Franta ramane in urma tarilor din sudul Europei

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:40
3318 citiri
Franta ramane in urma tarilor din sudul Europei

In timp ce tarile din sudul Europei par sa lase in urma criza datoriilor care zguduie blocul natiunilor care au adoptat moneda euro, vulnerabilitatea Frantei devine din ce in ce mai vizibila, arata un studiu Credit Suisse.

Astfel, natiunile de la periferia Europei implementeaza reforme si programe de austeritate, in puternic contrast cu "inertia" Frantei, stat care, desi se bucura inca de niveluri inalte de competitivitate si forta economica, are nevoie urgent de reforme structurale in numeroase domenii precum fiscalitate si legislatia muncii, mentioneaza analistii de la Credit Suisse, potrivit CNBC.

Guvernul socialist al lui Francois Hollande incearca sa imbunatateasca competitivitatea tarii printr-o serie de masuri menite sa scada costurile cu forta de munca si sa reduca taxele pentru companii, insa analistii bancii arata ca alte reforme sunt extrem de necesare.

Potrivit acestora, Franta are una dintre cele mai rigide piete ale muncii din zona euro, dar este in urma si cu multe alte reforme, in timp ce multe tari din regiune au implementat masuri importante.

In raport se afirma ca Franta este "tara mediana" a zonei euro, deoarece toate politicile din regiune sunt "croite" pe masura Frantei si avertizeaza ca intarzierea reformelor ar putea atrage pierderea acestui statut.

Franta a raportat o crestere usoara, de 0,2% din PIB, in trimestrul trei, in conditiile in care zona euro a intrat in a doua recesiune din 2009. Raportul avertizeaza, insa, ca economia franceza ar putea consemna rezultate mai slabe anul viitor.

Franta a coborat pe locul 21 de pe locul 15 in Indicele Competitivitatii Globale, clasament in care sunt incluse 144 de economii, iar analistii Credit Suisse se asteapta ca aceasta sa ocupe pozitia a 34-a in 2013.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Franta economie, #zona euro recesiune, #reforme tari Europa, #reforme Franta , #zona euro