Euro se va prabusi cand criza va lua sfarsit - Deutsche Bank

Sambata, 18 Mai 2013, ora 08:15
3710 citiri
Euro se va prabusi cand criza va lua sfarsit - Deutsche Bank

Euro se va prabusi atunci cand criza din zona euro se va incheia.

Afirmatia aparent contradictorie le apartine economistilor Deutsche Bank, informeaza Wall Street Journal.

Desi tocmai criza din zona euro a dus la deprecierea monedei unice de la sfarsitul anului 2009, aceasta a recuperat in repetate randuri pierderile in cele mai acute faze ale crizei, explica analistii Deutsche Bank.

De exemplu, in 2012, euro a incheiat anul aproximativ la acelasi nivel la care se afla in ianuarie, de circa 1,30 de dolari pentru un euro, desi pe timpul verii coborase undeva la 1,20 de dolari/euro. Undele de soc transmise in luna martie din Cipru nu au zguduit prea tare moneda unica.

Potrivit Deutsche Bank, investitorii cu sediul in regiune sunt mai inclinati sa sprijine moneda unica in momentele intunecate ale existentei sale prin repatrierea capitalului si printr-o dispozitie mai redusa de a investi.

Acum, euro pare sa fi trecut de situatia critica, riscul perceput cu privire la destramarea zonei euro fiind scazut in prezent. Daca Cipru se mentine pe linia de plutire, ignorand faptul ca normele dure de control impuse pentru insula mediteraneana anuleaza oarecum notiunea de moneda "unica", probabil ca euro va rezista.

"Marea problema din ultimii cinci ani nu a fost absenta fluxurilor de capital in zona euro, care s-au mentinut remarcabil de solide. A fost aversiunea interna fata de risc. Reducerea riscurilor si o imbunatatire treptata a ciclului de afaceri ar putea sa determine iesirea acestor fluxuri", au afirmat Bilal Hafeez si George Saravelos de la Deutsche.

Acest lucru si intarirea dolarului constituie reteta deprecierii monedei unice sub 1,20 dolari pana la sfarsitul anului, de la 1,28 dolari in prezent. In final, acest lucru poate fi un castig, deoarece un euro mai slab va sprijini exporturile.

Eveniment Quarterly Report

Angajații ale căror salarii scad după aplicarea măsurilor de austeritate. ”Marea reformă” afectează milioane de români
Angajații ale căror salarii scad după aplicarea măsurilor de austeritate. ”Marea reformă” afectează milioane de români
Măsurile Guvernului vor afecta anumite categorii de angajați. Milioane de salariați ar putea fi afectați. În primul rând, IT-știi care câștigă peste 10.000 de lei vor plăti un impozit...
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană prezintă pe site-ul oficial doar 7 proiecte finanțate în România prin PNRR. Care sunt acestea
Comisia Europeană a publicat pagini de internet actualizate pentru fiecare țară ce a aplicat pentru fonduri de redresare și reziliență. În cazul României, Comisia Europeană prezintă 7...
#euro scadere, #criza zona euro, #cand va scadea euro , #zona euro