Franta, copilul problema al zonei euro

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 08:14
4086 citiri
Franta, copilul problema al zonei euro
Foto: Arhiva

Franta a ramas mult in urma altor tari in ceea ce priveste competitivitatea, situatia sa fiind asemanatoare in mai mare masura cu cea a tarilor de la periferia constructiei economice europene, precum Spania si Italia.

Analisti, oficiali si reprezentanti ai mediului de afaceri atrag atentia cu privire la situatia ingrijoratoare a tarii.

Franta este copilul problema al zonei euro si trebuie sa implementeze mai multe masuri de austeritate si reforme pe piata muncii pentru a recastiga competitivitate, a aratat un lider al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.

"Francezii trebuie sa-si faca temele. Ei sunt foarte, foarte in urma comparativ cu alte tari, iar acest lucru este ingrijorator, deoarece Franta este a doua mare economie din Europa", a spus Michael Fuchs, vicepresedinte al CDU din Bundestag, pentru un post de radio german, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, Franta trebui sa deruleze in continuare reforme in stil german pe piata muncii.

Competitivitatea Frantei s-a redus considerabil in ultimii ani raportat la Germania, iar ingrijorarile cu privire la faptul ca insistentele Berlinului pentru rigoare fiscala vor intarzia repornirea economica a tarii s-au accentuat.

"Franta trebuie sa economiseasca cat mai mult posibil pentru a fi capabili sa actioneze si, de asemenea, trebuie sa implementeze reforme economice si sa-si modifice orarul de munca", a mai spus Fuchs.

Tara are in continuare saptamana de lucru de 35 de ore, comparativ cu 42 de ore in Elvetia si 40 de ore in Germania. "Franta trebuie sa se indrepte in aceasta directie pentru a fi mai competitiva", a adaugat parlamentarul german.

El a mai criticat sistemul de pensii al Frantei, precizand ca statistica arata ca francezii trebuie sa munceasca mai mult, nu sa se pensioneze la 60 de ani.

"Din pacate, Franta este un copil problema in zona euro, deoarece alte tari si-a indeplinit datoriile intr-un stil mult mai intensiv, ca de exemplu Spania si Italia sub Monti. Francezii au crezut ca se pot eschiva.

Acest lucru nu va functiona. Intreaga zona euro trebuie sa devina competitiva la nivel international, toti trebuie sa fim competitivi la nivel international, iar Franta se afla mult in urma din acest punct de vedere", a precizat Fuchs.

Vineri, Comisia Europeana a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a acorda Frantei mai mult timp pentru a-si reduce deficitul bugetar in conformitate cu limitele UE.

Recent, Maurice Taylor, directorul Titan International, producator american de anvelope pentru sectorul agricol, a lansat o critica virulenta la adresa productivitatii angajatilor francezi, raspunzand astfel unei cereri a ministrului francez al Industriei, Arnaud Montebourg, cu privire la prelua de catre Titan a unei fabrici a Goodyear din Franta.

"Cat de prosti credeti ca suntem?", a izbucnit Taylor, care a sustinut ca salariatii francezi lucreaza doar trei ore pe zi.

Ingrijorator este si faptul ca discrepantele dintre Germania si Franta, primele doua economii europene, se accentueaza din ce in ce mai mult. Astfel, in timp ce companiile germane au mentinut o rata sanatoasa de crestere, cele franceze au inregistrat in februarie cea mai puternica scadere lunara din martie 2009.

Chris Williamson, analist la Markit, considera ca datele economice ale Frantei corespund mai mult statutului unei tari periferice confruntate cu dificultati precum Spania sau Italia, decat celui de "centru" pe care il imparte in mod traditional cu Germania, noteaza The Telegraph.

Economia franceza a scazut cu 0,3% in ultimele trei luni din 2012 fata de trimestrul precedent, in timp ce produsul intern brut al zonei euro s-a diminuat cu 0,6%, potrivit datelor Eurostat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Franta scadere competitivitate, #economie Franta, #zona euro , #zona euro