Ziare.com

Doltu (MFP):In Romania exista interes pentru uniunea bancara

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 23:47

   

Doltu (MFP):In Romania exista interes pentru uniunea bancara
In Romania, exista un interes major pentru uniunea bancara, care este un obiectiv bun, insa in acest moment exista multe semne de intrebare legate de acest proiect, a declarat secretarul de stzat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

Claudiu Doltu a fost prezent marti la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Luxemburg, unde a sustinut pozitia Romaniei cu privire la uniunea bancara.

"Ministrii de finante si, in general, autoritatile din tarile UE cauta sa identifice un posibil compromis in ceea ce priveste proiectul uniunii bancare, ca raspuns institutional la incertitudinile generate de recenta criza economica si financiara", a precizat Doltu.

Europa se resimte inca dupa recesiunea severa din anii 2007-2009. Anul 2012 va inregistra, probabil, o usoara contractie economica in spatiul tarilor euro, iar pentru 2013 se intrevad semne ale unei usoare redresari

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In acest context, sunt esentiale preocuparile pentru reluarea cresterii economice, crearea de noi locuri de munca, refacerea increderii consumatorilor si investitorilor si reducerea incertitudinii. Este posibil sa existe o decizie politica si un compromis in orizontul urmatoarelor doua luni, mai ales in ceea ce priveste modul in care se va avansa spre realizarea supravegherii bancare unice la nivelul UE - ca prima etapa in procesul de formare a unei uniuni bancare.

Uniunea bancara, un obiectiv bun

"In Romania, suntem foarte interesati de acest proces. Consideram ca uniunea bancara este un obiectiv bun, dar va trebui aleasa o cale corecta pentru a-l realiza.

Acum exista inca multe semne de intrebare legate de acest proiect - cat de realist este calendarul sugerat de Comisie (introducerea supravegherii bancare unice sub egida Bancii Centrale Europene de la 1 ianuarie 2013 pentru bancile ce beneficiaza de sprijin public, extins la bancile sistemice de la jumatatea anului viitor, urmand ca, de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6000 de banci din zona euro sa faca obiectul supravegherii BCE) si cum se vor imparti atributiile de supraveghere intre autoritatea de supraveghere la nivelul UE si autoritatile nationale", a mentionat secretarul de stat.

De asemenea, ramane de vazut cum se va asigura echilibrul intre drepturi si obligatii pentru statele din afara zonei euro si cum se va evita discriminarea tarilor din afara zonei euro in raport cu cele din zona euro.

Mai mult, este necesar de clarificat cum se vor implica autoritatile fiscale din tarile UE in asigurarea resurselor bugetare necesare rezolvarii consecintelor generate de banci-problema si care vor fi raporturile dintre autoritatea de supraveghere, Parlamentul european si parlamentele nationale.

"Nu in ultimul rand, suntem interesati sa participam la intregul proces de dezvoltare si adoptare a eventualelor decizii, chiar daca, in acest moment, nu facem parte din zona euro.Pentru Romania, adoptarea euro este o obligatie asumata si, chiar daca acum nu avem un termen limita pentru acest lucru, ne intereseaza sa fim pregatiti cat mai curand posibil din punct de vedere al performantelor economice, astfel incat sa ramana de agreat doar decizia politica", a mai spus Doltu.

Sursa: rNews

Articol citit de 1837 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevăru-i că doar cand s-o face asta, vom avea si SUE, fiind absolut

necesară intrunirea celor 3 elemente ale triadei stat-drept-ban.

 

si cine ma rog sunt acele persoane profund interesate?

ca 99,99 % din populatie nici macar nu stie ce inseamna acea structura in realitate, 99 % nici nu au auzit ca se vrea asa ceva, asa ca cine vrea atat de "major"dle satanist? Apoi alta abureala "Europa sa resimtit dupa criza financiar", pai tradatorule, cine a declansat criza? nu aceleasi grupuri care azi ne ofera solutia? Stati linititi, ca vine si vremea voastra, in fiecare generatie a venit, va vor abandona cei carora le veti servi azi. Azi va faceti de cap, tradati un popor, jefuiti, va vindeti teritoriul si populatia stapanilor, dar exista si alte grupuri nu numai ale voastre, noi avem rabdare, si va asigur ca veti primi fiecare pana la ultimul exact ce meritati, lista e updatata permanent, iar mila nu exista.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor