Ministrii din zona euro au aprobat, joi dimineata, planul privind infiintarea unei autoritati comune de supervizare bancara, cu sediul in Frankfurt, acesta reprezentand primul pas important al Europei in directia realizarii uniunii bancare la nivelul zonei euro.
Dupa aproape patru luni de discutii tensionate in contextul neintelegerilor dintre Germania si Franta, cei 17 ministri de Finante din regiune au stabilit ca lansarea mecanismului prin care Banca Centrala Europeana va superviza pana la 200 de banci din zona euro sa aiba loc la inceputul anului 2014, informeaza Financial Times.
In cadrul noului proiect de integrare financiara, guvernele vor ceda controlul asupra bancilor nationale catre BCE. BCE va fi direct responsabila pentru banci care dispun de active in valoare cumulata de 30 de miliarde de euro.
Tarile din afara zonei euro vor avea posibilitatea de a controla modul in care banca centrala isi exercita puterile.
Planul de supervizare reprezinta primul pas in directia crearii uniunii bancare al carei scop este consolidarea increderii in viabilitatea zonei euro.
Acordul a fost posibil ca urmare a disponibilitatii Germaniei de a face anumite concesii. Acesta uremeaza sa fie aprobat de Parlamentul european si de Bundestagul german.