Evolutia crizei si dilemele zonei euro: Cand raspunsurile economistilor sunt o erata la deciziile politicienilor

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 09:44
1804 citiri
Evolutia crizei si dilemele zonei euro: Cand raspunsurile economistilor sunt o erata la deciziile politicienilor
Foto: cursdeguvernare.ro

Desigur, nu-i o tema pe care o dezbate toata lumea in tramvai, in timp ce vatmanul, atent, intervine din cand in cand in discutie. Dar macar in cercurile de decizie si in presa economica, atentia pentru evolutiile si dilemele zonei euro ar trebui sa creasca progresiv, pe masura ce inevitabilul - aderarea Romaniei - se apropie.

Chiar si in rastimpul pe care-l mai avem sa stam pe margine si, la adapostul propriei politici monetare, sa privim - criza din zona euro ne influenteaza economia, societatea, viitorul proxim.

"The Eurozone Crisis and the Future of Europe - The Political Economy of Further Integration and Governance" - cartea de studii (concepute de economisti de toate culorile si ideologiile, dela neo-keynesieni la liberali) aparuta la editura Palgrave Macmillan - produce, in spatele raspunsurilor economice, mai degraba niste intrebari care tin de deciziile politice.

Iar dezbaterea in jurul problemelor pe care le ridica aceasta carte, de la Banca Nationala - moderata de economistul-sef Valentin Lazea -, asta a si facut: a pus ordine in intrebarile pur economice care rezulta din experientele unei crize administrate in primul rand dupa principii si interese politice.

Cartea e impartita pe 3 sectiuni: "Dezechilibre economice si criza eurozonei"; "Managementul crizei in eurozona: interactiunea dintre politica si economie"; "Zona euro: o privire spre viitor".

Asa cum vorbitorii au incercat sa-si deseneze observatiile si viziunile pornind de la studiile din carte (Daniel Daianu e autorul unuia dintre aceste studii si coordonator al volumului), si cititorul se poate alege, invartidu-se in jurul acestor intrebari, cu o harta a traseelor posibile pe care economia Europei le-ar putea urma: slalomul printre deciziile influntate de Germania si Franta si cel printre paradigmele de guvernanta europeana, metoda inter-guvernamentala (jocul dintre politicile si interesele nationale) si metoda comunitara (deciziile PE, Comisiei Europene etc).

Citeste mai departe despre "The Eurozone Crisis and the Future of Europe": Cand raspunsurile economistilor sunt o erata la deciziile politicienilor pe CursDeGuvernare.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#carte criza zona euro, #probleme criza zona euro, #probleme zona euro , #zona euro