianual aferent perioadei 2014-2020, cooperarea dintre presedintele Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german, Angela Merkel, fiind esentiala pentru finalizarea cu succes a negocierilor.

Dupa doar un trimestru de crestere, economia Marii Britanii a scazut din nou la sfarsitul anului trecut, riscand sa intre in recesiune pentru a treia oara in patru ani.

Potrivit estimarilor, economia din zona euro a inregistrat o contractie de 0,4% la sfarsitul anului trecut, al treilea trimestru de scadere, si va stagna in perioada urmatoare, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Reprezentantii Bancii Centrale Europene au afirmat, luna trecuta, ca sunt deja vizibile semne de ameliorare, insa cifrele recente din sectorul retail arata ca vanzarile au scazut in decembrie cu cel mai rapid ritm din ultimele opt luni.

Economistii chestionati de Reuters considera ca BCE va mentine dobanda de politica monetara la 0,75% cel putin pana in iulie 2014.

De asemenea, componenta privind ocuparea fortei de munca a cunoscut o evolutie mai putin incurajatoare, reducand-se la 46,1 puncte in ianuarie de la 47,3 puncte anterior.

Rata somajului in zona euro a atins, in ianuarie, nivelul record de 11,7%, insa inflatia a scazut la 2%, nivelul minim din ultimii doi ani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2346 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor