Falimentul Greciei: trei luni pana la prabusire?

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 22:36
3011 citiri
Falimentul Greciei: trei luni pana la prabusire?
Foto: Arhiva

Vor trece grecii cu bine peste anul 2012 sau vor capota? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea veni mult mai repede decat ne asteptam, chiar in primul trimestru al anului 2012.

Mesajul de Anul Nou al premierului Lucas Papademos nu a fost foarte incurajator si nici optimist. "Se duce un an foarte greu si incepe unul si mai greu", a spus el, printre altele.

Conform noului premier al Greciei, pericolul falimentului inca nu a trecut. "Trebuie sa luptam cu propriile arme, pentru ca eforturile de pana acum sa nu fi fost facute in van, iar criza sa se transforme intr-un faliment statal" a avertizat Papademos, citat de Deutsche Welle.

Papademos are toate motivele sa fie pesimist. Pentru ca declinul economiei grecesti continua. Asociatiile comerciantilor cu amanuntul, de pilda, intrevad falimentul a peste 60.000 de firme mici si mijlocii. Nu este clar daca cresterea taxelor si impozitelor va aduce o usoara crestere economica sau va sufoca si mai mult mediul economic. Papademos, insa, nu are de ales. Conditiile puse de creditori sunt dure. In acest an, Grecia trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 10 la 4,7 la suta din PIB, iar pana in 2015 acesta trebuie sa scada pana la 1,1 la suta din PIB.

Scenariu de cosmar

Pe 16 ianurie sefii "Troikai"(BCE, FMI si Comisia Europeana) revin la Atena. De aceasta data, ei nu se vor mai multumi cu verificarea formala a bugetului, asteptandu-se sa vada rezultate in ceea ce priveste reformele structurale si privatizarile companiilor de stat. Pentru a trece de examenul Troikai, Grecia ar trebui ca, inca din primele doua saptamani, ale anului sa treaca la o reforma austera in domeniul pensiilor si sa concedieze 30.000 de bugetari, deschizand astfel calea pentru dura reforma fiscala.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Grecia trebuie sa finalizeze si negocierile cu creditorii privati, pentru reesalonarea unei parti a datoriilor. Aceasta este una dintre conditiile pentru eliberarea noului pachet financiar pentru Grecia, discutat la summitul UE de la sfarsitul lunii octombrie. In martie, ministerul de finante asteapta si prima transa din noul pachet financiar, in valoare de 89 miliarde euro. 30 miliarde sunt prevazute pentru achitarea unei parti a datoriei publice iar alte 39 miliarde pentru recapitalizarea sistemului bancar elen.

14 miliarde de euro vor merge catre rascumparerea obligatiunilor de stat. Pentru plata salariilor si pensiilor din sectorul public raman 6 miliarde euro. Daca transa nu va fi suficienta pentru plata tuturor acestor obligatii, Grecia va deveni insolvabila la sfarsitul trimestrului. In cel mai rau caz, acest scenariu va conduce la un faliment necontrolat al statului si o despartire fortata de zona euro.

Acesta este un scenariu de cosmar, descris deja de directorul Bancii Centrale de la Atena, George Provopoulos: "Intoarcerea la drahma va fi un iad. Vom fi slab aprovizionati cu petrol si materii prime, vor lipsi produsele alimentare de baza, vom asista la pierderea masiva a puterii de cumparare, intoarcerea la comertul in natura si o mizerie a meselor", a declarat el.

Citește și:
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...