Economia Portugaliei, grav afectata de masurile de austeritate

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 18:56
3033 citiri
Economia Portugaliei, grav afectata de masurile de austeritate
Foto: Arhiva

Masurile de austeritate impuse Portugaliei prin programul financiar in valoare de 78 de miliarde de euro au un impact mai puternic asupra economiei decat s-a crezut initial, majorand riscul de derapaj fiscal si al cresterii datoriei publice, a avertizat Fondul Monetar International.

Oficialii fondului au precizat si ca semnele instabilitatii politice si sociale incep sa apara, in timp ce rata somajului continua sa creasca, iar economia intra in al treilea an de recesiune, in 2013.

"Riscurile la adresa perspectivelor macroeconomice si a tintelor fiscale sunt semnificative", se arata intr-un raport al FMI.

"Desi obiectivele principale ale programului pot fi atinse, capacitatea tarii de a face fata unor socuri este mult scazuta", se mai arata in raport.

Avertizarile FMI au transformat, astfel, 2013 intr-un an crucial pentru Portugalia, care spera sa mearga pe urma Irlandei, drept model pentru programele de austeritate din Uniunea Europeana, si sa evite soarta Greciei.

Laudata, dar aflata in recesiune

De cand a cerut ajutor financiar, in aprilie anul trecut, mica tara iberica a fost laudata de creditorii sai pentru implementarea si respectarea masurilor de austeritate impuse prin intermediul programului, majorand taxele si impozitele, reducand salariile bugetarilor si reformand sectoarele principale, pentru a-si face economia mai competitiva pe termen lung.

Totusi, la inceputul acestui an, au inceput sa apara semne ca masurile au un impact negativ mai puternic decat asteptarile asupra economiei, guvernul ratand sistematic estimarile pentru veniturile din taxe. FMI a dat vina pentru acest lucru pe o schimbare in componenta economiei, de la scaderea cererii interne la exporturi taxate mai putin. De asemenea, rata somajului, aflata deja la 15 procente, creste mai rapid decat estimarile.

Drept rezultat, creditorii sunt fortati sa relaxeze tintele de deficit bugetar pentru Portugalia, in urmatorii doi ani.

In plus, estimarile de crestere economica pentru 2013 au fost revizuite in scadere, de la o usoara majorare la o contractie de 1 la suta.

Datoriile publice sunt estimate a atinge 124 la suta din produsul intern brut, in 2014, de la un nivel preconizat initial sa fie de 115 procente.

Pe de alta parte, oficialii FMI noteaza ca Portugalia isi respecta programul de efectuare a reformelor structurale, inclusiv in domeniul muncii si cel judiciar, ceea ce va majora sansele sale de a fi competitiva in viitor.

Nu in ultimul rand, costurile de finantare ale tarii se imbunatatesc, iar FMI estimeaza ca Portugalia se va putea imprumuta din pietele financiare anul viitor.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#efecte masuri austeritate Portugalia, #FMI masuri austeritate Portugalia, #scadere economica Portugalia , #zona euro