Europa, la marginea prapastiei - cum s-a ajuns aici?

Luni, 11 Iunie 2012, ora 22:49
4315 citiri
Europa, la marginea prapastiei - cum s-a ajuns aici?
Foto: cbsnews.com

Criza europeana a datoriilor pare a nu se mai termina. Spre deosebire de cea din SUA, din 2008, aceasta risca sa contamineze tot mai multe state care sunt puse in situatia falimentului.

Acum, Spania cere ajutorul Uniunii Europene, recunoscand ca nu mai poate face fata crizei financiare in care s-a adancit tot mai mult din cauza datoriilor. Problemele Greciei si Spaniei risca sa se rapsandeasca si la alte economii mai mici, dar si peste ocean, in SUA, amenintand-o cu recesiunea, scrie CBS News.

Europenii sunt pusi in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile suverane. In acest angrenaj sunt antrenati investitorii, guvernele, dar si numerosi actori de pe scena economica. Cazul Greciei este graitor. Dupa intrarea in zona euro, aceasta tara a cheltuit prea mult si s-a imprumutat excesiv. Totul a devenit evident cand criza financiara s-a declansat, in 2008. Guvernul de la Atena a recunoscut, in vara anului 2009, ca problemele lor erau unele foarte grave.

SUA, din nou in pericol

Spania si Italia au economii mult mai mari, datoria publica a ibericilor ajungand la 735 de miliarde de euro. Italia are o datorie de 1,9 trilioane de euro, jumatate din aceasta fiind una externa.

Cheia sta in economiile pe care aceste tari le pot face, afirma germanii, insa aceasta intentie este greu de pus in practica. In plus, inflatia trebuie evitata cu orice pret. Tarile cu asemenea datorii sustin ca masurile de austeritate adoptate au fost prea dure, cauzand probleme economiilor lor.

Americanii se tem ca si economia lor va avea mult de suferit, deoarece comenzile venite din Europa vor fi mult mai putine, provocand o micsorare a numarului de locuri de munca. Drept consecinta, si in SUA va fi mult mai greu de cumparat o casa, o masina sau de pornit o mica afacere. Criza europeana intereseaza, asadar, multe tari, amenintandu-le chiar si pe cele care au reusit sa se stabilizeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza datorii Grecia, #spania italia europa sua, #masuri austeritate alegeri , #zona euro