Falimentul Greciei: trei luni pana la prabusire?

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 22:36

   

Falimentul Greciei: trei luni pana la prabusire?
Vor trece grecii cu bine peste anul 2012 sau vor capota? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea veni mult mai repede decat ne asteptam, chiar in primul trimestru al anului 2012.

Mesajul de Anul Nou al premierului Lucas Papademos nu a fost foarte incurajator si nici optimist. "Se duce un an foarte greu si incepe unul si mai greu", a spus el, printre altele.

Conform noului premier al Greciei, pericolul falimentului inca nu a trecut. "Trebuie sa luptam cu propriile arme, pentru ca eforturile de pana acum sa nu fi fost facute in van, iar criza sa se transforme intr-un faliment statal" a avertizat Papademos, citat de Deutsche Welle.

Papademos are toate motivele sa fie pesimist. Pentru ca declinul economiei grecesti continua. Asociatiile comerciantilor cu amanuntul, de pilda, intrevad falimentul a peste 60.000 de firme mici si mijlocii. Nu este clar daca cresterea taxelor si impozitelor va aduce o usoara crestere economica sau va sufoca si mai mult mediul economic. Papademos, insa, nu are de ales. Conditiile puse de creditori sunt dure. In acest an, Grecia trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 10 la 4,7 la suta din PIB, iar pana in 2015 acesta trebuie sa scada pana la 1,1 la suta din PIB.

Scenariu de cosmar

Pe 16 ianurie sefii "Troikai"(BCE, FMI si Comisia Europeana) revin la Atena. De aceasta data, ei nu se vor mai multumi cu verificarea formala a bugetului, asteptandu-se sa vada rezultate in ceea ce priveste reformele structurale si privatizarile companiilor de stat. Pentru a trece de examenul Troikai, Grecia ar trebui ca, inca din primele doua saptamani, ale anului sa treaca la o reforma austera in domeniul pensiilor si sa concedieze 30.000 de bugetari, deschizand astfel calea pentru dura reforma fiscala.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Grecia trebuie sa finalizeze si negocierile cu creditorii privati, pentru reesalonarea unei parti a datoriilor. Aceasta este una dintre conditiile pentru eliberarea noului pachet financiar pentru Grecia, discutat la summitul UE de la sfarsitul lunii octombrie. In martie, ministerul de finante asteapta si prima transa din noul pachet financiar, in valoare de 89 miliarde euro. 30 miliarde sunt prevazute pentru achitarea unei parti a datoriei publice iar alte 39 miliarde pentru recapitalizarea sistemului bancar elen.

14 miliarde de euro vor merge catre rascumparerea obligatiunilor de stat. Pentru plata salariilor si pensiilor din sectorul public raman 6 miliarde euro. Daca transa nu va fi suficienta pentru plata tuturor acestor obligatii, Grecia va deveni insolvabila la sfarsitul trimestrului. In cel mai rau caz, acest scenariu va conduce la un faliment necontrolat al statului si o despartire fortata de zona euro.

Acesta este un scenariu de cosmar, descris deja de directorul Bancii Centrale de la Atena, George Provopoulos: "Intoarcerea la drahma va fi un iad. Vom fi slab aprovizionati cu petrol si materii prime, vor lipsi produsele alimentare de baza, vom asista la pierderea masiva a puterii de cumparare, intoarcerea la comertul in natura si o mizerie a meselor", a declarat el.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ivanturbinca
rank 5
Poate s-o gasi un grec
sa duca Grecia pe drumul pe care a mers Argentina spre iesirea din criza.
Ca pentru Romania nu vad un viitor bun. a intrat sub influente nefaste facute "din casa".
Poate ca victimei (tarii) ii trebuia ceva violet nu "solomonarilor" (coalitia guvernanta)
tractoristu
rank 1
trei luni pana la prabusire?
Ce spui tu, mai acordeonistule ?
Grecia e deja la pamint. Unde sa s e mai prabuseasca ?
Paradis
rank 5
Càmàtarii de bancheri au un mare cosmar, nu numai în Grecia ...
nu cred cà vor fi rambursati pe banii lor virtuali.
Toti francofonii, faceti sà circule :

http://www.youtube.com/watch?v=Y4cpVIt5pDg

http://jovanovic.com/blog.htm
Tzacalin
rank 2
lautarii de la ziare.com
scriu bine de tot dupa ureche... parca acum citeva saptamini scriau de zor ca Grecia se va prabusi in noiembrie, apoi s-a aminat in decembrie... Acuma vad ca isi iau ragaz 3 luni...

Eu am doar o vorba pentru lansatorii de stiri panicarde: NU mor caii cind vor ciinii!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor