Ziare.com

FMI, catre Grecia: Exista o limita a tolerantei populatiei in privinta austeritatii

de Razvan Alistar
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 16:27

   

FMI, catre Grecia: Exista o limita a tolerantei populatiei in privinta austeritatii
Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia, a declarat ca aceasta tara si creditorii sai internationali trebuie sa se concentreze mai putin pe reducerea deficitului si mai mult pe reforma, deoarece exista o limita de toleranta a populatiei pentru aceste masuri.

Acum ca negocierile cu investitorii privati privind stergerea unei parti a datoriei suverane sunt aproape parafate, Grecia se concentreaza pe discutiile privind cele 130 de miliarde de euro pe care aceasta tara ar urma sa le priemasca de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, noteaza Reuters.

Reformele structurale si taierea cheltuielile sunt principalele puncte ale negocierilor, pe care Grecia si Uniunea Europeana vor sa le duca la bun sfarsit.

In caz contrat, Grecia risca sa intre intr-un faliment care ar afecta si alte tari intrate in domino-ul datoriilor, precum Italia si Portugalia.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Va trebui sa decelam putin ajustarile fiscale si, mult mai repede, sa implementam reformele", a declarat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.

"Grecia trebuie, cu siguranta, sa continue reducerea deficitului bugetar, insa societatea si sprijinul din partea politicului cu siguranta au niste limite; vrem sa ne asiguram ca exista un echilbru adecvat intre ajustarile fiscale si reforme", a continuat acesta.

In ciuda unor ajustari fiscale fara precedent, Grecia nu a reusit sa-si atinga tintele pentru deficit. Acesta este prognozat sa fi scazut in 2011 la 9,6% din PIB, de la 10,6% in 2010.

Salariul minim ar putea fi redus, la fel si bonusurile de sarbatori, pentru a face firmele mai competitive, Grecia putand fi nevoita sa dea afara angajati din sectorul bugetar.

Bancile nu ar trebui rationalizate pentru a le recapitaliza.

"Nu vrem ca statul sa detina bancile", a conchis Thomsen.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1004 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor