Franta si Germania, despre guvernarea economica europeana - Presa internationala

Miercuri, 17 August 2011, ora 13:31
1653 citiri
Franta si Germania, despre guvernarea economica europeana - Presa internationala

Franta si Germania se afla in negocieri pentru stabilirea bazelor unei guvernari economice europene centralizate; economia reala a SUA este foarte afectata de criza, dupa cum se poate vede din rapoartele Walmart, iar autoritatile elvetiene se vad nevoite sa intervina fiscal pentru protejarea mediului de afaceri local - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Franta si Germania au stabilit premizele pentru crearea primei "guvernari economice europene adevarate", care sa fie coordonata de un singur lider numit in acest sens, ca parte a miscarilor majore de sincornizare a impozitelor si a politicilor de austeritate dar, in primul rand, pentru salvarea zonei euro.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel, au anuntat decizia la capatul unei intalniri de doua ore. Au solicitat, de asemenea, impunerea unor restrictii mai dure tarilor membre ale zonei euro care au deficite mari, anuntand si o sincronizare a politicilor fiscale din cele doua tari, anunta The Guardian.

Presedintele francez si-a anuntat, de asemenea, sprijinul pentru introducerea unei taxe pentru tranzactiile financiare internationale - o alta modalitate de a obtine fonduri pentru a face fata crizei din economia europeana.

Stabilirea unei guvernari economice pentru zona euro va fi privita de catre euro-sceptici ca fiind o modalitate de sporire a controlului la centrul uniunii monetare. Guvernul britanic a salutat cu precautie aceasta decizie, spunand ca va adopta o politica rezervata pentru moment.

Merkel a precizat ca "trebuie sa fie o buna coordonare a politicilor economice si financiare" pentru a proteja euro, adaugand ca "vom recastiga increderea pierduta. Din acest motiv avansam catre o faza in care cooperarea din zona euro va fi diferita".

Walmart, un simptom negativ pentru economia americana reala

Walmart, cel mai mare vanzator de retail din SUA, a avertizat marti ca mentinerea economiei americane la un nivel slab creste presiunea pusa pe consumatorii cu venituri mici, care sunt in mod constant ingrijorati cu privire la somaj si devin din ce in ce mai dependenti de asistenta guvernamentala.

Mersul economiei americane reale continua sa afecteze vanzarile giganticului lant Walmart care a anuntat o scadere a vanzarilor, in continuare. Lanturile de magazine similare, de mai mica amploare, au anuntat scaderi similare, informeaza Financial Times.

"Ramanem ingrijorati cu privire la presiunea economica pusa pe consumatorii nostri dar si cu privire la impactul nesigur pe care il poate avea asupra stilului de cumparaturi", a declarat Bill Simon, director executiv al lantului. "In conditiile actualei volatilitati, este cel mia important lucru sa putem asigura capacitatea clientilor de a-si face cumparaturile dintr-un singur loc, la preturi foarte scazute".

Walmart, considerat un bun indicator al economiei americane, a incercat sa-si imbunatateasca performanta la nivelul vanzarilor dupa mai bine de doi ani de stagnare la nivelul vanzarilor.

Elvetia - interventie fiscala de 1.5 miliarde

Guvernul elvetian a anuntat ca va interveni cu 1.5 miliarde de franci francezi (aproximativ 1.9 miliarde de dolari) in pietele financiare, pentru a sprijini politica bancii centrale de depreciere a francului elvetian.

Investitorii internationali, preocupati de extinderea crizei debitelor in zona euro dar si de semnalele de incetinire din economia americana, s-au orientat catre lichiditati detinute in monedele considerate sigure, printre care si francul elvetian care, din acest motiv, a atins niveluri record anul acesta, noteaza Reuters.

Aprecierea rapida a francului a avut efecte negative asurpa mediului de afaceri elvetian, in conditiile in care acesta este orientat preponderent catre exporturi iar aprecierea monedei locale, in care se produc bunurile exportate, are efectul sporirii costurilor acestor bunuri si, deci, scaderii profitului sau maririi pretului de vanzare.

Ca parte a masurilor de protejare a mediului local de afaceri, guvernul va excepta companiile mici si medii de la contributiile sociale - pachet a carui valoare va fi de 1.3 miliarde de franci elvetieni. De asemenea, au fost gandite pachete de sprijin pentru transporturi si pentru turism.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza zona euro, #guvernare economica Europa, #economie SUA, #economie Elvetia , #zona euro