Economia zonei euro isi va reveni cu greu in 2013

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:41
912 citiri
Economia zonei euro isi va reveni cu greu in 2013
Foto: Arhiva

Zona euro va inregistra o crestere usoara in 2013, iar pana in 2016, avansul economiei va deveni mai puternic.

Raportul Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012 porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia, vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare, potrivit unui comunicat remis vineri Ziare.com.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% anul acesta.

O eventuala revenire in 2013 va fi modesta, avand in vedere multiplele problematici cu care se confrunta zona euro, fiind prognozata o crestere de doar 0,4%.

Pe masura ce constrangerile fiscale se relaxeaza in 2014, EEF prognozeaza ca zona euro va inregistra cresteri de 1,7% in 2014, si de 2% in 2015 si 2016.

"Pentru unii, dilema alegerii intre austeritate si crestere are un raspuns imediat, ceea poate indica o simplificare periculoasa. Avand in vedere expunerea bancilor din zona euro pe datoriile suverane, este clar ca stabilitatea fiscala este mai inter-conectata ca niciodata cu stabilitatea sistemelor financiare. Prin urmare, stabilitatea fiscala este o componenta cheie in recuperarea sanatatii sectorului bancar si in obtinerea finantarii pentru investitii si crestere", comenteaza Marie Diron, Consultant economic senior al Ernst & Young Eurozone Forecast.

Intr-adevar, elementele politicii fiscale pot fi ajustate intr-o maniera care sa incurajeze cresterea. Structura cheltuielilor guvernamentale poate fi modificata la nivel national pentru a stimula cresterea cheltuielilor pentru investitii.

Acele regiuni ale zonei euro care sunt mai stabile din punct de vedere fiscal isi pot relaxa planurile de consolidare pentru a stimula cererea interna, sprijinind astfel relansarea activitatii in alte regiuni.

O alta componenta cheie a strategiei de crestere trebuie sa fie dezvoltarea comertului cu pietele emergente - Germania se bucura deja de o crestere substantiala a exporturilor de bunuri de capital catre China si alte zone, insa celelalte tari nu pot spune asta. Este o provocare, in special pentru Italia si Spania, dar vor urma si altii.

Pe de alta parte, Germania ar putea fi nevoita sa accepte salarii si inflatie interna crescuta pentru a-si asigura o competitivitate continua la periferia Uniunii Europene. Acest lucru a fost acceptat ca o solutie pe termen scurt in Germania, dar este inca nesigur cat de durabil va fi.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#economie zona euro 2013, #crestere economica zona euro, #previziuni zona euro , #zona euro