Europa isi revine? Trei riscuri majore pentru economie

Luni, 12 August 2013, ora 18:52
1987 citiri
Europa isi revine? Trei riscuri majore pentru economie
Foto: Financial Times

Semne cu privire la sfarsitul recesiunii din Europa au aparut inca de la sfarsitul lunii iulie.

In ultimele zile, teoria a luat amploare, insa, desi exista indicii clare care arata ca criza se apropie de un punct de turnura, economistii avertizeaza ca nu putem vorbi inca decat de o usoara redresare, care, in plus, este amenintata de riscuri importante.

Biroul de statistica al Uniunii Europene va da verdictul in aceasta saptamana, cand sunt asteptate rezultatele economice pentru al doilea trimestru al anului.

Sperantele sunt centrate in jurul Germaniei, a carei crestere economica se asteapta sa fie suficient de puternica pentru a scoate intreaga regiune din recesiune.

O singura tara scoate zona euro din cea mai lunga recesiune din istorie

"Nu ne intelegeti gresit. Nu vorbim de o redresare rapida in zona euro. Dar exista motive de speranta ca nu vor mai fi rezultate negative per ansamblul regiunii in al doilea trimestru", a spus Evelyn Herrmann, economist la BNP Paribas, citat de The Telegraph.

In timp de analistii estimeaza o crestere de 0,7% pentru cea mai mare economie europeana, pentru trimestrul al doilea, guvernul anticipeaza o crestere de 0,75%. In cazul Frantei, avansul este prognozat la 0,2%.

"Credem ca este prea devreme pentru a vorbi de sfarsitul crizei datoriilor din zona euro", considera economistul Brian Hilliard de la Societe Generale. Acesta arata ca un rol determinant in evolutia economica a Germaniei din trimestrul doi l-au avut factorii temporari.

Astfel, revenirea de la conditiile meteorologice nefavorabile din primul trimestru exagereaza amploarea cresterii din ultimele trei luni, spune economistul Anatoli Annenkov, potrivit Business Insider.

Austeritatea in plina desfasurare, incertitudinea politica si impasul in care se afla proiectul uniunii bancare, ameninta in continuare zona euro.

Trei riscuri importante

Financial Times avertizeaza cu privire la trei riscuri majore care planeaza in continuare asupra stabilitatii in zona euro.

In primul rand, este vorba de intentia bancii centrale a SUA (FED) de a inaspri politica monetara, restrangand programul de achizitii de active folosit pentru stimularea cresterii economice. Atat Banca Angliei, cat si Banca Centrala Europeana au promis ca vor mentine costurile de imprumut scazute. Insa ar putea fi imposibil pentru aceste institutii sa reziste in fata actiunii FED.

Un alt risc are legatura cu faptul ca redresarea s-ar putea dovedi a fi dezechilibrata, in contextul in care Germania anunta o evolutie puternica, in timp ce cresterea va fi anemica in Franta, iar Spania si Italia de abia ar putea iesi din recesiune.

Dezechilibre exista si in interiorul tarilor. De exemplu, desi guvernul spera ca industria sa aiba un rol mai insemnat, in Marea Britanie sectorul serviciilor creste mai rapid.

Marea problema in Europa ramane sistemul bancar. Ca urmare a nivelului ridicat al creditelor neperformante, bancile sunt reticente in a credita mediul de afaceri, blocand cresterea.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#riscuri economie Europa, #iesire recesiune zona euro, #economii europene , #zona euro