Europa a transformat datoria Greciei intr-un "monstru" - ajutorul este critic

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 07:55
2333 citiri
Europa a transformat datoria Greciei intr-un "monstru" - ajutorul este critic

Europa trebuie sa acorde Greciei mai mult timp si sa accepte reducerea datoriei uriase a acesteia, a declarat un fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), Lorenzo Bini Smaghi, precizand ca este un moment critic pentru a veni in sprijinul Atenei, nu pentru a face mai multe presiuni.

In plus, analistii sunt de parere ca problema Greciei a fost creata chiar de Europa, care a transformat datoria acesteia intr-un "monstru".

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit la Bruxelles la inceputul saptamanii pentru a decide daca vor acorda sau nu o noua transa din ajutorul pentru statul elen, necesara pentru a preveni o catastrofa financiara iminenta. Grecia trebuie sa ramburseze vineri 5 miliarde de euro din datoria catre BCE.

"Greciei i s-a cerut sa faca o serie de lucruri pe care le-a facut. Acum restul Europei trebuie sa gaseasca o solutie si sa ajute Grecia sa iasa din aceasta situatie", a spus Lorenzo Bini Smaghi, precizand ca exista cateva mijloace prin care tarile europene pot oferi asistenta Greciei, scrie CNBC.

"Pot prelungi maturitatile, pot reduce dobanzile, nu are sens sa ceri dobanzi ridicate. Exista multe moduri in care sectorul public poate contribui si trebuie sa faca acest lucru", a mai spus Bini Smaghi.

Parlamentul Greciei a aprobat, duminica, bugetul pentru anul 2013 care prevede economii de 9,4 miliarde de euro. Aceasta a fost una dintre conditiile impuse de Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru a debloca plata urmatoarei transe din imprumutul de aproximativ 31,2 miliarde de euro.

Problemele Greciei au fost create chiar de Europa, considera economistul Costas Lapavitsas, profesor la SOAS University din Londra. Potrivit acestuia, Europa a transformat datoria Greciei intr-un "monstru", prin gestionarea gresita a situatiei acesteia.

"Europa a creat un monstru din problema datoriei Greciei. Iertarea datoriei, care este absolut necesara, este acum mult mai complicata. Grecia datoreaza multi bani, vorbim de sute de miliarde de euro", a precizat Lapavitsas.

El a aratat ca dupa doi ani si jumatate de masuri si pachete de salvare, valoarea totala a datoriei Greciei a crescut, iar structura acesteia s-a modificat in defavoarea statului, ajungand sa fie detinuta de creditori publici.

"Decizia cu privire la cine isi va asuma pierderile tine de politica publica din Europa", a conchis Lapavitsas.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Grecia ajutor Europa, #datorie Grecia, #imprumut Grecia , #zona euro