Ziare.com

Franta, elevul repetent al Europei?

de Teodora Bodeanu
Sambata, 11 Mai 2013, ora 12:40

   

Franta, elevul repetent al Europei?
Franta este elevul cel mai slab al Europei, complacandu-se intr-un status quo nefast pentru uniune in intregime, sunt de parere analistii de la Institutul Peterson pentru Economie, din Washington, care i-au consacrat tarii un intreg studiu.

Timp de doua decenii, Franta nu a reusit sa-si reformeze economia, pasand puterea de a cere reforme in alte state din zona euro catre Berlin si Banca Centrala Europeana (BCE), se arata in studiul Institutului Peterson.

Intre timp, presedintele Francois Hollande nu a reusit sa ia masuri pentru stoparea declinului in care se afla Franta de la adoptarea Tratatului din Maastricht, in 1992. Nici presedintii anteriori, Jacques Chirac sau Nicolas Sarkozy, ce tineau de centru dreapta, nu au reusit acest lucru, iar socialistul Hollande nu pare sa aiba vointa politica sa puna capat intereselor care blocheaza reforma. Astfel, atat dreapta, cat si stanga, se complac in situatia data, fiindu-le teama si de faptul ca protestele ar putea bloca, oricum, orice reforma.

Sindicatele, reprezentantii bugetarilor si ale industriilor protejate apeleaza la sentimentul national pentru a-si promova interesele politice si economice si pentru a scoate lumea in strada. Are de suferit, insa, competitivitatea, pe masura ce aparatul public este in crestere, precum si rata somajului, datoriile si deficitul, apropiindu-se de niveluri periculoase pentru tara.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nefiind capabila sa adune vointa politica pentru a efectua reformele, in absenta unei crize acute, Franta este, totusi, asemenea unei tari de la periferia zonei euro, cu exceptia faptului ca nu a ajuns intr-o situatie atat de proasta precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania si Italia.

Beneficii pe "spinarea" Germaniei

Cu siguranta, Franta nu este, deocamdata, intr-o situatie disperata. A reusit sa evite dezechilibrele majore dupa adoptarea monedei euro, spre deosebire de alte state. De asemenea, nu are istoricul Italiei in domeniul cheltuielilor guvernamentale fara rost si se bucura de o infrastructura de prima mana.

Daca s-ar confrunta cu o criza, este de neconceput ca Germania si BCE sa nu sara in ajutorul sau. Astfel, in ciuda diferentelor dintre competitivitatea, somajul si datoriile din Franta si din Germania, Franta se va bucura, in continuare, de dobanzile mici pe care le plateste si Germania pe pietele financiare.

In lipsa presiunii pietelor financiare, insa, situatia Frantei va ramane la fel, dobanzile nefiind corelate cu fundamentele economice ale tarii.

Problema tarii nu este, prin urmare, un atac speculativ, ci un declin lent, dar constant.

Guvernul lui Hollande continua sa blocheze investitiile straine in Franta. Un exemplu recent este chiar gigantul Yahoo, care a dorit sa preia compania franceza Dailymotion, insa tranzactia a fost oprita.

Pe de alta parte, presedintele francez a implementat noi reglementari in piata muncii, acceptate de partenerii sociali, si a promis si reforma sistemului de ajutoare sociale, in acest an.

Acestea, insa, nu vor scoate Franta din impas si, cu singuranta, nu vor castiga respectul Berlinului. Din aceasta cauza, integrarea mai puternica in cadrul zonei euro, din punct de vedere fiscal si politic, va fi amanata pe termen nedefinit.

Mai important, insa, este faptul ca inabilitatea Frantei de a se reforma pune Europa in dificultate, fiind a doua cea mai mare economie din zona euro, conchide studiul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1462 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bandiții buhuceni oranjați susțin sus și tare că...

...și semidoctul Funebriu a trecut p'acolo prin Francia dar nu se cunoaște nicio urmă d'a lui,doar niște vagi vorbe cum că ar fi urmat fo 10-11 clase ,și ălea luate pă mită,șpagă și amenințări nevoalate...acum ințelegem de ce Francia este repetenta Europei,,,păi,cu specimene ca semidoctul Funebriu ,e clar...

Fascinantul,ilustrul și serenisimul senator dar și Sultan,Voiculesco I-ul ,este profesor universitar și doctor in economie...Funebriu e un terkea-berkea prin Francia...sau Daghestan...

 

@amidextru

te intreb cu toata condescendenta,de ce estiporc,iar

pe tov tai de uniune,de ce iti permit sa folosesti

avataruri primitive din epoca bronzului in plin

ev al UE?

Viva serenisimul și ilustrul Satan Voiculesco I-ul

!

Frrance la reine..

Vive la Frrance!Vive l*aide social pour les maghrebiens traficants de drogues!Tous des cons!

 

...in circa 15 minute vin si moderatorii sa ...

niveleze punctajele!

...nu sperati si n'aveti teama!

 

Dupa cate observam @ambidextru,desi are protectia

autoritatilor de partea sa,are cel mai mic...sufragiu,

dar este cel mai vizibil prin faptul ca foloseste

tastatura,lietrele si ...tusul,cum vor muschii lui!

Sunt convins ca este unul din cosilierii plagiatorului!

...CE FOLOS!

tovarasul lui mai tanar,plagiatorul din Carpati,inca este

...Harap Alb!

...pana inntr-o zi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor