Ziare.com

Franta si Italia reprezinta un risc enorm pentru zona euro

de Constantin Pescaru
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:51

   

Franta si Italia reprezinta un risc enorm pentru zona euro
Economiile Italiei si Frantei isi pierd din ce in ce mai mult competitivitatea in fata altor tari precum Germania, dezechilibrand astfel intreaga zona euro.

Aceasta este concluzia unui raport prezentat de comisarul european Olli Rehn, scrie New York Times, care insa nu include acele tari care se afla in programele internationale de salvare, precum Grecia, Cipru, Irlanda si Portugalia, situatia lor fiind monitorizata separat.

"Franta este un membru important pentru zona euro, daca luam in considerare marimea si pozitia sa geo-economica, iar situatia sa proasta are un impact direct in toata regiunea", a avertizat comisarul european.

Care sunt cele mai mari probleme ale Italiei

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Costurile cu forta de munca in Italia au crescut foarte mult fata de celelalte state din uniunea monetara, ceea ce a determinat scaderea productivitatii, avand in vedere ca cele mai multe companii specializate raman in urma celor din alte tari precum China, se arata in raport.

In plus, sistemul bancar al Italiei este in continuare sub povara datoriilor si la un pas de prabusire.

"Avand in vedere ca alte state din zona euro se descurca mai bine cu finantele, exista toate sansele ca tensiunile pietelor legate de datoria suverana a acestei tari sa se intensifice din nou", conform raportului citat.

Care sunt cele mai mari probleme ale Frantei

Franta a reusit sa evita recesiunea in 2010-2011, insa balanta comerciala (diferenta dintre importuri si exporturi) se afla in scadere inca din 1997, iar datoria sa externa a urcat vertiginos din 2011.

"Daca aceste tendinte se vor pastra, atunci perspectivele pe termen mediu se vor diminua considerabil", scrie in raport.

In plus, la fel ca in Italia, si in Franta a crescut costul cu forta de munca, afectand profitul firmelor si inovatiile.

"Numarul redus de firme care fabrica produse pentru export, precum si mediul de afaceri neprimitor ii dauneaza extrem de mult", se mai arata in raport.

Comisia a atribuit Frantei perspective ingrijoratoare in ceea ce priveste forta de munca, in conditiile in care acestei tari ii este greu sa relocalizeze muncitorii in zonele mai productive ale economiei.

Produsul intern brut al celor 17 natiuni din zona euro va scadea cu 0,3%, in acest an, in timp ce intreaga economie a Uniunii Europeana va avansa cu doar 0,1%, conform Comisiei Europene.

Rehn a precizat ca raportul complet va fi prezentat in mai, iar printre tarile cu probleme se mai numara Ungaria, Marea Britanie, Slovenia si Spania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se pare ca atat Franta cat si Italia au nevoie de Coduri ale Muncii

facute dupa modelul german.

 

Daca socialistul Hollande continua pe panta pe care s-a angajat,

este posibil ca Franta sa isi piarda din notatia Triplu A si sa aiba mari dificultati.
Italia, dupa cit stiu, are datorii, dar in interiorul tarii, nu in exterior, ceea ce o face mai rezistenta decit alte tari!
Aparitia pe scena politica germana a curentului favorabil intoarcerii la Deutsche Mark este un semnal rau, dar nu disperant! EU are mijloace financiare extrem de importante.

 

Problema socialistilor francezi

e ca ei stiu sa conduca doar cand au si moneda la dispozitie.
Pt a putea guverna cu o moneda ca euro, era nevoie de dreapta.
pe de alta parte, si in Franta sunt forte politice care vor revenirea la franc.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor