Europa, la marginea prapastiei - cum s-a ajuns aici?

Luni, 11 Iunie 2012, ora 22:49

   

Europa, la marginea prapastiei - cum s-a ajuns aici?
Criza europeana a datoriilor pare a nu se mai termina. Spre deosebire de cea din SUA, din 2008, aceasta risca sa contamineze tot mai multe state care sunt puse in situatia falimentului.

Acum, Spania cere ajutorul Uniunii Europene, recunoscand ca nu mai poate face fata crizei financiare in care s-a adancit tot mai mult din cauza datoriilor. Problemele Greciei si Spaniei risca sa se rapsandeasca si la alte economii mai mici, dar si peste ocean, in SUA, amenintand-o cu recesiunea, scrie CBS News.

Europenii sunt pusi in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile suverane. In acest angrenaj sunt antrenati investitorii, guvernele, dar si numerosi actori de pe scena economica. Cazul Greciei este graitor. Dupa intrarea in zona euro, aceasta tara a cheltuit prea mult si s-a imprumutat excesiv. Totul a devenit evident cand criza financiara s-a declansat, in 2008. Guvernul de la Atena a recunoscut, in vara anului 2009, ca problemele lor erau unele foarte grave.

SUA, din nou in pericol

Spania si Italia au economii mult mai mari, datoria publica a ibericilor ajungand la 735 de miliarde de euro. Italia are o datorie de 1,9 trilioane de euro, jumatate din aceasta fiind una externa.

Cheia sta in economiile pe care aceste tari le pot face, afirma germanii, insa aceasta intentie este greu de pus in practica. In plus, inflatia trebuie evitata cu orice pret. Tarile cu asemenea datorii sustin ca masurile de austeritate adoptate au fost prea dure, cauzand probleme economiilor lor.

Americanii se tem ca si economia lor va avea mult de suferit, deoarece comenzile venite din Europa vor fi mult mai putine, provocand o micsorare a numarului de locuri de munca. Drept consecinta, si in SUA va fi mult mai greu de cumparat o casa, o masina sau de pornit o mica afacere. Criza europeana intereseaza, asadar, multe tari, amenintandu-le chiar si pe cele care au reusit sa se stabilizeze.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4076 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
m.omiduta
rank 5
Mda,
Banul este facut sa circule si este schimbul bogatiei. Cand bani nu sunt decat pe hartie, nu-i poti rascumpara, asa ca este un miliardar de hartie si poti obtine doar contravaloarea banesca a hartiei, nu a inscrisurilor pe care le contine.
Carrandash
rank 3
banul este o marfa care....
...se supune legii cererii si ofertei. la fel este si aurul. cu bani se poate cumpara aur, si aurul se poate vinde pentru bani. toata chestia este care bani sunt mai siguri, iar investitorul sa stie cand trebuie sa vanda aurul si cand trebuie sa cumpere banul.
maxi
rank 5
Criza medicatica..
Toata ziua se vorbeste despre criza, despre caderea EURO dar nu se spune care-i cauza, ce s-a intamplat asa extraordinar...
Se pare doar ca dolarul e in pragul prabusirii si "criza euro" e ultimul lor film, regizor Grupul Bilderberg ...
Manipulare de la un cap la altul... inducerea crizei in pietze!
tonypro
rank 1
veste buna pt ameri
nu avem nevoie de o europa puternica economic.Eu si moneda lor de nimic trebuie sa dispara.pe alta parte o destramare a UE ar fi in folosul tuturor,fiecare tara trebuie sa se gospodareasca independent.Romania are o singura solutie,iesirea din uniune.oricum nu merita sa intre acolo(tara agrara fara industrie)
helios
rank 1
tzara agrara romanika,,
si aia bato vina de evul mediu,,,nici 5% chit ar trebui sa fie dintro agricultura moderna,,,oameni necajiti la tzara,,,a avea potential si a avea performantza sant doua lucruri diferite ca cerul si pamintul,,,,,hahahaha romanika nu e o tzara agrara,,,,,
tractoristu
rank 1
teapa cea mare e luata
Si Romania a fost impins a sa vinda dolarii si sa cumpere euro pt trezorie.
Astazi nu s e ma poayte cumpara aur pe euro.
Iuropa avea relatii economice incestuase , iar america nu prea a avut lor de jmecherii locali.
Daca era sa cumpere un tractor, il cumparau daca era facut de o fabrica americana in Iuropa lui peste . dar daca era facut in US, Iuropinii ( niste batrini asmatici ! ) , nu cumparau.
Iuroppa e terminata . Numai politicienii mai dau cu gura.
Lasa ca va tipareste America dolari si ii luati cu cartela .Ajmerifca va cistiga enorm din prabusirea iuropii. Nu s e mai salveaza nici cu slujbe. Dupa iuropa , pleaca si euroiul.
maxi
rank 5
tractoristule treci pe Linux
E SO european, e mai bun, translatorul tau e varza, probabil e pe Windows
tr2006
rank 5
a scazut productia catastrofal? Nici vorba!
Psihologia labila a tractoristilor e cauza acestei crize, aspra ca o mitza blinda. Economia e in continua transformare, ceea ce inseamna mers in zigzag, trebuie sa fii timpit sa te astepti la o vesnica crestere liniara.
Carrandash
rank 3
ehehei,....
...pai zig-zagu' poate avea o directie ascendenta sau una descendenta. se pare ca de atata urcat in zig-zag iuropa a ajuns pe marginea prapastiei, se leapada de zig-zag si se-apuca de plonjat direct cu capu' la fund de lzac.
Moldoveanu
rank 5
Păi cum de a ajuns Europa aici,lîngă prăpastie ?
Și cine le va da ultimul brinci ?
Carrandash
rank 3
....
...societatea socialista multilateral dezvoltata!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor