Economia Marii Britanii, in impas

Sambata, 02 Martie 2013, ora 09:03
3139 citiri
Economia Marii Britanii, in impas
Foto: Alamy

In timp ce Franta este criticata intens pentru intarzierea reformelor vitale, datoria din ce in ce mai mare, retrogradarea ratingului suveran si cresterea extrem de scazuta aduc politica economica a guvernului Marii Britanii in atentia analistilor.

In puncte economice esentiale, Marea Britanie nu sta mai bine decat Franta, scrie CNBC.

Atat economia franceza, cat si cea britanica s-au contractat cu cate 0,3 procente in ultimul trimestru al anului trecut. Deficitul de cont curent al Marii Britanii este estimat la 3,1% in acest an, doar usor mai scazut decat cel al Frantei, estimat la 3,7%.

De fapt, in cazul Marii Britanii, deficitul va fi mai mare in acest an decat in 2009, fiind singura tara dezvoltata care va cunoaste o astfel de evolutie.

Datoria Marii Britanii raportata la produsul intern brut este in prezent de 85,8%, in timp ce datoria Frantei este de 89,9%.

Moody's a retrogradat recent ratingul de top AAA al Marii Britanii le AA1. Desi agentia de rating a precizat ca solvabilitatea tarii ramane "extrem de ridicata", penalizarea a fost generata de perspectivele slabe privind avansul economic pe termen mediu si accelerarea cresterii datoriei, care ar putea ajunge la 96% din PIB in 2016.

In opinia lui Marshall Gittler, analist la IronFX, decizia Moody's nu este surprinzatoare.

"Daca ne uitam la performanta economica a Marii Britanii, patru trimestre de crestere negativa din ultimele cinci, nu cred ca poate contrazice cineva afirmatia ca cresterea inceata ameninta procesul de consolidare fiscala", a afirmat acesta.

Desi Partidul Laburist a cerut ca Finantele sa se concentreze asupra cresterii, ministrul George Osborne, care a numit retrogradarea "o veste dezamagitoare", a precizat ca guvernul sau nu va abandona programul de austeritate. Mai mult, guvernul britanic a extins deja programul de austeritate cu un an, pana in 2018.

"Ideea austeritatii pentru a reduce datoria este un tel fantastic, dar nu exista nicio strategie, nu exista niciun plan de la A la B", a spus Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

"Judecand dupa tonul inca pesimist de la inceputul acestui an, pare ca putini se asteapta ca lucrurile sa mearga bine in 2013", a spus Gerald Lyons, economist-sef al primarului Londrei si fost economist la Standard Chartered, potrivit Business Insider.

Pentru ca economia Marii Britanii sa creasca in acest an, este nevoie de trei lucruri considera economistul: cheltuieli, imprumuturi si schimbare.

"Economia sufera din cauza cererii reduse. Guvernul trebuie sa extinda cheltuielile atat in infrastructura, cat si in constructii, iar oamenii si companiile care au capacitatea de a cheltui trebuie sa capete curaj pentru a face acest lucru. Bancile trebuie sa crediteze mai mult, iar economia britanica trebuie sa se repozitioneze in economia globala in schimbare", a adaugat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#economie Marea Britanie, #datorie Marea Britanie, #scadere economie britanica, #Franta Marea Britanie economie , #zona euro