Finlanda se pregateste pentru destramarea zonei euro

Vineri, 17 August 2012, ora 12:06
3266 citiri
Finlanda se pregateste pentru destramarea zonei euro
Foto: CNBC

Ministrul de Externe al Finlandei, Erkki Tuomioja, a declarat, vineri, ca liderii politici de pe batranul continent trebuie sa fie pregatiti pentru dezbinarea zonei euro.

Potrivit The Telegraph, oficialul a precizat ca scenariul este unul destul de probabil, iar tara sa isi ia masuri de precautie in acest sens.

"Este un lucru pe care nici un om din tara noastra, nici macar euroscepticii din Partidul Adevaratii Finlandezi, nu il doreste, mai ales Guvernul. Insa trebuie sa fim pregatiti. Oficialii nostri trebuie sa aiba un plan de actiune, pentru orice eventualitate", a comentat ministrul.

Tuomioja precizeaza ca, desi nu exista reguli clare despre cum un stat poate iesi din zona euro, acest lucru se va intampla la un moment dat.

"Ori sudul, ori nordul vor destrama euro, pentru ca aceasta moneda este precum o camasa de forta, care provoaca suferinta a milioane de oameni si distruge viitorul Europei", a subliniat oficialul.

Roubini avertizeaza din nou: Zona euro se va prabusi in cateva luni

Tuomioja, ministru intr-unul dintre cele patru state cu rating maxim AAA, mai considera ca destramarea euro va face Uniunea Europeana mai puternica.

"Este o tragedie. Vom ramane fara bani, in ritmul acesta. Insa nimeni nu vrea sa fie cel care pleaca primul din zona euro si care va lua vina asupra sa", a explicat Tuomioja.

Declaratiile sale vin dupa ce, in urma cu o luna, ministrul finlandez de Finante a spus ca tara sa prefera sa iasa din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state.

Finlanda, care are drept de veto ce poate fi utilizat pentru blocarea ajutoarelor pentru statele europene, a insistat pentru sprijin colateral din partea Spaniei si Greciei in locul unor imprumuturi de salvare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Finlanda iesire zona euro, #destramare zona euro, #rupere zona euro, #prabusire zona euro , #zona euro