Europa, calea sigura spre falimentul general?

Marti, 02 Iulie 2013, ora 18:41
2947 citiri
Europa, calea sigura spre falimentul general?
Foto: Deutsche Welle

Uniunea Europeana are o mare problema: 5,6 milioane de europeni cu varste sub 25 de ani sunt someri, iar peste 20 milioane nu se descurca cu cheltuielile zilnice.

"Bani pentru salvarea bancilor exista, dar pentru noi nu", spun acestia. Cum le va recastiga UE increderea?

"Generation perdue" (generatia pierduta - n.red.) - asa numeste presedintele francez, Hollande, tinerii de astazi. Si pe buna dreptate, sustin jurnalistii macedoneni de la Deutsche Welle.

Multi dintre tinerii cu educatie superioara sunt nevoiti sa-si caute norocul in afara tarii de origine, iar multi dintre cei care raman continua sa locuiasca cu parintii, chiar si dupa implinirea varstei de 30 de ani.

Si nu pentru ca ar fi mai confortabil, ci pentru ca nu au alternativa - sunt someri, nu au bani, nu si-au intemeiat o familie, se mai arata in articol.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentanti ai guvernelor celor 27 de state membre UE au purtat discutii pe tema somajului ridicat in randul tinerilor, cautand solutii pentru a rezolva aceasta problema.

"Este un pas normal si venit la timp, dar oare este de ajuns? Fara implicarea tinerilor si angajarea lor in treburile comunitatii, Europa risca sa sucombe", avertizeaza publicatia citata.

Multi dintre tineri nu mai cred in UE

Noua initiativa va oferi asa-numita "garantie pentru tineri". Ea ii va ajuta, de pilda, pe cei care sunt someri de mai mult de patru luni. In acest scop, UE a deblocat de la buget 6 miliarde de euro, ceea ce inseamna un total de cate 1.000 de euro pentru fiecare dintre cele aproape 6 milioane de tineri fara loc de munca.

Acord pentru bugetul UE: Mai multi bani pentru combaterea somajului in randul tinerilor (Video)

Numai ca, daca suma va fi distribuita direct, ea va reusi sa acopere doar cheltuielile cu interviurile, selectia si pregatirea celor care isi cauta un loc de munca. E greu de crezut ca vor ajunge pentru mai mult de atat. Si ce reiese din asta? Ca UE nu a reusit sa faca mai nimic, cu toate ca tema a fost pregatita cu luni bune inainte, puncteaza Deutsche Welle.

"Cum sa-i explici astazi tanarului somer din Grecia, Spania sau Portugalia ca viata lui se va imbunatati, dupa ce in capul sau s-a imprimat urmatorul scenariu: pentru salvarea bancilor s-au gasit repede 700 miliarde de euro, iar pentru tineri au ramas doar firimituri?", se intreaba retoric jurnalistii.

Pentru o comunitate nu exista nimic mai pretios decat tinerii. Numai ca, cu astfel de initiative, Europa nu va reusi sa recastige increderea tinerilor.

6 miliarde nu ajung

Doar miliardele decontate de Bruxelles nu au cum sa le ofere tinerilor un viitor mai bun. Multe lucruri depind de tarile membre - plecand de la birocratia paralizanta si ajungand la coruptia generalizata. Criza creditelor a pus si mai mult capat sperantelor tinerilor, blocand diverse investitii in economie.

In definitv, pachetul de masuri impotriva somajului din randul tinerilor va fi indreptat si in aceasta directie, pentru ca tinerii sa poata obtine credite la dobanzi si costuri avantajoase, iar economia sa porneasca incet si sa se creeze noi locuri de munca.

Da, si acest pas este corect, dar nici acesta nu va fi de ajuns. Are UE in vedere si alte masuri concrete? Nu, din pacate, consemneaza publicatia citata.

In aceasta saptamana, cancelarul Merkel i-a invitat pe partenerii europeni si sefii agentiilor nationale pentru ocuparea fortei de munca la o intalnire informala de varf. Acestia se vor intalni la Berlin, discutand pe marginea subiectului pentru a gasi solutii.

"Sa nu cumva sa ramana doar un gest politic. Vom vedea", se incheie articolul.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Europa somaj tineri, #someri europa tineri, #masuri UE someri tineri , #zona euro